Se vede treaba că după Preşedintele jucător avem şi consilieri prezidenţiali jucători. Cam multă lume jucăuşă pe la Cotroceni! Şi jucăuşii ăştia au nevoie de un scenarist. Acum, prin palat s-au pripăşit vreo câţiva. Unii universitari, alţii sociologi, alţii de prin serviciile secrete, că de, acum sunt conduse de oameni tineri, cu mentalităţi occidentale, care trebuie să se afirme şi ei. Oriental! Pupând unde trebuie cu talent şi aplicaţie. Şi asigurându-se că au buzele calde, pentru confort deplin!
În interviul lui Lăzăroiu apare un scenariu:„Conform Constituţiei, preşedintele nu-i obligat să numească premierul de la partidul care are cele mai multe procente. Dacă PSD iese primul, sigur, asta creează o dificultate PD-L-ului în primul rând. De aia PD-L trebuie să se mobilizeze foarte tare la toamnă. Dar depinde foarte mult şi care va fi diferenţa dintre PSD şi PD-L. Dar eu cred că la toamnă cine va câştiga, PSD sau PD-L, va câştiga la o diferenţă ceva mai confortabilă decât la locale. Vor fi patru-cinci procente între primul şi al doilea. Dar dacă va fi o diferenţă de genul ăsta, de un procent, jocurile rămân deschise. Şi rămâne întrebarea cine are interes să meargă la anticipate la trei luni după alegeri. Mai ales că o bună parte din oamenii care vor fi în Parlament vor fi aleşi uninominal, îşi vor învesti mulţi dintre ei propriile resurse în campanie, spre deosebire de celelalte campanii, unde şi partidul a sprijinit cu bani. Să vedem câţi din oamenii aceştia aleşi uninominal răspund la comanda partidului, cad două guverne şi ajung la anticipate. Mulţi nu vor răspunde nici la comanda partidului şi nici nu cred că vor avea chef de anticipate”.
După scenariul ăsta s-a mai făcut un film! În 2004. Şi un guvern! Ăla cu soluţia imorală! Şi din care a căzut la montaj partea cu demisia lui Răzgândeanu, pentru a fi înlocuit cu „dragă Stolo”. O mai fi el valabil şi în 2008(2009)? Să zicem că Traian Băsescu forţează totuşi formarea unui guvern pe placul lui, adică al PD-L, în ideea de a avea un sprijin în campania electorală prezidenţială din 2009. Aşa cum evoluează lucrurile, alegerile legislative se pot amâna până în martie 2009. Cu toată tevatura de rigoare, guvernul se va forma pe la începutul verii. Şi poate pica pe la începutul toamnei, după o moţiune de cenzură. În aceste condiţii, şi ştiind că alegerile prezidenţiale NU pot fi amânate, Traian Băsescu se va găsi în cea mai defavorabilă situaţie cu putinţă, pentru că nici alegeri anticipate nu se pot organiza. Scandalul se va întoarce împotriva lui.
Mai cităm din spusele domnului Lăzăroiu: „Majoritatea solidă ar trebui să se facă fie între două partide mai mari, fie între un partid mare şi jumătate dintr-un partid mare. Adică jumătate din PSD, zice jurnalistul . Sau PNL, replică Lăzăroiu, că PNL a zis că şi el e partid mare, deşi nu cred că va fi atât de mare. Dar are o pondere, va avea probabil până în 15 la sută. Dar nici un partid din astea două nu stă grozav în interior, de pe-acuma. La anul... Deci s-ar putea să fie jumătate din PNL sau jumătate din PSD. Mai e şi formula, dar nu e cea mai grozavă pentru că seamănă cu majoritatea fragilă, a unui guvern minoritar sprijinit de un partid, dar care să aibă o majoritate mai largă.”
Nici scenariul „ruperii” unor bucăţi din PSD şi PNL, pentru a forma o majoritate, fie şi formală, care să sprijine guvernul prezidenţial, nu e plauzibilă. PNL, şi acum şi PSD, sunt partide care practică democraţia internă. Sigur că declaraţiile unor lideri marcanţi ai celor două partide, adesea contradictorii, lasă impresia existenţei aripilor şi aripioarelor. Unele chiar există, dar este vorba de afinităţi şi fidelităţi, nu de poziţii ireconciliabile. Iar experienţa ultimilor doi ani ar fi trebuit să-i spună ceva domnului Lăzăroiu şi şefului domniei sale. Ştiţi, chestia aia cu 322! A funcţionat, va mai funcţiona! Liantul se numeşte Traian Băsescu! Un cuvânt şi despre formarea la Cotroceni a acelei „Comisii de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional Românesc”. În primul rând, despre ce vorbim, când ne referim la „regimul politic”? România ESTE o democraţie! Deci analizăm ce? Democraţia, ca regim politic? Se poate. Dar pentru asta avem Universităţi, SNSPA, facultăţi, think-tankuri, etc. Poate că Administraţia Prezidenţială are şi altele mai pământeşti de făcut. Regimul constituţional? Ei, da! Iată o temă bună pentru a justifica prezenţa lui Traian Băsescu în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Şi ce aţi zice dacă de aici iese şi de-un Referendum?
