joi, 8 martie 2012

O băşină băsistă, pentru amuzamentul lui Putin



Un tembel de prin muribunda presă autohtonă scrie azi, cu elan patriotic şi plin de mândrie naţională, despre magistralul discurs al tovarăşului traian băsescu, în faţa Marii Adunări Naţionale(că fără opoziţie asta a ajuns Parlamentul!), discurs care le-a dat o nimicitoare lovitură în falcă lui Putin şi Gazpromului, braţul lui înarmat, pardon, îngropat, că e vorba de conducte!

S-a pornit de la faptul că o navă, închiriată de OMV-Petrom şi de Exxon a descoperit, la un foraj de cercetare, gaze în perimetrul concesionat celor două firme în Marea Neagră. De aici până la exploatarea comercială e cale lungăăăăă! Trebuie făcute mai multe foraje, pentru a determina potenţialul zonei. Apoi trebuie făcute forajele de exploatare, construite conducte către ţărm, etc, etc, etc. E vorba, zic cei de la OMV, despre consumul României pe trei sau şase ani. Cum în clipa de faţă importăm cam 3 miliarde de metri cubi, circa 20% din consum, şi ţinând cont şi de declinul producţiei interne, probabil n-am mai importa gaze vreo 10-15 ani. Hai douăzeci, dacă avem noroc. Dar asta nu echivalează cu independenţa energetică.

Acum, mai e o problemă. Investiţiile în exploatarea zăcământului sunt estimate între 3 şi 10 miliarde de dolari. Cele două companii vor profit, şi nu mic. Ne vom permite preţul acestor gaze, noi, românii? Şi dacă ruşii ne dau şi ei o lovitură în falcă, micşorând preţul de livrare, şi importul devine mai rentabil decât producţia internă din Marea Neagră? Că nu sunt nici ruşii tâmpiţi!

Mai problematică este exploatarea gazelor de şist. Iar să-i acuzi pe cei care protestează faţă de exploatarea lor că sunt agenţi ai Rusiei, cum o face, trăgându-i o limbă în cur lui băsescu, Bogdan Tiberiu Iacob, e o imbecilitate. Boului nu-i spune nimic faptul că exploatarea are loc într-o zonă geologică suficient de complicată, în apropierea focarului seismic din Vrancea? Întreb şi eu. Că oricum de poluare nu ne pasă! 

Încă ceva: poate noi nu vom duce grija gazelor din import vreo câţiva ani. Dar pe ruşi oricum îi doare în cur! Aceste zăcăminte NU au potenţialul de a înlocui volumul de gaz importat de Europa din Rusia, care este de 180 de miliarde de metri cubi pe an, şi creşte. Ca să nu mai vorbim că nici nu există În România şi în zonă infrastructura de transport aferentă acestei înlocuiri. 

Ştiu, e frumos să te dai cocoş în faţa Rusiei. Rusofobia a plătit întotdeauna în România, politic vorbind. Economic, ei bine, e o altă poveste, în care o luăm sistematic în mână.  Şi nu cu băşini băsiste rezolvăm problema...

5 comentarii:

Karakas spunea...

Bine, bine , Exon parca a gasit zacamintul. Al cui este, al companiei care l-a gasit, al Romaniei? Cine ia banu?

Constantin Gheorghe spunea...

Ai ghicit! Exxon ia purcoiul de bani. România, ce pică pe de lături...

Karakas spunea...

Destepti americanii astia. Nazistii ne-au luat petrolul, sovieticii uraniul, aliatii ne-au subt de reparatii de razboi, Nea Ceasca a dat tot ce se putea da sa plateasca datoriile, pe cind americanii...ei, unchiul Sam are si gazul si banii dupa ce-l vinde. Ce minunat au aranjat ei lumea ex-comunista sa lucre pentru ei. Se pregateste Libia, Siria si daca nu da Allah cu nucleara, Iranu.

In alta ordine a paragrafelor, ca idei nu prea mai am, il auzeam pe Basescu fericit ca Romania isi va asigura independenta energetica, cu resursele gasite de Exxon. Nu am priceput. La ce independenta se refera? Ce, aia nu o sa dea gazul la un pret, cum fac si rusii? Poate o zicea de a lui,financiara, comisioane, chestii-socoteli.

Ken spunea...

Daca aveti timp si curiozitate vedeti si aici:
- http://www.commondreams.org/headline/2012/03/07-2?print
- http://www.propublica.org/series/fracking
- http://www.foodandwaterwatch.org/water/fracking/

Exploatare prin fracking/fracturare -- este problematica din mai multe motive, dincolo de poluarea panzei freatice si tot ce implica aceasta (de ex., iti ia foc apa potabila la teava ori iti explodeaza casa). Simplul fapt ca se injecteaza substante la presiuni uriase si la adancimi foarte mari, peste 3 km, provoaca fisurari de adancime arborescente si cu efecte necontrolabile, necunoscute asupra placilor tectonice, nu doar la momentul forarii, dar si in timp. Anul trecut, cand s-au efectuat asemenea explorari pe teritoriul mai multor State, s-a produs un mare numar de cutremure de intensitate mica si medie in arii solide, fara nicio istorie seismica.

Ma tem insa ca romanii nu mai au nicio sansa sa stopeze companiile care au pus laba pe noi multumita guvernantilor pe care ii avem si starii jalnice a spiritului civic. Asa cum spusesem mai an, odata cu resursele energetice au pus ochii si pe apele noastre, ca, dupa cum stiti, asta este, dupa petrol, urmatoarea mare batalie la resurse. Vai de mama noastra …

Ken spunea...

@Karakas & All
Ce drac sa faci, frate, lumea este condusa de reprezentantii complexului militar-industrial in cardasie cu marea finanta. Astia-s papusarii. Leader-ii civili sund mai curand marionete care ori participa de placere la "pokerul universal" (si cu asta castiga si ei ceva colo) ori sunt terminati, si ei si neamul lor si statele pe care le reprezinta ... Odata cu mercenarizarea unor servicii care apartinusera candva armatei si care azi depasesc ca numar chiar numarul militarilor de profesie (vezi Blackwater, azi Xe), ne-am intors fara a baga de seama inapoi la feudalism. Acum vreo 2 ani, astia de la Xe, isi mutasera firma in Emirate, parca, dupa care brusc ne trezim cu "primavara araba" ... Ehee ...
Asemenea servicii militare private sunt folosite si pentru protectia firmelor straine, Exxon, Chevron, Monsanto & co. Si ca sa fie cu mot, avem si noi falitii nosti antrenati de Blackwater ... Cititi-l pe Jeremy Scahill, daca n-ati facut-o inca ...
E groasa si pute al naibii!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...