vineri, 4 septembrie 2009

"Eu sunt Oxford Analytica!"

Uşor, n-am plecat cu sorcova! Dar Alina Mungiu Pippidi poate exclama fără să clipească, măcar în cazul tâmpeniei cu mogulii răi versus Băsescu bun "Eu sunt Oxford Analytica!" Ba chiar să scoată la înaintare pieptul cu mândrie(drace, nu!), că i-a ieşit şmecheria.
Nu este prima oară când Oxford Analytica înghite pe nemestecate tâmpeniile duduii şi ale SAR. Pentru că nu are ce face. Sper că în Românuia nu este nimeni atât de tâmpit încât să creadă că un SRL, că asta e până la urmă dugheana cu analize, are un aparat uriaş de analişti, care urmăresc tot ce mişcă în lumea asta. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că România este o chestie excentrică, de care îţi aduci aminte când şi când, în context "exotic", ca să fiu politicos.
Materialul este scris de un român, care cunoaşte bine tema, oamenii şi mizele. Un român care are un punct de vedere partizan, uşor de recunoscut, care a tot fost uzat şi abuzat în ultima vreme, cam de când Cel Mai Iubit nu mai e tocmai iubit de presă.
Nu cred că analiza asta e o mână de ajutor dată lui Băsescu. Ziarele noastre vor să pară aşa. Miza este alta: dezagregarea grupurilor media integrate, în numele "democraţiei", pentru a fi mai uşor înghiţite pe bucăţi de concurenţa din exterior. Cine are televiziune, să nu mai aibă presă scrisă şi radio, şi invers. Aşa le scade valoarea de piaţă. Că ăia de-i plătesc nărozeniile madamei Pippidi n-o fac pentru că sunt fermecaţi de frumuseţea şi inteligenţa ei, ci pentru că investesc în perspectivă. Aşa au cumpărat peste tot în lume "societatea civilă", pentru a impune guvernelor decizii care au favorizat marea finanţă internaţională. Nimic nou sub soare.
Apropo, pe mogulii "societăţii civile" nu-i ia vreo Oxford Analytica la şuturi? Că merită!

2 comentarii:

Karakas spunea...

Oxford Analytica, ce dracu-i aia, de s-a deranjat pina si CTP sa scrie un articol? Hai bre sa fim seriosi, nu a auzit nimeni de ei in afara tarii.

Bogdan Glavan spunea...

Simpatic articol. Am scris si eu despre subiect, insa m-am abtinut sa o atac pe A. Mungiu, desi merita cu prisosinta.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...