Cum să intri în mintea unui terorist
Este povestea unui terorist din reţaua Al Qaeda, Khalid Shaikh Mohammed, şi a ofiţerului CIA care l-a interogat, Deuce Martinez, care, culmea! nu vorbeşte araba. Asta nu l-a împiedicat pe Martinez să intre în mintea celui care este considerat eminenţa cenuşie din spatele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, dar şi asasinul jurnalistului de la Wall Street Journal, Daniel Pearl. Mai mult, succesul lui Martinez, care a refuzat să urmeze cursurile CIA de tortură, care dorea să-l iniţieze în tehnica folosirii aşa numitei waterboarding, pune în discuţie legitimitatea torturii, ca instrument de obţinere a informaţiilor.
Dincolo de detaliile extraordinare din articol, pe care vi-l recomand pentru calitatea jurnalismului şi a informaţiilor, el ne oferă şi o altă "bombă": închisorile CIA din Polonia au existat! O parte a programului de interogatorii s-a desfăşursat lângă baza aeriană poloneză de la Szymany, la nord de Varşovia. De ce nu ar fi legitim să ne întrebăm dacă nu cumva şi la Mihail Kogălniceanu s-a desfăşurat un program asemănător, cu sau fără ştiinţa autorităţilor române? Dick Marty prea le zicea cu foc, arătând cu degetul surse din CIA! Uite că sursele există şi nu vorbesc prostii! Aşa că ne-am trezit cu o nouă belea de imagine pe cap!
Ce face acum cel care a pătruns în mintea unui terorist? Ce ştie! Dar nu pe bani puţini şi publici, la CIA, ci pe bani mulţi, deşi tot publici, la Mitchell & Jessen Associates, o companie de consultanţă condusă de foşti psihologi militari, care sfătuiesc CIA în privinţa folosirii tehnicilor dure de interogare în proiecte secrete.
2 comentarii:
Era un congressman american, îmi scapă numele, care explica fără ezitări că tortura e de fapt un act scuzabil, dacă are ca motivaţie "patriotismul unor buni americani".
Acum, când e să-ţi linişteşti conştiinţa, scoţi la înaintare patriotismul!
Trimiteți un comentariu