Nu m-am amuzat, nu m-am întristat şi în general nu mi-a spus nimic glumiţa aia din Piaţa Universităţii, unde nişte unii au plantat fulgi în loc de panseluţe. Bine că nu i-au luat la omor fanaticii Pieţei Universităţii, să simtă pe pielea lor ce înseamnă o bătută dată cu simţ de răspundere!
Mineriada din 1990 este un episod tragic din acelaşi Război Rece, din care nu putem ieşi nici acum. Este drept că între timp nişte actori, inclusiv România, au schimbat tabăra, dar atât. Nu vom înţelege ce s-a întâmplat cu adevărat în 1990 până în momentul în care unii dintre protagoniştii interni ai mineriadei nu vor renunţa la pretenţia ca Justiţia să omologheze varianta lor despre evenimente. Evenimente care puteau duce uşor la un război civil.
În schimb manipularea mediatică a acelor întâmplări continuă. Făcând şi mai groasă ceaţa războiului româno-român. De la Vlad Petreanu am aflat de acest comentariu, aflat pe blogul Corinei Murafa: "eu cred ca nimeni nu comemoreaza nimic. eu cred ca grupul 15-22 ani care o sa vina acolo nu are legatura cu mineriada decat la nivelul la care ei cunosc fenomeul: o bataie cu perne. eu am 17 ani si fac parte din generatia “fuck reality!”, asa ca orice stupizenie de masa - vezi Holocaust- mi se pare doar o gluma traumatizanta. voi, in schimb, tristii preocupati de realitate, o sa analizati pana la adanci batraneti cool-ul si urbanul si istoricul si ce mai vreti voi. see u on the other side! o sa cream un mic fenomen la care voi contribuiti latrand. multumim! altfel, sunteti singurii preocupati sa faca lucruri in sistem. bravo, copii, exact cum v-au spus mamicile si tatucii vostri minerizati din plin. la dracu, e emostuff suna!"
Îi dau o veste proastă celui care semnează habarnam: o întreagă naţiune, de la sugar la centenar, constituie o mare şi fericită generaţie "Fuck reality!" Pentru că realitatea e de aşa natură! Aşa că n-o să analizăm nici cool-ul, că nu prea avem cool, nici urbanul, că e un rural mai răsărit, iar istoricul se reduce la timpul cel mai prezent şi la evidenţa statistică a succesurilor multe! Uite aşa ajunge pentru unii Holocaustul o stupizenie de masă şi o glumă traumatizantă! Nu e emostuff, e cretinism de-a binelea!
Cât despre somnul naţiunii, vezi afişul, el n-a produs doar mineriade. România asta de care ne plângem acum este operă colectivă, la care am dormit cu toţii timp de 18 ani.
3 comentarii:
Doua remarci:
1.- Daca pe afis nu ar fi decat perne, as mai intelege. Dar e si portretul lui Iliescu, ceeace face mesajul deloc nevinovat. Mentinerea lui Iliescu ca responsabil de toate relele Romaniei de la Mircea cel Batran pana astazi, tine sa fie implementata in subconstientul romanilor, spre disculparea celor cu adevarat vinovati, de azi si de maine...
2.- De ce se vorbeste mereu de mineriada din 1990 si nici un cuvant despre mineriada din 1991, cea la care Miron Cosma a fost imbratisat in plin Congres PNTCD de Corneliu Coposu, dupa care minerii au fost trimisi sa-l asedieze pe Iliescu la Palatul Cotroceni?
Ce o să spun acum o să enerveze pe multă lume.
În 90 eram josiliescu chitit. Cu stagiu greu în Piaţa Universităţii. Stagiu încheiat pe 20 Mai, după alegeri. Aşa cum era firesc.
După mineriadă am stat de vorbă cu unul din corespondenţii străini de la bucureşti. Pe atunci mai scriam şi eu în "presa liberă". Omul mi-a spus ceva scandalos:
" Omule, mineriada asta e porcărie necesară. La voi se trece printr-o epocă stranie. Poliţia nu are nicio autoritate. Libertatea e nelimitată în cel mai rău sens. E o lipsă totală de autoritate. Ceea ce vă lipseşte e acel "fear factor". Chestia aia care ne împiedică pe toţi ceilalţi să facem orice ne taie capul. Dacă legea, ordinea, statul de drept nu funcţionează, au apărut minerii care să inducă necesarul fear factor".
Am fost atunci scandalizat. Şi m-am certat rău cu omul. Nici azi nu ne vorbim. Azi însă parcă i-aş da dreptate.
Corect. Romania nu e numai a conducatorilor, dar si a celor condusi. Sa dai vina pe Ion Iliescu e cel mai usor cind vrei sa te ascunzi de realitate. Iliescu e de vina pentru proasta reforma a agriculturii, Iliescu e de vina pentru privatizarea nereusita etc? Sa fim seriosi. A existat un Parlament ales de populatie, care nu avea experienta necesara. Alesii au fost expresia vointei populatiei. Mai mult, in lipsa unui "manual de tranzitie" care sa fi fost patentat, si bazat pe experiente de succes, Romaniei i s-au impus niste reguli rigide via Banca Mondiala si FMI. La vremea aia inca nu se discuta despre conditiile absurde ce se impuneau statelor foste comuniste in tranzitia spre economia de piata.
Asa ca un rol major in tranzitia post 90 a Romaneii l-au jucat actorii externi. Clasa conducatoare a dansat dupa cum cintau cei de la aceste institutii.
Revenind, sunt multi asemenea galagiosi cu pretentia ca spun ceva "cool". Ca sa isi acopere lipsa de argumentatie tipa din toti rarunchii si prin toate orificiile. Acesti indivizi "de bine" se bazeaza pe reactia emotionala a receptorului, nu pe ratiune. Minerii nu veneau daca exista o politie bine pregatita. Sa resupunem ca Iliescu nu era sef de stat in acea perioada tulbure. Presupunind ca era altcineva sef de stat la acea data, de dreapta, sau de centru etc, cine e naiv sa creada ca acesta ar fi predat puterea unui grup de nemultumiti, atitati de opozitie? Hai sa fim serioasi, aia a fost incercare de lovitura de stat, nu ce debiteaza actualul ametit de la Cotroceni.
Mi se pare ca prea se bazeaza acesti latrai pe lipsa de discernamint a unor alegatori. Om trai si om vedea care este insa trendul.
Trimiteți un comentariu