marți, 10 iunie 2008

Săriţi, fasciştii de neo-avantgardişti!
Prieteni, chiar vine sfârşitul lumii! Un flăcău de prin Iaşi, ceva poet, se zice, a vrut şi el să facă valuri. Şi ar fi ars în piaţa publică un volum de Cărtărescu, sub motiv că protestează pentru contra manelizării culturii române. Liiceanu şi Humanitas au sărit din baie, emiţând un comunicat bombastic, în care se spune, printre alte enormităţi, că este un " gest care, în expresia lui ultimă, trimite la arderea cărţilor lui Thomas Mann de către nazişti sau la arderea bibliotecii lui E. Lovinescu de către comunişti", drept pentru care au hotărât să pună cărţile lui Cărtărescu în vitrine speciale! Probabil blindate! Să lege şi buldogul de ele!
Mi-e rău din fleacuri! La aşa elită, aşa cultură! Şi o întrebare nevinovată: nu se mai vinde Cărtărescu, şi a rămas Humanitas cu un morman de cărţi în braţe? Că aşa vine de se potriveşte! Un scandal neo-cripto-comunisto-fascisto-urmuzian face bine la vânzări! Iar să te iei după un articol de ziar, fără o minimă verificare a ştirii, e prostie curată!
Acum Liiceanu şi ai lui sunt în plin ridicol şi pentru că Daniel Corbu, poetul presupus piroman, exact ca în bancul cu Şostacovici, demonstrează că nu a dat foc unor cărţi, ci unei piramide din hârtie. De ziar!

UPDATE: Mai sare unul cu gura, inventând crima de les Cărtărescu, iar Cărtărescu cere anchetă, nene! Iar ca ridicolul să fie perfect, în ciorba asta chioară intră şi Nicolae Manolescu, în calitatea sa de Preşedinte al USR, care agită spectrul excluderii lui Daniel Corbu din Uniune, neuitând să-i dea o copită lui Păunescu, picat şi el nu se ştie cum în afacerea asta de doi bani. Citiţi şi râdeţi!

"Ca scriitor şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România consider inacceptabil gestul poetului Daniel Corbu de a da foc unor cărţi, tabloide şi CD-uri pe considerentul că ele ar contribui la răspândirea subculturii.Gestul este în sine un act barbar, fără nici o justificare, şi ţine, vai, de una dintre cele mai triste tradiţii subculturale din istorie. Găsesc de neînţeles faptul că un poet a putut incendia volume ale unui coleg al său, ale unui mare poet cum este Mircea Cărtărescu, în numele luptei cu nonvaloarea şi cu prostul gust. Şi sunt şocat să citesc că un alt poet, care mai este şi preşedinte al Comisiei de cultură a Senatului României, e de părere că “autodafeul” pus la cale de Daniel Corbu în cadrul Festivalului Internaţional de Neoavangardă de la Iaşi, din zilele de 4-8 iunie, nu poate fi condamnat. Focul n-a purificat niciodată nimic decât în mentalul primitiv şi întunecat al unor vremuri pe care, în naivitatea mea, le credeam definitiv apuse.Voi propune conducerii USR, la proxima reuniune, să analizeze gestul poetului Daniel Corbu, care este contrar nu numai principiilor Statutului nostru, ci şi normelor de civilizaţie şi bunului-simţ, să adopte măsurile de rigoare.” Altul care întâi trage, şi abia apoi întreabă! Texasul de peste gârlă, ce mai!

14 comentarii:

Anonim spunea...

La Victor pe blog tocmai am dat nas cu adoratorii cărtărescului. Pentru că, asta e, azi cultura se face pe repede înainte, la tocşou sau pe web.
Nu îmi e cunoscut ieşeanul cu pricina şi, în genere, ideea de dat foc la simboluri îmi displace. Fie ele şi false simboluri. Ce au uitat alde Liiceanu şi gaşca să amintească este şi arderea cărţilor lui Mihail Sadoveanu de către cei de 'mnealor adoraţi. Şi topirea cărţilor lui Goma de către chiar Liiceanu, după ' 89 !
Altfel sunt de acord că asistăm la manelizarea culturii române. La promovarea imposturii şi a jegului corect orientat politic. Valoarea se afirmă, nu se mai demonstrează. Opera nu se mai construieşte, se mimează. Cultura solidă, cu temelia solidă a clasicilor, e desuetă, depăşită sau iute categorisită drept insuficient de cosmopolită. Criteriile sunt suspendate şi înlocuite de cârdăşii. Iar impertinenţa graseiată cu mâna la falcă devine virtute şi altar de închinare.
Totul a început acum vreo zece ani, cu "demitizarea" lui Eminescu. Şi continuă azi cu tocmirea de socluri pentru impostorii gureşi şi cu şoriciul obrazului bine argăsit.

Anonim spunea...

Prietene, sunt de acord cu tine că "arderea" simbolurilor, oricât de nevinovat este gestul, poate da naştere unor acţiuni mai puţin simbolice. Şi mai explicit contondente. Precedentele există. Doar că în acest caz avem de-aface cu exploatarea prostească şi grotescă a unei minciuni.
Ceea ce relevă limitele elitismului!
Iar manelizarea culturii nu cu rugul se vindecă. Dacă mai poate fi vindecată. Asta nu înseamnă să stăm cu mâinile în sân. O mişcare de genul "Înapoi la clasici" ar fi un bun început. Ce zici?

