marți, 15 septembrie 2009

Socialistule!

Disperaţi că au pierdut pe toată linia, neo-conservatorii americani au găsit un cal de bătaie tocmai în zilele bune ale Războiului Rece(ce dreptate am avut scriind că el, războiul, nu s-a încheiat nici acum, că a otrăvit minţile şi sufletele oamenilor şi nu se va da plecat mută vreme de acum înainte!): socialismul. Mai mult, au făcut din cuvânt o adevărată înjurătură!
Stau şi mă întreb: cât de cretin să fii să protestezi împotriva unui plan de a introduce o asigurare medicală universală în SUA, când aproape 50 de milioane de oameni nu au aşa ceva? "Lăsaţi-ne libertatea de a muri!" "Nu e treaba statului să ne vrea binele!" Nu-i mişto? Muriţi, dacă asta vreţi! Apăraţi puritatea ideologică a capitalismului victorios! Nişte tâmpiţi mai puţini pe lume!
Citiţi aici o dezbatere din NYT pe tema: "Ce mai înseamnă socialismul în 2009?" Nu ignoraţi nici comentariile. Şi o să înţelegeţi că ORICE ideologie, dusă la extrem, că-i de stânga, că-i de dreapta, TÂMPEŞTE la modul absolut! Fiţi deştepţi! Îndoiţi-vă!

4 comentarii:

Karakas spunea...

Da, un subiect bun. Spune multe despre cultura, sau mai bine spus lipsa ei in SUA. Se vede clar manipularea facuta de grupurile de interese din asigurari medicale private, corporatii de medicamente si politicieni republicani (si o parte democrati). O alta dezbatere buna, si "fierbinte" este comparatia intre sistemul medical canadian si american. Practic americanii ii considera pe canadieni "socialisti", desi Canada are un sistem mixt public-privat.

geomarz spunea...

De mai bine de 10 ani ştiiam de cele circa 50 de milioane de americani fără acoperire medicală. 50 din 300 de milioane. Adică o şesime. Fiecare al şaselea american nu are aşa ceva.
Formidabilă relizare a democraţiei etalon a lumii...

N. Raducanu spunea...

Intr-un articol de acum cateva zile din „The Nation“ (publicatie de stanga de un gen necesar si la noi in Romania) intitulat “A Method to Their Madness” (Nebunia lor are metoda) se arata cazul unui anume Kenneth Gladney care, excitat la maximum de ipoteza navalirii socialismului peste el in Missouri, s-a dus - impreuna cu amicii sai de club - sa sparga o manifestatie in favoarea lui Obama si a introducerii sistemului de asigurare medicala generalizat. Acolo s-a incins o bataie in urma careia Gladney a capatat cateva cucuie si a fost dus la spital. Acolo s-a constatat ca el nu avea nici un fel de asigurare si nici bani pentru tratament, asa incat acum face apel la donatii benevole pentru a suporta cheltuielile. Sufera, dar in deplina libertate!

Stefania spunea...

Pana si cuvantul "liberal" are conotatii negative la americanii "pur-sange" pt ca la ei liberalismul e de stanga. intr-adevar, multi dintre astia care refuza sa plateasca taxe pt reforma medicala sunt oricum niste habotnici care nu "cred" in medicina si nu se folosesc de ea din motive religioase.
Nu stiu cat de mult "darwin awards" e in asta pt ca ei oricum se reproduc mai repede decat restul...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...