Nu-i aşa că avem scenariile şi tematica scandalurilor politice viitoare? Un adevărat Cotroceniwood, Administraţia Prezidenţială! Cu Traian Băsescu pe post de regizor şi de producător al scandalurilor politice.
Meşter Cârmaciul! Dar nici noi nu suntem proşti!
8 comentarii:
"După scenariul ăsta s-a mai făcut un film! În 2004. Şi un guvern! Ăla cu soluţia imorală!"
Începutul a fost greu. Restul vine de la sine.
De ce s-ar irita acum partidele, dacă nu au făcut-o la timp. S-au complăcut în această situaţie. Se mizează exact pe faptul că toţi ţin cu dinţii de scaune şi funcţii. Care anticipate ?
în 2009 odată cu prezidenţialele ? Speră Băsescu în mai mult atunci ? Mă îndoiesc.
AR fi o mare greşeală din partea lui să gândească aşa.
Un guvern PD-L nu va face nimic într-un an. Vor pierde procente. Băsescu nu va ezita să-i bălăcărească , aşa cum o face cu ceilalţi. Numai cu gura pe guvernul PD-L Basescu ar mai avea şanse la un mandat. Un an de guvernare PD-L , va distruge acest partid apărut de nicăieri. Pentru Băsescu, PD-L nu va mai fi un partid care să-i aducă voturi. Băsescu va merge în alegerile din 2009 singur, pe mâna scandalurilor lui, ceea ce ţine la români.
Anticipatele vor mai aştepta...4 ani :)
Este o opinie personală.
Alandra, părerea ta merită tot respectul. Când este vorba despre scenarii politice, cel mai inteligent lucru este să nu le baţi în cuie, să le laşi deschise. Prin repetare, Băsescu le-a închis, le-a făcut previzibile, nu mai surprind. Nu o să fiu eu cel care să plângă din pricina asta!Doar constat...
Pe mine ce ma mira e sintagma "Presedinte". Presedintele...cui ? Al 15% din populatie ? (ultimele alegeri asta arata)
Moshule, este, formal, preşedintele TUTUROR românilor. Tocmai faptul că a fost ales de doar 15% dintre cei cu drept de vot ar trebui să-l oblige să fie mai atent, pentru că are o legitimitate slabă. Pentru asta ai nevoie de două lucruri: minte limpede şi bun simţ. El are doar minte... Rezultatele se văd.
Lazaroiu asta e de un patetism induiosator. Da, vor veni cu propriile resurse "uninominalii" la parlamentarele din toamna. Ale lor, sau ale prietenilor. Insa, dupa cum s-a vazut si la locale, tot partidele gestioneaza dispersarea voturilor, chiar acolo unde "baronii" au castigat detasat. Independentii au luat undeva in jur de 3 si ceva la suta din voturi, asta pentru CL-uri. Si un singur independent la CJ. Si sunt multe alte date din care mie imi iese ca partidele isi vor mentine cvasi-monopolul gestiunii fenomenului politic. Una e sa-l pui pe X mare patron de abatoare cu mecla solo pe poster si alta e cand ii adaugi un portocaliu, o sageata, un trei-trandafiri etc. Capata omu` anvergura nationala... Asa incat 90% din alesi vor raspunde tot la comanda de partid. In rest, cum spune Lazaroiu: pedelici, ocupati garile! ca aveti nevoie de minim 5% in fata sa va dea kapitanul guvernul pe mana.
Desmond, cârnăţarul fără săgeată, trandafiri, solo sau în buchet, lalea sau cruce, e egal cu zero în faţa urnei. Ceea ce complică jocul după alegeri este relaţia cârnăţarului cu partidul. Pentru în cele din urmă îi leagă doar un semn pe un afiş. De aceea vom avea un parlament compus din cvasi-independenţi. Iar un simbol pe un afiş se poate cumpăra chiar mai ieftin decât un loc pe listă. Vezi de ce vorbesc eu despre democraţia de piaţă?
Pai daca partidele vor sa faca tejgehtarie, e treaba lor. Altfel, daca nu ar face comert politic, nici un varzoi de ala parlamentar - indiferent de cate milioane de coco a produs de pe urma micilor, carnatilor etc. - nu are cum rezista, decat cel mult vegeta prin Parlament. Are nevoie de grup parlamentar, de experti, de consilieri, de unii care sa-i faca si lui doua-trei chestii ca sa para ca-l preocupa natia, ca vrea sa dea legi si toata reteta. Ori cand, adesea, bolovanul abia se exprima in limba romana (sau se exprima invers proportional cu valoarea costumelor si masinilor purtate)e greu sa treaca peste partid. De la unul la altul nu-i greu, depinde doar cu ce vine.... Tot comert politic.
Pe un portocaliu l-a luat gura pe dinainte intr-un forum si a zis: nici o grija, PDL va putea sa guverneze singur si n-o sa aiba nevoie de nici o alianta sau de anticipate, fiindca alegerile parlamentare vor fi amanate pana la primavara, iar pana atunci PDL o sa aiba timp sa se impuna in mintea electoratului si sa creasca (inclusiv, probabil, cu dezertori de la PNL si PSD). De-asta, zicea el, rezultatul mai slab de la locale pentru PDL nici nu mai conteaza...
Trimiteți un comentariu