miercuri, 21 ianuarie 2009

Când se supără Geoană?
Când un fost înalt responsabil al statului român, consilier prezidenţial şi şef al serviciului de informaţii externe, care a făcut parte din cercul colaboratorilor intimi ai actualului şef al statului, declară ce declară, iar tu, ca al doilea om în stat, preşedinte al Senatului şi al principalului partid de stânga, nu găseşrti decât o glumă tâmpită drept răspuns, atunci ceva e în neregulă cu tine şi te duci să te cauţi! Punct!
" Depinde cine cu cine vorbea, dacă vorbea Geoană cu Iliescu sau Iliescu cu Geoană. Daca vorbea Geoană cu Iliescu chiar mă supăr". Cum adică: dacă mă asculta pe mine, mă fac foc şi pară, dacă îl asculta pe Iliescu, mă doare'n cot? Unde sunt principiile, valorile, solidaritatea? Unde e bunul simţ, până la urmă?
Nu dau lecţii nimănui, şi viermuiala din sânul "clasei politice" mă lasă rece. Dar, am mai spus, sunt un om de stânga, şi nu pot asista pasiv la felul în care reacţionează un partid de stânga atunci când este vorba de o posibilă gravă atingere adusă democraţiei şi statului de drept. Ce e mai important: să asiguri bunăstarea unei găşti care a pus mâna pe câteva vaci cu bani publici, bune de muls, sau să asiguri buna funcţionare a statului, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti?
Aşteptam o cerere publică de explicaţii, o Comisie Parlamentară de anchetă, chemarea şefului statului în faţa Parlamentului. Nu se poate s-o scăldăm aşa, mai ales când ştim că ascultările ilegale au ajuns o banalitate, iar încălcările drepturilor cetăţeneşti un obicei.
Nu mă interesează negările Cotrocenilor, ele nu fac nici cât o ceapă degerată. Aş vrea să văd că România este ceea ce formal a devenit: o democraţie europenă, nu un stat bananier, în care banana e mai importantă decât omul. Aş vrea să văd o reacţie demnă de "societatea civilă". Vreau să-l văd pe Băsescu pus la colţ de cei care până acum l-au pupat în cur.
Dar nu, nu se va întâmpla nimic! Coaliţia va merge mai departe, în numele "interesului naţional", la fel şi ascultările ilegale. Geoană va continua să fie ascultat, pentru că aşa poate fi "domesticit". Nu aşa, pe şantaje, s-a format această coaliţie? Nu aşa îi joacă Băsescu pe toţi?
Dacă ar avea un dram de demnitate, s-ar revolta. Dar nu au, de aia şterge cu ei pe joc Marele Cârmaci. Mai rău e că şi naţiunea asta a ajuns o cârpă...
PS: Băsescu s-a sucit şi nu s-a mai dus la ceremonia de investire a lui Dragnea. Nu a vrut să dea ochii cu presa, care-l aştepta în haită. Acum lansează zvonuri: ba că nu i-a plăcut faptul că au fost invitaţi baronii locali, ba că de ce i s-a prezentat onorul şi lui Geoană, că nu e şef de stat? Aşteaptă să se mai potolească iureşul. Deja ziarele tac, şi nici televiziunile nu mai au prea mult entuziasm în evocarea subiectului. "Societatea civilă" face şi ea ce ştie mai bine, când e vorba de Băsescu: tace. E bine!

Un comentariu:

Anonim spunea...

N-am comentat pina acum despre Geoana pentru ca nu prea am ce sa spun mai mult decit altii. Dar faptul ca pare sa predea partidul pe tava portocalului e de rau augur. De ce oare nu se solidarizeaza cu nastase cind e atacat non-stop la comanda noului sau preten de la cotroceni? Vrea sa fie candidat psd la presedentie? Nu stiu cum raspundeti la intrebarile astea, dar mi se pare ca are ceva din gena tradatorului. Poate ca ma insel. In orice caz, pesedeaua a luat-o in directia proasta pentru partid si electoratul sau. Nu-i nimic ca vine Cozma cu noul sau partid si le ia voturile de stinga.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...