joi, 3 septembrie 2009

Legea care transformă educaţia în marfă

HotNews publică modificările aduse în Guvern legilor educaţiei. Din care se vede una dintre mizele încrâncenării lui Boc de a promova varianta lui Miclea(apropo, tipul are o mutră de fante de mahala uşor abţiguit, nu vi se pare?): finanţarea învăţământului privat din fonduri publice. adică transformarea educaţiei publice în vacă de muls pentru privaţi, că ei e săraci şi amărâţi!
"Pentru finanţarea învăţământului de stat şi finanţarea de bază a învăţământului obligatoriu organizat prin învăţământul particular acreditat din fonduri publice se asigură anual prin legea bugetului de stat alocaţii bugetare de minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv iar pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se asigură minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.”
Înainte de toate, puneţi voi virgulele unde credeţi că trebuie să fie, conform inutilei gramatici a limbii române(limbă a cărei moarte nu vine doar pe portativ, cum se vede!). Apoi, spuneţi-mi şi mie care este învăţământul obligatoriu organizat prin învăţământul particular, că formularea asta n-o înţeleg. Deci poţi face cele zece plus una clase obligatorii şi la privaţi, iar statul pălăteşte în locul părinţilor? Privatizăm sistemul educaţiei publice?
Ce observ: ura împotriva bătrânilor s-a legiferat. Obligaţia de a scoate la pensie un profesor universitar la 65 de ani este o tâmpenie monumentală. La fel şi ideea aia că 20% din programa de învăţământ trebuie stabilită la nivelul comunităţii. Adică ăia de la Cocârlaţii din deal vor hotărâ ce învaţă copiii lor, ăia care sunt luaţi de la şcoală ca să prăşească păpuşoiul? Şi e greu de ghicit pentru ce vor opta? Cursuri de plivit-viteză! Sau de plimbat vaca pe malul şanţului!
În aceeaşi ordine de idei, mi se pare de un perfect cretinism interdicţia directorilor de şcoli de a face parte dintr-un partid politic. Dar de ce doar directorul? Directorul adjunct ce cusur are? Şi apoi, nu avem experienţa "depolitizării" prefecţilor? În locul transparenţei, aranjamentele de culise.
Poate sunt eu prost, dar băieţii şi fetele care ne guvernează au grave probleme în a gândi logic. Iată ce scrie la autonomia universitară: "Autonomia universitară şi libertatea academică sunt garantate prin lege. Universităţile se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase." După care se adaugă: " Răspunderea publică obligă orice instituţie de învăţământ superior, publică sau privată:a) să respecte legislaţia în vigoare, carta proprie şi politicile naţionale în domeniul învăţământului superior."
Păi, politicile naţionale în domeniu sunt făcute de politicieni, care nu sunt asexuaţi ideologic, dimpotrivă! Şi atunci? Ca să nu întreb: desfiinţăm universităţi precum cea care-şi zice "creştină"? Sau pe cele de teologie?
Cum vedeţi şi din documentul publicat de HotNews, tot scandalul a avut o ţintă: banii publici, care trebuie să meargă la privaţi. Restul este un bla-bla penibil, care nu va face educaţia nici mai performantă, nici mai ancorată în realitate. Asta e!

3 comentarii:

George spunea...

Ce probleme ai cu invatamantul? De cand am intrat in scoala Romaneasca, acum 30 de ani, s-au schimbat regulile jocului in fiecare an. Am fost primii elevi cu treapta a IIa, primii cu transformarea liceelor teoretice in industriale, primii care am facut armata inainte de facultate. So what? Am beneficiat de profesori exceptionali, care isi faceau meseria cu o constiinta care e greu de egalat acum. Nu ca ar fi castigat exceptional, dar erau constienti de valoarea lor si isi doreau ca oamenii iesiti din mana lor sa fie OAMENI.
Copii mei au dat examene nationale, teste nationale (al doilea), bacalaureat la sport, schimbarea programei de examen in mai pentru bacul din iunie, samd.
Pot doar sa ma bucur ca sunt la facultate (de stat) si au scapat de schimbarile din preuniversitar.
E o nebunie, dar este cea a oamenilor care lucreaza in Ministerul Invatamantului, care sunt lasati sa isi faca de cap de 40 de ani incoace. Nici unul dintre Ministrii Invatamantului nu a fost in stare sa produca nici o idee viabila (inclusiv Miclea si Andronescu) si sa o puna in aplicare.
Raspundere = 0 in orice domeniu.
Am prieteni profesori prin facultati si licee. Ce-i intereseaza e doar salariul asa c, din experienta mea, tranformarea copiilor in marfa pentru profesori s-a petrecut acum vre-o 15 ani.

Constantin Gheorghe spunea...

George, eu am fost primul care a făcut armata înainte de facultate, în 1973. Şi din clasa mea, de la liceul "Minulescu", din Slatina, doar unul n-a intrat la facultate în acel an. A făcut-o anul următor.
Fiul meu a prins examen şi în clasa a patra, şi într-a opta, şi la intrarea la liceu(pentru că la Colegiul Vianu s-a dat un alt examen, după cel de capacitate şi după repartizare), acum mai are un an şi termină Automatica, la Politehnică, unde, firesc, a dat examen. Şi nu i-a făcut rău la ten!
Am mai scris despre asta: criza sistemului educaţiei naţionale îşi are originea în criza de identitate a societăţii. Dacă nu ştim ce viitor vrem(nu la modul general, să trăim bine), nu ştim ce vrem de la şcoală.

Karakas spunea...

Invatamintul privat nu trebuie finantat de stat. Punct. Cine vrea la scoala privata trebuie sa plateasca. Articolul respectiv de lege in forma prezentata aici este o aberatie romaneasca. De inteles intr-un stat mafiot insa, unde legea se face de cei care au interese la supt bani publici.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...