Anonim spunea...

Înapoi la clasici... asta e o idee pentru care militez de mult. Totul porneşte de la o temelie bine construită. Inclusiv cultura naţională ( ce oroare, cultură şi naţională, vai !). Puteţi vedea din ce scriu, cum scriu şi ce spun pe blogul celălalt. Ştiţi dvs. care.

Anonim spunea...

Da, prietene! Clasicii ne sunt întotdeauna de folos. Nu ne lasă niciodată de izbelişte! Ne sunt Stea Polară! Chiar şi unor ingineri ca mine! Iar blogul celălalt arată un om cu o cultură temeinică, şi care are pe ce construi. Dar şi mintea necesară pentru a o face.

Anonim spunea...

Nu îi plâng de milă nici lui Cărtărescu şi nici altora ca el. Cărţile lor sunt "vândute" oricum.
Cunosc personal un "domn" care cumpără pe bani grei sute şi mii de exemplare ale elitoşilor. Apoi le depozitează sau le face cadou în "acţiuni caritabie" la case de bătrâni, şcoli speciale şamd. Adică acolo unde nu se vor citi niciodată.
Este o modalitate inteligentă de a "sponsoriza" aceşti indivizi.
Chiar şi cărţi scrise de înalte feţe bisericeşti se "vând" la fel.
De istorici "renumiţi"...tot aşa.
Le intră zeci de mii de euro (mai exact franci elvetieni)în conturi, nu pt. "opera" lor ci pt. cu totul alte motive.

Anonim spunea...

Care clasici, oameni buni? Ce-s aia?
Ati luat in mana, de curand, (fara conotatii) niste manuale scolare, fie, ele, de istorie, literatura romana etc., sa vedeti ce invata copilasii nostri?
Ati dat mana,(tot fara alte conotatii), cu dezastrul din invatamant?
Va da mana sa intrevedeti catre ce ne indreptam?

Anonim spunea...

Alandra, aşa se construiesc falsele ierarhii. În naivitatea mea tot mai cred că timpul va pune lucrurile în ordinea lor firească. s-a mai întâmplat aşa ceva în anii 50 şi 60 ai secolului trecut, când după proletcultism a început recuperarea celor puşi la index. Acum locul proletcultiştilor a fost luat de elitişti. Vine şi recuperarea...

Anonim spunea...

Stimate anonim, vorbesc în cunoştinţă de cauză. Fiul meu a terminat de doi ani liceul. Şi el a avut baftă. A învăţat la Colegiul Naţional Tudor Vianu. Dar manualele tot de rahat au fost, la materiile specificate! De aceia vrem, eu şi Mordechai, dar şi alţii, întoarcerea la clasici. Fără ei nu poţi construi nimic!

Anonim spunea...

nu vine recuperarea. nu avem cu cine!

Anonim spunea...

Vine, vine, credeţi-mă! Aşa se zicea şi în anii 60, că n-are cine face recuperarea. Şi la o adică s-a găsit cine. Criza identitară, care a generat-o pe aceea din anii 60, nu s-a copt. Dar nici mult nu mai e!

Anonim spunea...

Tocmai ce am comentat şi la Mordechai, aici mi-au rămas prea puţine de spus...
Sunt de acord ca volumele deontologului să fie puse în vitrine blindate, ca să nu poată fi atinse de popor că fac rău, atâta vreme cât sunt orientate politic cum suflă vântul prin buzunarele celor care le scriu. Poate că pupincurismul se ia! Să fie ferecate exact aşa cum e ţinută băutura în magazine blindate şi cu program special în Suedia, systembolaget sau aşa ceva îi spune. Glumeam :))) Oricum, poporul nu are bani pentru ele că sunt scumpe a dracului şi le citesc doar "elitiştii". Drept pentru care mi se pare foarte bine îndreptată acţiunea poetului din Iaşi de a da foc ziarelor, de vreme ce ele ajung la mai mulţi cititori...
Nu pot să nu constat că, aşa cum face şi Zeus, Liiceanu generalizează pornind de la un caz particular izolat. O persoană fizică nu are cum să reprezinte "sistemul", poate cel care acuză este un exponent al acestuia. Boala asta se ia, domnilor. Avem nevoie de un doctor nu numai în Bucureşti, ci pretutindeni în ţară...

Anonim spunea...

Sătmăreaca, sigur că avem nevoie de "doctori" pentru o ţară bolnavă de dezbinare, de ineficienţă, de indolenţă, de corupţie; e de domeniul evidenţei. Dar nici bunul simţ nu ne dă afară din casă!

Anonim spunea...

Bine ziceţi. Mă tem că pentru asta nu există niciun medicament miraculos. Problema este că lipseşte de la "vârf", iar vârful acesta în loc să fie model de urmat este antimodel...

Anonim spunea...

Tocmai asta nu pricep eu. Cum de acesti "intelectuali elitoşi" nu ştiu că istoria se repetă... că vine recuperarea cum frumos spuneţi.
În comunicatul lui Manolescu, nu pot decât să remarc limba de lemn folosită. Nici ăsta nu a aflat că că pamântul este rotund.

"proxima ocazie" sună a banc de la Radio erevan lol

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...