miercuri, 30 septembrie 2009

PSD joacă bine!

Pe toate televiziunile, analişti, ziarişti şi gurişti politici se dau de ceasul morţii să demonstreze cât de prost a jucat PSD în această criză. Ceea ce mă face să cred că PSD a jucat foarte bine! Nu că m-ş topi eu de dragul PSD, dar de data asta pesediştii au reuşit să-l aducă pe Traian Băsescu cu spatele la zid. Pentru că acum doar Traian Băsescu poate rezolva, parţial sau total, criza. Parţial, dacă îl demite pe Dan Nica. Pentru că după asta urmează formarea unei noi majorităţi, a unui nou guvern, o întreagă tevatură. Total(asta până la criza următoare!), dacă refuză să semneze demiterea lui Nica.
Şi într-un caz, şi în altul, Traian Băsescu este responsabil de ceea ce se va întâmpla de aici încolo. Exact ceea ce n-a dorit: să-şi asume responsabilităţi într-un astfel de context, în care o criză politică se adaugă crizei economice. Soluţiile propuse de el sunt evident nişte non-soluţii, pentru că un ministru "neutru" politic este, de fapt, un ministru al PDL, ca şi în cazul Predoiu, ceea ce strică echilibrul în raporturile dintre cele două partide, iar un ministru de la opoziţie este un non sens democratic. SRI şi SIE, cu care se fac analogii, nu sunt părţi ale sistemului de instituţii politice, şi nici ale Executivului. Au un statut special, irelevant în cazul de faţă.
De data asta sforăriile lui Băsescu se întorc împotriva lui. Iar acum chiar nu mai are cum scăpa de răspundere. Orice întârziere în luarea unei decizii joacă în defavoarea lui. Ştie acest lucru. Dar nu are o soluţie care să-i permită să iasă învingător din acest clinci. Acum are de ales răul cel mai mic. Dar nu are cum şti care e acela: să-i scoată pe pesedişti de la guvernare, sau să-i ţină în continuare acolo?

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...