Solidaritatea în vremuri de criză
Se pare că moartea semenilor noştri nu ne prea mai impresionează. În ultima vreme au murit de frig cel puţin 25 de oameni, cei mai mulţi dintre ei fără adăpost. Dar au murit şi oameni care aveau un acoperiş deasupra capului. Victime ale unui eşec personal, de vreme ce au ajuns pe stradă, aceşti oameni sunt şi victime ale eşecului societăţii de a se dovedi solidară cu aceia aflaţi în nevoi.
În 20 de ani de aşa zisă "democraţie" am pierdut, cu rare excepţii, sensul cuvântului "omenie". Nu ne mai pasă de nimeni şi de nimic. Uşurinţa cu care tot felul de zevzeci se joacă atât cu viaţa lor, cât şi cu viaţa altora spune multe despre dezumanizarea unui popor care se mândreşte altminteri că s-a născut creştin!
Toate gesturile de compasiune se fac la televizor, şi au un scop clar: câştigarea de notorietate, confecţionarea unei imagini publice, care aduc "milostivului" câştig înzecit. Iar "societatea civilă" e în colaps moral, ea fiind un soi de apendice al politicii.
Această demisie morală a unei întregi societăţi va fi un factor agravant al crizei pe care vom fi obligaţi s-o înfruntăm. Acum avem nevoie mai mult decât oricând de solidaritate. Dar dacă vecini fiind, unii nu au fost în stare să ducă un braţ de lemne unor săraci, care au murit de frig în casă, cum ne putem închipui solidaritatea cu oameni pe care nu îi cunoaştem?
Cine are azi, în România, suficientă autoritate morală, pentru a organiza solidaritatea, pentru a-i aduce pe români mai aproape unii de ceilalţi? Clasa politică, divizată şi coruptă? Biserica, ea însăşi pradă unei crize de credibilitate, dar şi de identitate? Elitele intelectuale, alergice la "vulg" şi pradă unui exerciţiu de auto-admiraţie, atunci cânnd nu este ocupată cu vânarea sinecurilor?
Cred că avem la ce medita la acest început de an şi de criză!
3 comentarii:
inca o data La Multi Ani, sa ai un an minunat, plin de bucurii si realizari! Pentru tine si toti cei dragi tie.
Solidaritatea... Acum nişte ani, i-am scris o dedicaţie pe o carte de-a mea unei colege întru scris şi am încheiat "Cu prietenie şi solidaritate". S-a uitat la mine parcă aş fi înjurat-o de mamă şi a fost greu să-i explic că solidaritatea nu e ceva rău:)
Dar pentru "elitele" de la noi, valorile stîngii sunt întotdeauna suspecte.
Un partid puternic de stînga ar fi necesar acum. Avem aşa ceva?
In alte tari administratiile locale (in orase) emit "alerte de ger". In perioadele astea municipalitatile au echipaje care circula noaptea pe strazi si cauta oameni fara adapost. Odata gasiti li se ofera adapost gratuit. E un gest care arata ceva solidaritate.
Emil Boc vorbea de solidaritate (politica), cind afirma ca [guvernul] "nu trebuie sa ii punem in pericol pe cei care sunt cei mai vulnerabili...vom avea grija de ei".
http://www.mediafax.ro/social/boc-2009-va-fi-un-an-greu-dar-poate-fi-depasit.html?1688;3689321
E cinic sa vorbesti ca prim ministru de "grija" ce o poarta persoanelor vulnerabile si in acelasi timp sa afli ca mor oameni de frig.
Trimiteți un comentariu