Sau poate doar de prostie. Economistul şef al agenţiei de notare Standard & Poor's le bate obrazul liderilor politici europeni, spunându-le că trebuie să adopte şi măsuri de stimulare a creşterii economice. Oricine nu e bou de băune putea vedea, fără să fie economist şef la Standard & Poor's, că austeritatea omoară creşterea economică, şi că datoriile suverane au să crească, nu au să scadă, cu toate reducerile de cheltuieli, care par să dea rezultate, dar numai pe termen foarte scurt.
Nu agenţiile de notare au dat semnalul isteriei datoriilor suverane? Nu ele au forţat statele să adopte celor mai dure, şi mai inepte, planuri de austeritate? Acum poate ne spune jupânul care sunt măsurile ale de stimulare a creşterii economice prin programe de austeritate. Eu zic să-l întrebe pe boc: el este singurul idiot care crede sincer că, cu cât e mai mare austeritatea, cu atât sunt mai mari şansele să crească economia. Uitând că anul ăsta a fost un accident: a plouat, deci a crescut producţia agricolă, deşi, după viteza cu care cresc preţurile în magazinele alimentare, nu s-ar zice.
Dacă nu e cinism, e, cum ziceam, prostie. Şi, după cum a acţionat S&P pe tot parcursul acestei crize, prostia a întrecut cu mult cinismul celor din agenţie. Pur şi simplu îşi caută o scuză, în cazul în care o să li se bată din nou obrazul, pentru că au forţat austeritatea, fără să-şi bată capul cu consecinţele acesator măsuri.
Pieţele se comportă tot mai iraţional, şi pendulează tot mai rapid, şi mai imprevizibil, între extreme. Din păcate suntem prizonierii mecanismelor lor defecte, care funcţionează ca nişte păpuşi dezarticulate, încăpute pe mâna unor copii tâmpiţi.
Cred că ne-ar fi cu mult mai bine fără aceste agenţii, care şi-au pierdut raţiunea iniţială de a fi, transformându-se într-un instrument al luptei americanilor cu competitorii lor economici. E greu de acceptat acest lucru, dar e o realitate de care trebuie să ţinem seama.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu