joi, 15 martie 2012

Franţa, de la blândeţe la violenţă



Ce se întâmplă cu Franţa? La Marsilia, de ceva vreme, pegra se bate cu arme de asalt. Morţi şi răniţi, din belşug. Să zicem că e o "tradiţie" a locului, Marsilia fiind leagănul crimei organizate, din motive lesne de înţeles: port, loc de întâlnire a multor reţele de diverse traficuri: mărfuri furate, droguri, persoane, armament, spălare de bani. O vreme lucrurile se mai calmaseră. Acum iar au luat-o razna. Probabil se afirmă o nouă generaţie de lideri, de "caizi" ai crimei organizate. Există şi un mediu de cultură adecvat, mai ales tineri marginalizaţi, în special de origine maghrebiană. 

Azi s-a petrecut un alt caz, care duce lucrurile către un soi de salt calitativ: trei soldaţi dintr-un regiment de paraşutişti au fost atacaţi, în plină zi, la Montauban, care nu e tocmai o comună prăpădită, cu focuri de armă, de un individ aflat pe un scuter. Bilanţul: doi morţi, un grav rănit cu pronostic rezervat. Este al doilea atac de acest gen. Pe 11 martie la Toulouse tot un militar din trupele de paraşutişti a fost ucis în acelaşi fel: s-a tras asupra lui de pe o motocicletă. 

Sudul Franţei pare cuprins de un soi de febră a violenţei. Oricât am vrea să nu o facem, nu putem să nu vedem şi componenta socială a acestei violenţe. Sărăcia este un mediu de cultură pentru violenţă. Sudul Franţei a fost sinistrat, economic vorbind. Acolo îşi are baza de votanţi Frontul Naţional, al lui Le Pen, votanţi care pe vremuri erau cu partidele de stânga, care i-au abandonat. Reţelele tradiţionale de solidaritate sunt dizlocate şi înlocuite de reţelele criminale. De la "Douce France" la "France la Violente". Progres, ce pizda mă-sii!   

2 comentarii:

Dan spunea...

Si armele provin (cum?) din fostele tari ale tratatului de la Varsovia.

Constantin Gheorghe spunea...

Cele mai multe sunt din fosta Iugoslavie. Filiera albaneză e cel mai probabil implicată. Şi dacă îmi aduc eu bine aminte, iugoslavii sunt bine înfipţi în Franţa, şi nu de ieri, de azi. În plus Algeria, Libia, Tunisia, Egiptul, Marocul, alte ţări africane au AKM în dotare. Să nu ne uităm doar spre Estul sălbatic.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...