Pupinii băsescieni îl ridică în slăvi pe Lucian Croitoru. "E specialist!" Să ne înţelegem bine: nu-l cunosc. Mi-e indiferent. Şi dacă e confirmat premier, şi dacă nu e, mi se fâlfâie! Oricum, nu cred în guverne "de specialişti". Politica se face cu politicieni, guvernarea la fel. Aşa e în democraţie. Guvernul de "tehnicieni" este semn de eşec. Al eşecului clasei politice, şi implicit al democraţiei. De asta n-am sărit în sus nici la numirea lui Johannis.
Doar că Johannis nu e "specialist" în economie. Lucian Croitoru este. Şi atunci bunul simţ mă obligă să întreb: dacă economia României arată în halul în care arată, nu este pentru că "specialiştii" au generat soluţii proaste, pe care politicienii le-au transformat în politici publice la fel de proaste?
BNR a ajuns un soi de altar al "vacilor sfinte" cunoscute sun numele de "specialişti în economie". Vă reamintesc că România a stabilit un record mondial: guvernatorul BNR are două decenii în funcţie, plus încă un mandat. Nu are nimic să-şi reproşeze Mugur Isărescu? Nu au nimic să-şi reproşeze consilierii lui, pentru felul în care arată economia după 20 de ani? Ei n-au greşit cu nimic?
N-au contribuit la dezindustrializarea ţării, la mizeria din sistemul bancar, la slăbiciunea leului, la faptul că suntem campioni europeni la inflaţie? Că avem deficitele alea externe înfiorătoare?
Şi atunci? De ce aş crede că e Croitoru omul care ne poate scoate din căcat? Cu atât mai mult cu cât este programat doar pentru un singur lucru: să-l scoată din căcat pe Pulea Vodă!
Ştiu că sună a blasfemie, dar între Croitoru şi Vanghelie, îl prefer premier pe Vanghelie! Măcar ăsta nu e "specialist". E doar prost...
12 comentarii:
Noul premier desemnat Lucian Croitoru e un pic mason? Asa se spune:
http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/10/pemierul-desemnat-lucian-croitoru.html
Ministrul de Finante/Economie trebuie sa fie specialist in economie, nu primul ministru. Primul Ministru trebuie sa aibe experienta de conducere, sa poata sa conduca echipa guvernamentala.
Toata parodia asta tragi-comica e un alt produs marca Basescu. Acum partidele sunt de vina, el fiind un ingeras nevinovat. Ca el n-a mincat usturoi si nici gura nu-i miroase. Doar vorbele...
cred ca cei de la BNR au maturat si au bagat sub pres doar gunoiul facut de politicieni. Nu cred ca acesti specialisti au puterea sa si le traga o mama de bataie cu coada maturii, dar nici n-ar trebui sa pozeze in ingerii salvatori.
Aici nu sunt foarte de acord cu tine. Banca Naţională a României a avut o politică relativ coerentă. Nu cred că putem să-i imputăm starea economiei. Cât despre mizeria din sistemul bancar... ce să zic? Deja discursul tău vrea să fie intenţionat catastrofal. Şi nu e cazul. Cel puţin nu în ultimii 10-12 ani.
Din gandirea economica a dlui Croitoru:
"Prima lecţie este că nu capitalismul este de vină pentru criză, ci cei care îl administrează, respectiv politicienii, băncile centrale şi supraveghetorii"
Consilierul guvernatorului este de părere că aplicarea unei "politici keynesiste", care prevede o implicare mai puterică a statului în economie, este un pas în direcţia greşită.
Afirmatiile de mai sus sunt preluate dintr-o stire Mediafax din 23.09
http://www.mediafax.ro/economic/croitoru-romania-isi-va-relua-cresterea-cu-o-intarziere-de-8-12-luni-fata-de-statele-puternice-4923436
Dincolo de viziunea eocnomica discutabila a premierului desemnat, esential este daca isi alcatuieste un guvern "politic" (alta nerozie, orice guvern e politic), avand reprezentanti PDL, in special la ministerele de forta.
Să ne înţelegem bine: în centrul economiei stau banii. Şi de politica monetară s-a ocupat BNR. Deseori fără să ţină cont de economia reală, ba chiar împotriva ei. O economie nu se vede DOAR pe ecranul calculatorului. Şi oamenii ăştia i-au sfătuit pe alţii, au justificat dezindustrializatea. Nu pot să-l uit, în 2000 parcă, pe Isărescu, premierul, ce vesel ne anunţa că au scos din statistici industria electronică, de mijloace de calcul şi de telecomunicaţii. Timp în care lumea intra în epoca Internetului şi a comunicaţiilor mobile. Şi să-l mai cred mare specialist? Aşa că să mă scutească!
