joi, 1 martie 2012

Cum ne demonstrează oul că piaţa e o ficţiune



"Găina nu este o fabrică pe care să o închizi şi să nu mai facă ouă, este un organism viu care face ouă." L-am citat pe musiu Fuia, ministrul Agriculturii,  care încearcă să ne explice de ce a luat-o oul la deal, cu preţul, şi de ce o să scadă el, la un moment dat.

Ştiu că au să mă înjure ăia de-i înjur eu că sunt proşti, dacă mai cred că "piaţa" există, este liberă şi se bazează pe jocul cererii şi al ofertei. Ca de obicei, nişte băieţi şi-au zis că e momentul să mai câştige şi ei nişte bani, şi au găsit ceva pretexte pentru a dubla, practic, preţul ouălelor. C-o fi cuşca mai mare, c-o fi viscolul nemilos, o fi benzina, motorina, buleftrica. Orice scuză este bună.

Cu un Consiliu al Concurenţei, spanac decorativ, care doarme pe el, cu o naţiune luată drept ostatică de corupţia instituţionalizată, fără organisme de apărare, cu o Protecţie a Consumatorilor inexistentă, fiecare face fix ce vrea. Şi pune ce preţ vrea. 

Sigur, o mi se spună că, dacă piaţa nu recunoaşte preţurile, ăla care le umflă rămâne cu marfa nevândută. În teorie. În practică, la nivelul de preţ pe care îl afişează, poate trăi liniştit cu ceea ce vinde, pentru că NU ai unde te duce pentru a cumpăra mai ieftin! 

Ce folos că la nu ştiu care hipermarket oul e mai ieftin cu 0,005 bani decât în oraş, dacă mai consumi o baltă de benzină ca să ajungi să le cumperi. Dacă îţi faci toate socotelile, nu câştigi practic nimic cumpărând de la hipermarket. Urmăriţi preţurile aceluiaşi produs în diverse reţele de magazine. Diferenţele sunt atât de mici, încât nu contează. Sunt pură ipocrizie, un soi de demonstraţie că există "concurenţă". Nu există! Este un comerţ socialist mai sclipicios şi mai aerisit. Mai frumos ambalat. Care îţi dă impresia că alegi, că e o diversitate de produse. E doar o diversitate de ambalaje, poate şi de mărci. Dar atât.

Aşa că s-o lăsăm baltă. Sistemul e făcut în aşa fel încât să-l jupoaie pe client, din orice poziţie. Punct!

4 comentarii:

Karakas spunea...

Legea junglei se aplica cu succes in orice tara capitalista: ala mai tare in hotii fura de la cei mai fraieri. Si la furat ii spune academic "profit". Ce ne invata sistemul? Fura si tu cum poti, ca iti permite legea.

Bujold spunea...

"Gainile nu e fabrica". Asa s-a exprimat onor ministrul.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Consiliul Concurentei si alte asemenea "organisme" sunt doar niste oficine (forme fara fond, pe deasupra) unde neamurile si camarila Puterii isi gasesc locuri de munca bine retribuite fara sa faca mai nimic. In sistemul privat nu ar fi primiti nici sa spele pe jos. Credeti-ma, stiu ce spun!

Fluieratorul spunea...

Ati ghicit, asta e toata esenta capitalismului de care ne "bucuram": clientul e jupuit din orice pozitie, in timp ce noi ii vindem ce vrem noi. Ce conteaza ce vrea el? Are incotro? Facem noi sa nu mai aiba...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...