sâmbătă, 24 decembrie 2011

Un regal fotografic


Anul ăsta Moş Crăciun a fost darnic cu mine: ieri am primit acest album cu fotografii de epocă, excepţional, din toate punctele de vedere: selecţia fotografiilor, condiţii grafice, tipar, aparat critic. Cu o excepţie: cuvântul introductiv al lui Mihai Oroveanu. 

Pe scurt: acum toţi tâmpiţii cred că dacă nu înjuri comunismul, degeaba te-ai mai apucat de o astfel de treabă. Nu este text de genul ăsta care să nu cuprindă măcar o înjurătură la adresa comunismului. Oroveanu, în marea lui "înţelepciune", opreşte modernizarea României la 1949. Asta, probabil, pentru a se pupa cu 1859, că altă raţiune nu văd. Regimul comunist s-a instaurat la 6 martie 1945. 

După 1949 modernizarea României s-a încheiat, sugerează el, gata, pa şi pusi! Este o mistificare la fel de imbecilă precum cea comunistă, pe care Oroveanu o combate cu atâta foc în prefaţa albumului. Multe dintre fotografiile din album au fost folosite şi în perioada comunistă. Sigur, nu chiar cu aceleaşi "explicaţii" la subsol.

Cei de la ING Bank, sponsorii şi editorii albumului(pe care îl folosesc în scop de reclamă) puteau pune piciorul în prag, şi tăia avântul ideologic al prefaţatorului. Erau mai utile nişte note istorice solide, care să prezinte caracteristicile epocii, sfidările care stăteau în faţa românilor, structura socială, mă rog, lucruri care să-i ajute pe cei care nu cunosc istoria României să înţeleagă mai bine ce văd.

Păcat. Pentru că albumul, în sine, este un regal, o încântare, şi o reuşită de excepţie. Am râs noi de "Eterna şi fascinanta Românie", dar imaginile spun mai mult decât un fluviu de cuvinte. Iar madam Udrea şi-ar putea lua notiţe: ING Bank a făcut mai mult, cu albumul ăsta, decât frunza ei, care a costat o avere. Asta e!

Cum spuneam, se vede treaba că am fost cuminte, de vreme ce Moşul mi l-a adus... 

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...