Nu am vrut să comentez întâlnirea conducerii PSD de la Mamaia, unde, vorba unui participant, cei din sală erau doar cu fizicul acolo şi cu mintea la cele lumeşti, de la mici la micile sirene care dădeau din poponeţ pe plajă! Nu comentez nici deciziile luate acolo, că oricum sunt un soi de frecţie cu Diana la piciorul de lemn al democraţiei de partid!
În principiu, deşi justificată totuşi de rezultatele obţinute în alegerile locale, dizolvarea conducerilor unor organizaţii teritoriale ale PSD nu rezolvă ABSOLUT nimic! Pentru simplul motiv că nu poţi dizolva fantome! Căci, în ultimă instanţă, astea sunt organizaţiile dizolvate, mai ales cele din Transilvania. Şi aşa ajungem la esenţa problemei: grupul de la Cluj.
Grupul de la Cluj este şi el, sau în primul rând el, o fantomă politică. Ceea ce mulţi salutau, la începutul anului 2005, drept marele proiect reformist, capabil să facă din Baba Hârca stângii româneşti o Ileană Cosânzeană, cu nimb de 12 stele europene, s-a văzut că are fix consistenţa nisipului din care unii îşi construiesc castele în Spania!
"Ideologul" acestui grup este Vasile Dâncu. Nu judec aici performanţele sale ca sociolog şi cadru universitar. Dar ca om politic şi ca "ideolog" omul nostru este un dezastru! Împăratul ideologilor de stânga este GOL!
Să ai oportunitatea de a dispune de un mediu de stânga propice unor construcţii ideologice elaborate, să activezi într-un oraş universitar, cu un public de stânga numeros, e vorba de tineri, de studenţi, şi să nu faci nimic pentru a-ţi apropia acest public, pentru a-ţi pune la încercare determinările ideologice, să nu ideologizezi dezbaterea publică în Cluj, când îl ai adversar pe şeful partidului de dreapta care îţi este principal competitor politic, ei bine, ce descriere mai bună a incapacităţii lui Dâncu de a fi lider politic mai vreţi?
În interviul acordat HotNews, Vasile Dâncu face o afirmaţie, pe care nu o explică: "rezultatele sunt proaste din motive structurale." O explicaţie de domnul Goe! În fond, şi dacă abordăm lucrurile din perspectiva "New Labour" , atât de admirată de "ideologii" PSD, tot acolo ajungem: cel mai de stânga public ar trebui să fie în Transilvania. Transilvania este este mai urbanizată decât vechiul Regat, are o tradiţie de stânga, de pe vremea "marxismului vienez" din Imperiul Austro-Ungar, are o "clasă muncitoare" în sensul clasic al cuvântului şi o clasă de mijloc mai întinsă decât în restul României. Şi cu toate astea Transilvania este dominată fără drept de apel de dreapta.
Veţi zice că, de fapt, PD-L nu este de dreapta, ci de stânga. Mă îndoiesc. De fapt, PD NU a avut, încă de la desprinderea din FSN, o identitate ideologică, ci doar a mimat, în funcţie de calcule politicianiste. A fost membru al Internaţionalei Socialite doar pentru a pune tălpi PDSR. Acum este partid popular doar pentru că vântul puterii bate în pânzele dreptei populiste europene. Dacă pendulul se mută spre stânga, totul e posibil la PD-L!
De ce nu reuşeşte, în aceste condiţii, un partid de stânga, să-şi treacă mesajul în Transilvania? Pentru că nu face NIMIC pentru asta! Politica nu se face de la şi la catedră! Se face între cetăţeni, împreună cu ei. Nu cu documente civice! Să fim serioşi!
Politician de succes este acela care este sensibil la problemele cetăţenilor, le înţelege şi le oferă soluţii. Mazăre sau Oprişan or fi ei baroni locali, dar, spre deosebire de Dâncu, au făcut şi fac ceva pentru oameni. Le rezolvă probleme concrete, care-i dor! Domnul Dâncu scoate stiloul şi mai scrie un Memorandum! Îi urăm succesuri multe, multe!
