marți, 13 martie 2012

Întrebări în căutarea unor răspunsuri pertinente



Azi nu prea am chef de scris. Sincer, am cam obosit să mă lupt cu morile de vânt. De asta nu mă întind prea mult, şi vă întreb: mai este PSD un partid de stânga? Pe cine mai reprezintă el? Are nevoie România de un nou partid de stânga? Şi, nu în ultimul rând, mai are vreo relevanţă opoziţia stânga-dreapta în România? Mai există aderenţe ideologice, identificare prin ideologie? A, şi încă ceva: are vreo legătură politica din România cu normalitatea europeană, nici aia tocmai cuşer la ora actuală? 

3 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule Constantin,

Imi pare rau sa aud ca ati obosit, sunteti printre foarte putinele voci lucide pe care le mai aud si asta imi mai tine si mie credinta in valori si repere, in judecata nepervertita.

Pe cine reprezinta PSD? Ca orice alt partid din Romania, cred ca nu mai reprezinta decat interesele unei "gasti", in asteptarea zile in care va fi la putere. Concepte ca stanga-dreapta, ideologie, nu cred ca mai au nici o semnificatie, nici macar de dragul aparentelor. Cred ca Romania are mai mult ca oricand nevoie de noi partide, nu numai de stanga, toate orientarile trebuie reinnoite cu partide, care sa mai aiba macar o bruma de coloana verticala cand vine vorba de ideologia pe care o sustin. Care in fapt sa mai fie in stare sa sustina o ideologie, nu doar sa faca figuratie la vedere si prin spate sa invarta afaceri proprii.

Cat despre normalitatea politicii, ea este data doar de normalitatea cetatenilor/alegatorilor. Acolo unde societatea cade in atipeala, politica o ia si ea la randul ei razna. Daca nimeni nu o sanctioneaza, totul e pierdut. Cred ca individul trebuie sa fie in stare sa-si puna singur ordine in idei, si apoi sa actioneze politic.

Karakas spunea...

Referitor la ce spune Anonimul de mai sus: cred ca sunt argumente si pro si contra cind afirmam ca nu mai exista diferente ideologice intre stanga-dreapta si ca toate partidele sunt "gasti".

E adevarat ca lucrurile intre stinga si dreapta s-au simplificat la nivel global as spune. Cel putin la nivel de media, perceptia este ca dreapta lucreaza exclusiv pentru bogati, neglijind clasa medie si pe cei saraci, pe cind stinga ar avea orientarea reversa. Din pacate, totul se focuseaza pe economie, si daca asta se urneste, atunci stinga vine si redistribuie in mod diferit bogatia, prin taxare diferentiata/progresiva. Odata ce economia merge, stinga este in general mai laxa in a sponsoriza politici sociale mai ample. Dar iata ca si dreapta mareste salariile in Romania, desi economia nu s-a relansat inca solid. Evident, ratiunile sunt pur electorale, si vin in sprijinul argumentelor Anonimului.

In ce priveste regenerarea partidelor, cred ca PSD a facut citeva mutari cu alegerea tinarului Ponta, dar acesta ar trebui sa continue procesul de intinerire. Eu insa nu sunt un adept al indepartarii generatiilor mai vechi de la conducere, atita timp cit ei nu afecteaza negativ partidul. Ba din contra as spune ca experienta unor lideri cu mai multa experienta e foarte utila.

Deci, depinde de partide ce vor si cum vor sa apara in public. In general nu prea reusesc sa transmita un mesaj de reinoire rapid, insa cred ca Ponta a reusit cel mai bine sa se contureze ca personalitate politica tinara in Romania.

Si eu cred ca e sanatos sa se inghege miscari politice alternative, acolo unde partidele existente nu pot acoperi. Fiind om de stinga, cred ca un partid Socialist mai la stinga PSD ar fi foarte util romanilor si Romaniei. La dreapta, astept sa vad cum va evolua PNL. Am apreciat foarte mult ca au fost progresisti negind masurile aberante de austeritate, dar as vrea sa vad ce pot face sa stimuleze economia, daca ajung la guvernare.

Fluieratorul spunea...

D-le Liberal, nu obositi tocmai acum, cind circaresc Ungureanu si Gadea pe Antena 3, doi nimeni vorbind nimic... Mestecatori de vorbe, unul de la abureala de partid si securitate, pretins istoric, si altul de la abureala neoprotestanta, pretins TV-anchor.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...