joi, 8 octombrie 2009

Securitatea a produs un premiu Nobel!

Herta Muller a câştigat premiul Nobel pentru literatură. Pentru Germania, aşa că, relax! România nu are direct niciun premiu Nobel, şi nici nu va avea. E drept că la succesul de azi au contribuit şi Securitatea, şi PCR. Poate n-ar fi lipsit de interes să împartă premiul cu ele! Sau mă rog, cu urmaşii celor două "instituţii".
Să nu mă înţelegeţi greşit! Felicitări şi la mai mare! Dar sigur are ceva probleme la scufiţă, cum se vede şi în interviul citat! Asta nu-i micşorează cu nimic meritele, o face doar caraghioasă. Părerea mea!

13 comentarii:

Béranger spunea...

Şi ea, şi Richard Wagner au probleme la scufiţă. Nici unul dintre ei nu scrie rău, dar nici de Nobel nu este!

Să mai spună acum că Securitatea nu i-a vrut binele!

Constantin Gheorghe spunea...

Nu ştiu, s-ar putea să mă înşel, dar pe soţul ei cred că l-am cunoscut. Făcea jurnalism la Ştefan Gheorghiu. Aşa îmi aduc aminte. Dar asta nu dovedeşte nimic, chiar dacă despre el e vorba. Lucrurile sunt foarte complicate...

Anonim spunea...

premiul nobel nu reprezinta nimic. este dat de-o organizatie privata ale carei criterii nu sint cunoscute public.cele literare se dau de citiva ani buni pe criterii politice.

Anonim spunea...

Securitatea a produs un premiu Nobel!

ai drepatate deoarece toti au lucrat pt vest si implicit vestici.

Béranger spunea...

Premiul Nobel reprezintă mult: 10 milioane de coroane, adică 969 696 EUR la cursul curent. Vrei să mai aibă şi vreun altfel de valoare? La ce bun? Că cu alte premii oricum te ştergi la cur - cum o fi făcut poate Chinghiz Aitmatov cu premiul V.I. Lenin (sau poate că nu).

Altminteri, desigur, din 107 laureaţi pentru literatură, găsim 6 suedezi, 3 norvegieni, 1 finlandez, 4 danezi... bune dovezi de obiectivitate, nu?

Lucia Verona spunea...

Premiul Nobel nu s-a dat niciodată pe criterii strict literare. Dar asta nu-i micşorează valoarea. Mă refer la valoarea simbolică, nu la cea în bani.
Şi trebuie să-l contrazic pe anonimul de mai sus, Premiul Nobel este dat de Comitetul Academiei Suedeze, deci nu de o organizaţie privată, iar criteriile de acordare sunt publicate pe site.

tony spunea...

Se risca Basescu sa-i dea o decoratie?

Anonim spunea...

Der prominenteste deutsche Literaturkritiker Marcel Reich-Ranicki lehnte Kommentare zur Preisvergabe mit den Worten "Ich will nicht über die Herta Müller reden. Adieu" ab.

cel mai mare critic literar al gemaniei marcel reich ranicki a refuzat sa comenteze despre decernarea premiului spunind ca "nu vreau sa vorbesc despre herta muller.adio!" asta spune mult!


"In Temesvar freuen sich alle mit ihr, und auch ich bin sehr froh für diese Stadt. Aber Temesvar ist nicht Rumänien, und in Bukarest wird das, glaube ich, niemanden freuen", so Holender.


un alt "roman" de treaba holender spune:

"in timisoara se bucura toti cu ea si eu deasemenea sint f bucuros pt acest oras. dar timisoara nu este romania iar in bucuresti cred eu ca asa ceva nu va bucura pe nimeni"

N. Raducanu spunea...

Nu am citit nici o carte a Hertei Müller si de aceea o cred pe d-na Lucia Verona care spune, pe blogul dansei, ca este foarte bun romanul autoarei germane publicat in limba romana. As dori insa sa relatez ca in cel mai mare saptamanal de cultura german „Die Zeit“ (tiraj 500.000 ex.) in numarul din 23.07.2009, a aparut un amplu articol al Hertei Müller avand ca titlu „Die Securitate ist noch im Dienst“ (Securitatea este inca in serviciu). In el dansa povesteste pe larg mizeriile indurate la locul de munca in Timisoara datorita securitatii. Apoi arata ca asta vara, venind in Bucuresti la invitatia lui Andrei Plesu, s-a simtit tot timpul urmarita, telefonul ascultat, fotografiatul interzis, asa incat a fost nevoita sa paraseasca hotelul, condus de un fost securist. Atmosfera in Bucuresti i s-a parut de nesuportat din aceasta cauza. Dar – continua dansa – securitatea ii tine in mainile sale si pe cei din conducerea Asociatiei nemtilor proveniti din Banatul romanesc, care nu ii recunosc meritele de rezistenta. Apoi arata ca si Centrul cultural romano-german de la Berlin a invitat sa tina conferinte pe doi fosti agenzti ai securitatii. In fine, povesteste ca cea mai buna prietena a sa de la Timisoara, pe care a invitat-o la ea la Berlin, s-a marturisit ca a avut legaturi cu securitatea, asa incat a fost nevoita sa o dea imediat afara din casa. Asa incat nu pot decat sa ma bucur ca Herta Müller a primit premiul, caci altfel probabil ca si Academia suedeza ar fi fost acuzata ca are legaturi cu securitatea.

geomarz spunea...

Aţi găsit o poză care o favorizează foarte mult. La TV am văzut numai nişte fotografii cu o muiere afurisită.
Nu am citit nimic de ea, dar o ştiiam ca traducătoare din germană.
Am convingerea fermă că acest premiu este strict politic. Şi remunerează defăimarea României comuniste în lumea "liberă".
Eu, personal, nu am de ce să mnăbucur să i s-a dat unei nemţoaice un premiu oarecare.
M-aş fi bucurat pentru o româncă cu valoare autentică.

Béranger spunea...

Las'că îi acordă la anu' un Nobel şi doamnei Arpagic. Nu-i vorbă, mi-au plăcut poeziile ei, până am auzit-o pentru prima dată. După care mi s-a tăiat.

Anonim spunea...

Prosteala si manipulare. Felicitari individei,dar nu pentru ca(nu) e romanca!

geomarz spunea...

Beranger,
La fel şi mie mi s-a întîmplat cu mama Motanului Arpagic. Să nu o văd în ochi.
Poezioarele ei pentru copii, n-au nimic. Ea nu-mi place.
Anonim
Nu am nici un motiv să mă bucur şi nici să o felicit pe femeia asta ale cărei produse literare par să nu fie de excepţie (parcă nu-mi amintesc altă femie cu premiul acesta pentru literatură). În primul rînd pentru că NU face decît să defăimeze societatea romînească de pe vremea aceea.
Aş aprecia-o dacă ar fi făcut o critică acerbă a ACTUALI societăţi române, demnă de Caragiale.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...