Încă de când se discuta despre introducerea unui "mecanism de piaţă" pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, şi despre formarea unei pieţe a drepturilor de a polua, scriam în JN că este o nouă derivă periculoasă a fanaticilor pieţei. Să vinzi şi să cumperi dreptul de a otrăvi mediul, iată ceva ce doar capitalismul în faza dementă a existenţei sale putea imagina. Şi cu toate astea cineva ne sugera că, dacă tot n-avem bani de salarii, să ne vindem drepturile de poluare. După care să trecem la coasă şi la plugul de lemn, probabil!
Se apropie Conferinţa de la Copenhaga privitoare la schimbările climaterice. Totul indică un posibil eşec al ei. Pentru că este vorba despre bani, foarte mulţi bani! Şi despre accentuarea diferenţelor de dezvoltare dintre state. Cei care au acum bani pentru a cumpăra dreptul de a polua, se va dezvolta în viitor. Cei care nu au bani, îşi ratează viitorul, pentru că, vânzând drepturile de poluare, îşi limitează opţiunile.
În "Le Monde" apare azi un articol extrem de interesant al lui Hervé Kempf pe această temă, intitulat, sugestiv, "Piaţa nebunilor". Care începe aşa : "Ideologia capitalismului, conform căreia piaţa poate rezolva toate problemele, a atins în aceste zile un vârf al absurdului." De ce? Păi, jupân Barroso blochează un proiect de acţiune pentru creşterea eficienţei energetice, care ar obliga statele membre ale UE să-şi reducă într-un anume interval de timp consumul energetic cu 20%. Pentru că reducerea consumului de energie este cel mai bun mijloc de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
"La raison de ce blocage par la Commission ? La mise en oeuvre de l'efficacité énergétique pèserait sur les prix du marché du carbone. En effet, si l'on économise l'énergie, on émet moins de gaz carbonique. Donc il y a plus de "droits d'émission" sur le marché. Donc leur prix baisse. Or la Commission européenne - avec l'aval des Etats membres - a fondé l'essentiel de sa stratégie de lutte contre le changement climatique sur le marché des émissions."
Practic, se refuză acţiunile în favoarea creşterii eficienţei energetice, pentru un mecanism de piaţă care nu şi-a dovedit eficienţa. Ideea era ca preţul pentru drepturile de emisie să fie atât de mari, încât să descurajeze poluatorii. Or, în acest moment preţul unei tone de CO2 este de 15 euro.
Dar flăcăii de la Bruxelles au mai inventat ceva în domeniu: "mecanismul dezvoltării curate", ceva cu foarte puţin mai simplu decât piaţa produselor financiare derivate.
"Le problème de fond est qu'il revient à confier la gestion de la lutte contre le changement climatique à l'industrie financière. Celle-ci a causé la crise que l'on sait, et démontré sa capacité à échapper aux contrôles des Etats. Faites-vous confiance à Goldman Sachs pour agir dans l'intérêt de l'humanité sur le marché du carbone ? En fait, tant que la puissance publique - qui, en principe, porte l'intérêt commun - n'aura pas repris le contrôle du système financier, on ne peut remettre au marché le soin de lutter contre le changement climatique."
Mai pe româneşte, am pus lupul paznic la oi! Şi iar au să vină tot felul de năimiţi ai marilor entităţi financiare, care să ne spună ei ce câh este statul şi ce Făt Frumos şi Forţos capitalismul, care se luptă el cu toate relele, şi iese mereu învingător! Pe buzunarul fraierilor, ce-i drept!
O urare cinică? "Să vă sufocaţi bine!"
Un comentariu:
De cind am gasit din intimplare blogul tau iti spun mereu ca vesticii sint defecti mintal. Ocazia de-a vedea acest fapt iti este oferita zilnic! O alta fapta demna de ei este distrugerea padurilor pt cistigarea de noi suprafete de teren pt culturile din care scot combustibilul numit bio. In plus pretul acestor culturi creste asa ca populatii intregi fac foamea deoarece aceste plante sint in primul rind alimente.
Rezolvari tipice acestor boi!
Vezi deci ce este e.u. si care este menirea lor: banii pt bosi. Partea cu drepturi pt oameni este doar gargara pt prosti ca nu poti sa-i numesti doar creduli.
Trimiteți un comentariu