vineri, 11 septembrie 2009

Bătălia pentru marginali

Prezenţa la urne, în această toamnă, va fi una dintre cele mai scăzute, dintr-un motiv foarte simplu: multe partide parlamentare şi neparlamentare nu au o miză reală. De ce s-ar zbate UDMR, PRM, PNG, ţărăniştii(mulţi, puţini, câţi au rămas), şi alţii, câtă vreme nu mai există imperativul unui scor bun, pentru intrarea în Parlament? Că alde CVT şi Becali se dau cocoşi, e una. Dar realitatea zice altceva: nema fonduri de campanie, nema activişti, nema...
Tocmai prezenţa redusă la vot va da o foarte mare importanţă acestor marginali, orfani de miză şi de candidaţi(mi-e greu să cred că CVT şi Jiji chiar se vor înscrie în cursă), pentru că şi în turul I, şi în turul II(mai ales în turul II) lucrurile se vor juca la mii de voturi.
Traian Băsescu a înţeles bine acest lucru, de aceea atacă pe trei direcţii: votul etnic(Bercea Mondial şi secuii), votul radicalilor anticomunişti(vezi scena de la Cotroceni şi redeschiderea dosarelor revoluţiei şi mineriadelor) şi votul naţionaliştilor(activizarea militantismului autonomist al secuilor).
Şi ceilalţi doi candidaţi cu şanse vor trebui să-şi asigure asemenea rezerve de voturi. Numai că este greu de văzut ce public de nişă au la dispoziţie. Geoană nu se poate baza pe voturi din partea unor anumite categorii de bugetari, spre pildă, pentru că Guvernul tocmai le-a tuns veniturile. Crin Antonescu, la rândul lui, nu are un astfel de public marginal pe care l-ar putea mobiliza. I-ar rămâne, spre pildă, ceva din cel regalist, dar e greu de crezut.
Problema tuturor partidelor este aceea că îşi mobilizează tot mai greu publicul care formează nucleul dur al electoratului specific fiecărei formaţiuni în parte. Motive sunt multe, şi am mai vorbit despre retragerea cetăţenilor din spaţiul public, despre dezangajarea lor politică. De aceea aceşti marginali, care au probleme punctuale, vor juca un rol tot mai important în alegeri, pe fondul creşterii puternice a absenteismului.
Întrebarea mea este: cine va face diferenţa anul acesta: secuii, ţiganii, extremiştii de toate culorile: anticomunişti, naţionalişti, anarhişti? E important de ştiut asta. Cui vor da ei voturile? Lui Băsescu, lui Geoană sau lui Antonescu?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mai mult conteaza cu cine vor vota oamenii de bun simt. Spuneti Dvs. primul.

Anonim spunea...

Nationalistii vor vota cu Basescu atunci cand va ingheta iadul!
R.L.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...