@Iulian, merci de link. Gata, e clar, Croitoru e din generatia neo-liberalilori fan al "pietelor libere". Lumea se agita, in urma crizei, sa implementeze reforme care sa implice mai mult statele in reglementarea economiei si vine Croitoru sa ne lamureasca ca e bine sa lasam pietele libere. Complet idiot!
Evz.ro: Domnule Becali, cum comentaţi propunerea lui Lucian Croitoru în funcţia de prim-ministru?
Gigi Becali: Asta cu Croitoru nu se comentează. De ce? Pentru că aşa ceva nu se comentează. E inadmisibil ce s-a întâmplat. Ţi-a propus cineva o persoană, toată lumea e de acord cu această persoană, e unanimitate şi tu, ce faci? Toată lumea spune "hai să scoatem ţara din criză", iar tu spui că "nu vreau să scot ţara asta din criză". Adică ce vrei să arăţi? Că tu eşti Dumnezeu, eşti zeu, iar noi restul, suntem păcălici?
Sunteţi foarte supărat.
Sunt nervos, sunt supărat pentru că în ţara asta trăiesc şi eu, şi familia mea. De cinci ani ţinem ţara asta în criză. Investitorii fug. Asta e. Până la urmă, vreţi să vă spun ceva? Eu mă descurc, dar mi-e milă de amărâţii ăia care n-au de nici unele. Până la urmă, sincer, nu e problema mea.
„Fug investitorii de România”
Sunteţi întrebat la Bruxelles despre situaţia din România?
Toată lumea mă întreabă ce se întâmplă. Ştiu un om de afaceri care la secundă s-a răzgândit şi n-a mai investit în România. Nu mai vrea nimeni să investească. Fug oamenii de afaceri. Le este frică. Mi-a zis alt om de afaceri: "Domnule, îmi e teamă să investesc în ţară la voi, pentru că nu e siguranţă. Cum să investesc într-o ţară în care, într-o săptămână, au fost arestaţi doi miliardari? Înseamnă că ceva nu e în regulă". Era vorba de mine şi de Popoviciu.
Şi cum reacţionaţi?
Ce să le spun? Le-am zis că au dreptate. Şi le-am mai zis să aibă răbdare că terminăm cu dementul şi gata, vor veni vremuri mai bune.
Gigi Becali: Suntem păcălicii Zeului Băsescu
:)) :))
Şi atunci bunul simţ mă obligă să întreb: dacă economia României arată în halul în care arată, nu este pentru că "specialiştii" au generat soluţii proaste, pe care politicienii le-au transformat în politici publice la fel de proaste?
Tovarășe, să te-ajut un pic cu o flotare logică, pentru a nu chinui bunul simț:
Dacă economia României arată în halul în care arată este pentru că "Specialiștii" au generat soluții bune, dar politicienii au zis: "Bă, da' știi ce? Nu mai bine fac eu mațu' gros?". Cu alte cuvinte, corupție. Ceea ce conștiința unui liberal, de dreapta sau de stînga, ar trebui să o recunoască.
Tovarăşe Căpşună! Mai încercaţi odată! Poate vă iese!Numai proştii au explicaţii simple şi maniheiste la fenomene complexe! Pot da o lungă listă de tâmpenii debitate de "specialiştii" BNR, de care acum se fac că au uitat. Dar care atunci au generat decizii ce au afectat ansamblul economiei. Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. N-or fi politicienii uşă de biserică, dar nici cu specialiştii nu-mi este ruşine! Porcii ăia de la Comtim, care rodeau fierul din hală, în 1997, pentru că nişte "specialişti" de la FMI au vrut să distrugă agricultura industrială, ar trebui să vă dea coşmaruri.Aţi uitat prea repede ce pot "specialiştii"!
Și cine i-a numit pe specialiștii ăia la BNR? :)
Lucian Croitoru n-a fost numit de Parlament, a fost ales de Isărescu. Şi ca el sunt mulţi. Iar alegerea politică este una, dar răspunderea pentru deciziile care implică expertiza de specialitate le revine decidenţilor, nu Parlamentului. Nu Parlamentul face politica BNR. El a făcut legea de funcţionare a BNR, altminteri BNR este "independentă". Adică practic nu dă socoteală nimănui. Nu e cazul să recit motivarea, că m-apucă greaţa!
Trimiteți un comentariu