duminică, 5 februarie 2012

Prea puţin! Prea târziu! Prea arogant!


Deşi eu nu cred nici acum că băsescu se va despărţi de boc, văd că lumea se agită, se fac pronosticuri, o citează pe Pitia ot Pleşcoi, care nu ştiu ce a sughiţat pe blog, este citat şi Lăzăroiu, cu încă un nepublicat editorial din EvZ, şi AN, cu o postare pe blog, cu alte cuvinte zilele lui boc chiar sunt numărate

Ei, şi? Pleacă boculete. Ce-am rezolvat? Nu ne mai facem temele pe care ni le-a lăsat Franks, care nici acum nu înţelege că nu i s-a reproşat faptul că s-ar fi făcut mangă, ci faptul că a participat, alături de un tip suspectat de grave fapte de corupţie, la o paranghelie plătită cu bani publici, într-o ţară căreia îi impune un grav program de austeritate?   Se rezolvă problemele structurale ale economiei? Se rezolvă problemele sociale? Fură mai puţin portocaliii? România va fi mai bine guvernată? Haida-de!

Să zicem că băsescu trece peste spusele lui Franks, care atenţionează că nu e cazul unei schimbări de guvern, şi-l trimite la plimbare pe boc. Din punctul meu de vedere, şi al celor mai mulţi dintre români, aceasta este o schimbare egoistă, care nu are legătură cu nevoile şi aşteptările omului obişnuit. Este încercarea sistemului ticăloşit de a a mai salva ce se mai poate salva. Pentru români schimbarea lui boc este prea puţin, vine prea târziu şi este un gest mult prea arogant.

Totuşi, îşi permite traian băsescu luxul de a face o nouă concesie, şi de a se dispensa de cea mai fidelă şi ascultătoare slugă a sa? Poate risca să deschidă şi problema succesiunii lui boc în fruntea PDL, într-un moment atât de delicat pentru partid? Îşi poate permite riscul de a se prezenta slab în faţa Opoziţiei, de a confirma că se află în defensivă, că nu mai face el agenda publică? Eu nu cred! 

Cred că va urma, poate, o remaniere, un gest simbolic, ceva. Care, speră el, va mai detensiona lucrurile, până găseşte ceva să-i prostească iar pe proşti, cum îi este obiceiul...

3 comentarii:

Matilda spunea...

Radu Tudor tocmai a citat titlul acestei postări în emisiunea lui. Felicitări sincere !

Fluieratorul spunea...

In ultimele zile, baietii au copiat regia de la revolutie, nu apar decit la gramada, cu aer grav, discutind problemele grele ale tarii, in tinuta casual. De parca le-ar pasa, de parca i-ar preocupa, de parca i-ar ingrijora.

In acest timp, oamenii marsaluiesc in Sibiu (si probabil nu numai aici) in fiecare seara strigind "jos Basescu". Asta e noul sport national. Pina la galeata, punga si fasolea electorala, presupun.

Karakas spunea...

Franks replica:

"Au existat critici în presă privind aşa-numita petrecere de săptămâna trecută. Daţi-mi voie să clarific: duminica trecută, după o sesiune de lucru la centrul BNR de la Sinaia, am fost invitat alături de staff şi colegi la o masă sponsorizată de Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională, la un restaurant cu mâncare tradiţională românească şi muzică tradiţională românească, pentru a înţelege mai bine cultura locală şi România...

...Sunt o persoană religioasă, sunt mormon. Nu fumez, nu beau alcool, nici cafea, nu-mi permit un comportament imoral. Am conştiinţa curată. Le-aş cere celor care m-au acuzat să se întrebe dacă pot spune acelaşi lucru"


Nu cred ca cineva i-a reprosat ca a mers sa manince mincare romaneasca si sa imerseze in cultura romana. As spune tocmai pentru ca este o persoana religioasa, ar fi trebuit sa aiba mai mult discernamint in a se afisa la petreceri ale unor functionari ai statului cu care FMI face afaceri. Spun discernamint in sensul unei modestii si a unei intelegeri ca petrecerile atunci cind oamenii sunt in strada si sufera, nu isi prea au loc. Iar tu, cel care impune suferinta, stai frumos departe de ochiul public. Poti sa te imersezi in cultura si cu discretie.

Dar ce sa cerem totusi de la un personaj care se crede Primul Ministru, si care cere imperios in mod public:

Contractele bilaterale pentru energie trebuie să înceteze imediat. Companiile de stat trebuie să devină atractive pentru investitori"

Da, poate ca trebuie sa inceteze, dar cine esti tu sa comanzi in felul asta? De ce nu discuti cu Guvernul, cu amicul Basescu si mini-me Boc? Asa ii invata pe mormoni la biserica lor, sa sfideze public o intreaga administratie?

http://www.mediafax.ro/economic/franks-contractele-bilaterale-pentru-energie-trebuie-sa-inceteze-imediat-companiile-de-stat-trebuie-sa-devina-atractive-pentru-investitori-9208037/

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...