UPDATE: ca ridicolul atitudinii lui Vasile Dâncu să fie complet, el postează pe blogul său chestia asta. Să dai de înţeles că eşti un soi de erou al luptei anti-fasciste(pardon, antipesediste!) precum Julius Fucik, şi că scrii reportajul propriei execuţii este o dovadă de prost gust. Asta ca să fiu politicos! Şi, rămânând politicos, afirmaţiile astea de Gâgă îl îi pun la îndoială şi inteligenţa, că de bun simţ nici vorbă!
Mai e de comentat acest fragment, care spune multe despre ipocrizia sa şi despre lipsa de caracter: "Nu înţeleg cum a putut participa Miron Mitrea la acestă înscenare? El este un om inteligent şi cu un simţ de orientare ieşit din comun. El gândeste bine prospectiv şi ştie că guvernele făcute la betţe, de dinainte de alegeri, nu au nici o şansă. Nu cred că a vrut să-şi sacrifice prietenii, dar nici nu înţeleg cum l-au convins să se bage."
Păi cum dracu să nu-l cunoască Dâncu pe Mitrea şi să nu-i "aprecieze" simţul de "orientare"? Nu Mitrea a făcut posibilă înlăturarea lui Ion Iliescu de la conducerea PSD, în aprilie 2005? Voi cum l-aţi convins să se bage? Aşa şi ei! Şi cine a trădat o dată, va mai trăda! Aşa că, de! Unde e iluziile mele, care le-am avut?
4 comentarii:
Dacă mai adăugăm şi faptul că Funar a avut două mandate, întăreşte faptul că numai de dreapta nu e electoratul p'acolo.
În altă ordine de idei, este poate o luptă directă cu Boc decât cu PD-ul. Dacă nici unul ca Boc, care nu are nimic de comunicat electoratului, nu poate fi înfrânt în luptă dreaptă, nu mai e nimic de comentat.
Dar nu e vorba numai de Dancu, ci si de Rus, care si el protesteaza ca li se face o nedreptate, ca e nestatutar, ca numai Congresul ii poate sanctiona, ca prin dizolvarea lor dispare social-democratia pe plaiurile transilvane etc. Cata aroganta la acesti oameni, in loc sa adopte o atitudine de umilinta si remuscare pentru rezultatele obtinute! Dar probabil ca se pregatesc sa formeze singuri un partid, care sa arate bucurestenilor ce inseamna stanga "veritabila" in versiune clujeana! Ma indoiesc insa ca prof. V. Puscas s-ar solidariza cu ei.
P.S. Remarca cu micii si poponeturile pe plaje la Mamaia putea insa lipsi din acest articol, de vreme ce acolo erau si Iliescu si Nastase care numai de asta nu le ardea...
Alandra, nu au vrut să iasă la bătaie! Nu erau subiecte care să merite discutate? Nu trebuia PSD, acum, după patru ani,să aibă o nouă identitate, dacă de aiai veche îi era ruşine? Care este elaborarea lor ideologică? Nu poţi trăi numai din sondaj de opinie în sondaj de opinie! Dâncu şi-a asumat rolul ăsta de ideolog. Şi n-a produs nimic!
Aştept să văd ce ar face dacă şi-ar înfiinţa un partid regional. Să nu se îmbete cu apă rece! Nu sunt UDMR, să aibă un electorat captiv.
Domnule Răducanu, am insistat asupra prestaţiei lui Dâncu, pentru că el şi-a asumat rolul de ideolog. Şi apoi Rus este tot mai puţin prezent în exuaţia asta, fiind bolnav.
Cât despre mici şi micuţe, ele au fost elemente de atracţie mai mult decât credeţi dumneavoastră. Natura umană!
Trimiteți un comentariu