miercuri, 18 iunie 2008

Bomba cu neuroni
Sătul să tot acumuleze succesuri peste succesuri pe cele coclauri, în Irak, Afganistan şi în Orientul Mijlociu, sătul să tot fie arătat cu degetul pentru ignoranţă şi aroganţă, Unchiul Sam şi-a zis că n-ar strica să-i vâre în bocanci pe universitari. "Dacă jurnaliştii s-au lăsat duşi de nas, în timpul celui de-al doilea război din Irak, şi s-au colorat în kaki, de ce nu ne-ar ţine figura şi cu universitarii?" şi-o fi zis Robert M. Gates. Drept pentru care a lansat momeala-evident, verde!-a fondurilor guvernamentale către specialiştii în ştiinţe sociale, chemaţi să ajute Pentagonul să răspundă unor ameninţări de genul celor puse de armata chineză, de terorism şi de fundamentalismul islamic.
Şi aşa a apărut Consorţiul Minerva, numit aşa după zeiţa romană a înţelepciuni şi a războiului drept, pentru că de războiul strâmb se ocupa Aris! Dotat generos din banii Pentagonului, 50 de milioane de dolari pe an.
În fond, se pare că americanilor le-ar fi venit şi lor mintea de pe urmă: gata, nu mai merge cu hard power. Nu poţi cuceri inimile şi minţile oamenilor cu bombardeaua! Acum vor să încerce şi cu soft power. Adică blugi, coca cola, bigi-bigi, şi alte funduri magnifice de la Hollywood. Dacă reţeta a ţinut cu băştinaşii din Estul Europei, de ce n-ar ţine cu talibanii? Uite că s-ar putea s-o ia în mână şi cu soft power! Pentru că modelul american şi-a pierdut atractivitatea, din pricina unei boli vechi pe meleagurile carpato-danubiano-pontice: formele fără fond. Ca să nu mai vorbim despre imensa ipocrizie a americanilor.
Acum să vedem şi câţi universitari americani vor vrea să se transforme în "arme" inteligente...

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...