luni, 23 iunie 2008

Bioetanolul umple rezervorul şi urna de vot
Ne-am amuzat copios, acum câteva zile, pe blogul lui Mordechai, citind despre un gândăcel care papă verdeaţă şi se cacă petrol. Care petrol ar costa doar 8 dolari barilul. Bun, mai sunt câteva probleme: instalaţia care ar putea asigura consumul pe o săptămână al SUA, de 143 de milioane de barili, ar ocupa o suprafaţă de aproape 420 de km pătraţi, cam cât Chicago. Aşadar gândăcelul iese din discuţie pentru ceva vreme de aici înainte. Asta în condiţiile în care el chiar face ceea se spune că ar face!
Rămâne biocombustibilul, care, aşa cum arată NYTimes în numărul său de astăzi, a devenit subiect de campanie electorală şi aducător de voturi pentru Barack Obama. Nimic nou într-o ţară în care lobbyurile funcţionează ca unse, pentru că sunt experte în "ungerea" politicienilor. Doar că nu întotdeauna ceea ce este bun pentru lobbyşti este bun şi pentru cetăţenii Americii şi ai lumii. Barack Obama a promis subvenţii cultivatorilor de porumb din SUA, deşi unii dintre economişti atrag atenţia că ar putea intra în conflict cu prevederile OMC şi a "recoltat" victorii în statele din centrul SUA, mari cultivatoare de porumb. Ca să nu mai vorbim despre faptul că se opune importului de etanol din trestie de zahăr, produs în Brazilia.
Altceva este mai îngrijorător decât acordarea unor posibile subvenţii: randamentul etanolului obţinut din porumb. Etanolul din porumb abia produce de două ori mai multă energie decât energia consumată pentru a-l obţine, în timp ce acelaţi etanol, fabricat în Brazilia, din trestie de zahăr, produce de opt ori mai multă energie decât cea consumată pentru obţinerea lui.

În acest timp George W. Bush, un soi de purtător de cuvânt al petroliştilor din Texas, merge pe calea bătută a foratului după petrol, chiar dacă asta înseamnă să aducă prejudicii unor zone naturale protejate, cum este aceea din Arctica. Dar dă-l dracului de elan,zăpadă o să mai vedem doar în filmele de desene animate! Cămila e de bază! Şi e obişnuită să rumege, priponită de sondă!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...