joi, 8 ianuarie 2009

Vast program, amice!
La Paris s-a deschis astăzi un colocviu care are drept temă viitorul capitalismului. Un colocviu IMPOSIBIL la Bucureşti, unde toţi politicienii au supt capitalismul odată cu laptele de la ţâţa mamei, şi aşa ceva ar fi o blasfemie!
Noi avem alte preocupări: cum să profităm de aparenţa unei crize pentru a da un nou tun, pentru a mai mulge vaca statului de câteva sute de milioane de euro. De ieri până azi, de când Adriean Videanu a dat liber la achiziţiile de păcură fără licitaţie, preţul ei a crescut cu 20%! Iar se va abate pe capul săracilor "capitalişti" români un val de Q7, Vuitoane şi curve de lux!
Nu ştiu ce concluzii se vor impune la capătul celor două zile de discuţii de la Paris. Sarkozy şi-a făcut deja numărul. Printre altele, el a spus: "Anticapitalismul este un drum înfundat, este politica pământului pârjolit... Denunţând viguros capitalismul finanaciar, "un sistem amoral în care logica pieţelor scuză tot, şi în care banul la ban trage", Sarkozy a adăugat: "Criza capitalismului financiar nu este ciza capitalismului. Criza capitalismului financiar nu trebuie să ducă la distrugerea capitalismului, care ar fi o catastrofă, ci la moralizarea sa. Trebuie să moralizăm capitalismul, nu să-l distrugem!"
De acord cu moralizarea. Numai că jupân Bling-Bling uită să ne spună un lucru esenţial: cum să-l moralizăm. Capitalismul financiar este, în sine, o abstracţie, un nume dat unui sistem al cărui scop ultim este maximizarea cu orice preţ a profitului. Iar acest sistem este, în ultimă instanţă, imaginea oamenilor care l-au proiectat, îl conduc şi îl fac să funcţioneze. Ei trebuie moralizaţi, şi prin ei se va moraliza şi sistemul.
Numai că, aşa cum i-a răspuns De Gaulle unui protestatar, care îi striga în ureche "Jos tâmpiţii! , "Vast program, fiule!" aşa îi putem replica şi noi lui Sarkozy, apropo de "moralizarea" capitalismului financiar: "vast program, amice!" Şi fără şanse de izbândă.
În fond, discursul lui Sarkozy este unul al neputinţei şi o mărturisire a lipsei de soluţii. Ceea ce nu mai este de mult o noutate...

4 comentarii:

Anonim spunea...

Solutii de "moralizare" a capitalismului:
- taxa/impozitare corespunzatoare pe mosteniri
- limitarea prin lege a maximului de avere cumulata (numar de case, de avioane personale, lichiditati in conturi personale etc), si fie obligatia de a reinvesti sumele excedente, fie taxate corespunzator de stat.

Vecina De Blog spunea...

Daca moralizezi capitalismul, practic il distrugi :)

Anonim spunea...

@Stefania, am trait si in comunism, si in capitalismul 'de tranzitie", si in capitalismul "casino". Criza sistemica de azi impune regindirea capitalismului. Intr-un sistem mai bun pentru toti. Cui crezi ca foloseste agonisirea miliardelor? Ai auzit de miliardarii care s-au sinucis pentru ca si-au pierdut toti banii in schema Ponzi a lui Maddoff? A fost stire pe CNN ieri:

Overleveraged German billionaire Adolf Merckle steps in front of a train. Despondent Chicago real estate mogul Steven Good shoots himself to death in his Jaguar. Fund manager Rene-Thierry Magon de la Villehuchet slits his wrist in his office, after reportedly losing more than a billion dollars in Bernard Madoff's alleged Ponzi scheme, all apparent suicides seemingly tied to the financial crisis.

http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0901/08/sitroom.01.html

Intr-o lume cu resurse limitate nu mai poti profera dogma cistigurilor nelimitate. Nu face bine nici clasei medii, nici celei instarite.

Vecina De Blog spunea...

@Karakas Nu cred ca ai inteles bine comentariul meu. Nu sustin capitalismul asa cum este el, dar masurile pe care le vrei tu de "moralizare" ar face sa dispara capitalismul si sa apara altceva in locul lui. Tu crezi ca e vorba tot de capitalism, dar cu fata umana. Eu cred ca termenul capitalism implica tocmai posibilitatea de a face mari averi (cel putin in acceptia clasica). Poate fi inlocuit cu economia sociala de piata sau alte concepte.
Si nu stiu ce legatura are asta cu fericirea. E adevarat, sunt bogati care se sinucid, ca si saraci, pt ca nu pot plati datoriile (cei f bogati sunt mai vizibili). Nu toate resursele sunt limitate. Gandeste-te la internet. Nu imi plac in general corporatiile mari, dar consider ca oamenii care au fondat Google sau Wikipedia isi merita miliardele, pt ca au facut viata mai buna pt multi oameni. Din clasa medie.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...