Dialogul om-maşină la ora schimbării
Poate vă interesează, fie şi numai pentru că sunteţi utilizatori de calculatoare, şi, aş pune pariu, cei mai mulţi dintre dumneavoastră aveţi un sistem de operare Windows. Se pregătesc schimbări importante în ceea ce se numeşte interfaţa om-maşină. Sursa de inspiraţie: concepte din lumea asiatică, cu accent pe Katachi, literar în japoneză însemnând "formă", dar care este un cuvânt compus, din Kata, care înseamnă tendinţă, şi chi, care semnifică "putere magică". Şi care poate lua un cu totul alt sens, dacă se merge la modul în care s-a format. Amănuntele le găsiţi aici.
Este, poate, momentul în care se întrevede o schimbare de fond în felul în care interacţionăm cu sistemele de calcul, dar nu numai. Ecrane tactile, tot mai multe pictograme, claviatură virtuală, recunoaşterea vocii, recunoaşterea scrisului, viziune tridimensională. Sistemele de operare de tip Windows se pot adapta noilor tendinţe? Unele schimbări se întrevăd, dar nu par suficiente.
În plus, schimbarea pune probleme de adaptare. Firma Airbus a introdus o serie de concepte noi pentru amenajarea cabinei piloţilor, inclusiv în modul în care sunt livrate informaţiile echipajului, pentru a trece de la echipajele cu trei sau patru membri la cele cu doi membri. Primele versiuni erau extrem de radicale, dar au fost întâmpinate cu proteste vehemente de piloţi. De aceea multe dintre aparatele digitale, afişate pe ecrane cu plasmă, imită vechile aparate electromecanice. Nici acum unele dintre conceptele din anii 70-80 nu au găsit înţelegere din partea utilizatorilor, deşi se aplică în alte domenii, şi chiar în aviaţia militară.
Probabil că aşa se vor desfăşura lucrurile şi acum: unele evoluţii vor fi plebiscitate de consumatori, altele vor fi doar nişte aplicaţii marginale sau nişte exotisme. Întrebarea este: sunteţi pregătiţi pentru schimbarea modului în care interacţionaţi cu calculatorul?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu