marți, 24 iunie 2008

Banii mei, de la duşmanii mei!
Casa de editură "Freedom House", autoare, printre altele, a celebrului documentar "Circuitul caltaboşului şi al Pălincii în natură", publică un nou volum din ciclul "Să râdem cu şi de Alina Mungiu Pippidi!" Cum eu mă topesc după scocietatea civilă şi după isprăvile ei demne de pana unui Homer, am citit cu infinite delicii capitolul dedicat stării societăţii civile autohtone.
"Din cauza intensităţii conflictelor politice din România, doar câteva ONG‑uri importante au reuşit să‑şi păstreze poziţia independentă în 2007. În toamnă însă, o coaliţie alcătuită din mai multe grupări, printre care şi unele sindicate, sub titulatura de Coaliţia pentru un Parlament Curat, a monitorizat integritatea candidaţilor pentru Parlamentul European. De altfel, lipsa de fonduri, lipsa de cooperare a guvernului, precum şi intrarea în politică a unor noi reprezentanţi ai societăţii civile au diminuat potenţialul societăţii civile. ONG‑uri româneşti extrem de active, precum Grupul pentru Dialog Social şi Societatea Timişoara, riscă să-şi piardă sediile care le‑au fost închiriate de municipalitate şi întâmpină dificultăţi serioase în a obţine sedii noi. Există şi alte organizaţii care au încercat să obţină fonduri publice şi au colaborat îndeaproape cu agenţiile guvernamentale, de a căror bunăvoinţă au avut nevoie pentru a avea acces la fondurile UE. Lista este lungă şi include ONG‑uri care au debutat ca organisme de control ale guvernului. În cadrul unui scenariu tipic, ONG‑urile au criticat vehement agenţiile publice şi apoi au oferit servicii contractuale pentru remedierea situaţiei. Partidele politice au încercat să recruteze intelectuali şi activişti ai societăţii civile pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European. Renate Weber, fost preşedinte al Fundaţiei Soros România, după ce a lucrat ani de zile ca reprezentant independent al societăţii civile, a devenit candidat pentru Parlamentul European din partea PNL. Cei mai importanţi oameni de afaceri preferă să finanţeze cluburi de fotbal, care s‑au îmbogăţit datorită evaziunii fiscale şi sunt cercetate în diferite instanţe de autorităţile financiare. Legislaţia în domeniul sponsorizării este săracă şi depăşită, dar se fac extrem de puţine eforturi pentru a o actualiza. Donaţiile din categoria 2 la sută din taxa pe venit au crescut în mod semnificativ în comparaţie cu 2006, însă sumele totale, adică 5 milioane de euro (7,7 milioane dolari) sunt absolut insuficiente pentru toate tipurile de ONG-uri. Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, un centru de resurse pentru ONG‑uri creat în perioada aderării României la UE, militează pentru menţinerea fondurilor UE destinate societăţii civile, dar problema nu este încă rezolvată. Deşi multe fonduri UE dau posibilitatea ONG‑urilor să acţioneze ca furnizori de servicii, ele sunt de obicei distribuite de guvern, la toate nivelele (central regional, local) astfel încât accesul ONG‑urilor este posibil numai prin intermediul unui parteneriat cu autorităţile."
Primo: madam Pippidi e paralelă cu gramatica limbii române! Nu, madam, ONG urile cu pricina nu au debutat ca organisme de control ale Guvernului, că de aia le zice Organisme NEguvernamentale, ci, probabil în visele lor, ca un sistem de contraputeri, cum scrie la teoria aia pe care o repetaţi voi ca papagalii, şi de care ni se fîlfâie nouă! Dar cum arăţi matale mai la vale, ele au sfârşit ca nişte şantajişti ordinari: musiu Guvern, sari cu banul, că de nu, te umplem de căcat din sculare în culcare şi invers! Ceea ce s-a întâmplat cu brio! Dar e de prost gust, madam, să vorbeşti de funie(mă rog, scenariu tipic!) în casa spânzuratului! Păi ce-a făcut Freedom House în cazul Auditului comandat de Monica Macovei, alt miciurinism civico-guvernamental, şi plătit din bani publici, în cazul PNA? Nu tot un şantaj?
Secundo: madam Pippidi dovedeşte cât de "înalte" îi sunt standardele morale "uitând" să citeze şi cazul Monica Macovei printre cele ale dezertărilor civicilor la demnităţi publice.
Tertio: de fapt, totul se reduce la bani! Secetă mare la civici! Sigur, madam, ai dreptate! Dar pe Becali, Copos şi compania îi doare fix în cur de şantajul vostru! Ei au bani! Deci au putere!
Şi apoi, mai există o soluţie, în cazul în care ciolanul nu mai creşte. Micşoraţi haita! Că e plină ţara de ONG uri care înjură vârtos, în speranţa unui os de ros! Unii mai jmecheri îl şi primesc! În contul handicapaţilor!
În rest, dacă aveţi timp de pierdut şi nervi de consumat, puteţi lectura documentul. Dar nu vă recomand! Nu veţi afla nimic din ceea ce nu ştiţi. Un singur lucru lipseşte din Raport: cât a plătit Freedom House pentru această penibilitate. Nu ar strica, dacă tot vorbim despre transparenţă, şi un glasnost al societăţii civile. Dar madam Pippidi nu e Gorbaciov!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Raportul e un material didactic excelent despre folosirea tehnicilor de manipulare. Aproape ca nu exista vreun truc care sa nu fie folosit in textul raportului.

Singura sa slabiciune este ca e prea evidenta directia partizanatului lui madam Pippidi.

Iar m-am enervat.

Anonim spunea...

Confucius, manipularea cere fineţe! Minte-mă frumos! Nu da cu paru!

Anonim spunea...

Cele mai credibile ONG-uri "civice" din Romania sunt alea de urmarit OZN-urile.

Anonim spunea...

N-o fi cumva un indiciu despre gradul de bizonism pe care - de la inaltimea intelepciunii sale - il atribuie ilustra ganditoare publicului bananier?

Anonim spunea...

Karakas, nu ştiu că mă face să cred că ai dreptate cu OZNiştii!

Confucius: Elitismul este, din punctul meu de vedere, un soi de totalitarism. Şi orice totalitarism duce la paroxism dispreţul faţă de individ, de vreme ce-l minte cu neruşinarea cunoscută!

Anonim spunea...

Metoda verificata : unde vedeti Pippidi (fiinta, nume, etc) ocoliti sau ( in functie de dispozitie ) o luati la fuga . Pe dansa.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...