luni, 12 decembrie 2011

Mămăligi decervelate



Am asistat la o discuţie halucinantă pe marginea Bugetului, un buget inconsistent, şi la fel de concret  precum minunile lui Iisus. Glumiţe cretine, declaraţii grandolicvente ale lui musiu boc, şi tot mai multă austeritate. O austeritate care pare să-i încânte pe occidentali, care ar vrea să aibă şi ei nişte mămăligi decervelate pe post de cetăţeni. Doi bancheri occidentali, care ne jupoaie bine, ne spun, în esenţă, acelaşi lucru: "Măsurile care au fost luate de Guvernul României sunt aproape de neimaginat în Europa de Vest. Îşi poate cineva imagina ca în Germania şi Franţa guvernul să spună: «Trebuie să reducem salariile din sectorul public cu 25%?» Şi în acelaşi timp să majoreze singura taxă care loveşte pe toată lumea, TVA? Iar asta s-a întâmplat fără o singură zi de grevă. A fost o măsură destul de brutală. Dar nu este una din diferenţele dintre Est şi Vest faptul că Estul este o regiune unde oamenii au învăţat să trăiască cu brutalitatea şi pot face faţă unei crize substanţial mai bine decât cei din Vest." Este vorba de Andreas Treichl, şeful de la Erste.

Celălalt admirator al anduranţei mioritice este un olandez, Robert Rekkers, şeful Băncii Transilvania: "Românii, deprinşi să muncească mai mult pe salarii mai mici decât în Vest, sunt mai bine pregătiţi pentru fazele următoare ale crizei decât occidentalii, pe care îi vede "mult mai răsfăţaţi" şi deci dezavantajaţi în viitorul apropiat. "Eu mereu v-am lăudat, pentru că am crezut şi cred că aveţi o valoare adăugată deosebită în termeni umani. În schimb, criza va lovi mai mult aceste ţări din Vest care nu au o astfel de istorie de austeritate şi o capacitate de adaptare aşa cum o aveţi voi." Cu alte cuvinte: "Săracilor, mulţumiţi-I lui Dumnezeu că sunteţi săraci, pentru că n-o să vă doară austeritatea, doar sunteţi obişnuiţi cu puţin!"

Aşadar, pe cine mai miră că Pulimea Sa a angajat România, nici el nu ştie până la urmă la ce, fără să întrebe pe nimeni, după care se spală pe mâini, şi aruncă pisica în curtea Parlamentului? Pe cine mai miră că boc îşi asumă tot felul de năzbâtii în Parlament, ultima fiind comasarea alegerilor, fără ca nimeni să se revolte? Dacă mâine Iubitul Conducător suspendă Constituţia, tot ce va obţine din partea  românilor va fi un râgâit de mici cu bere, sau de pomana porcului, cu usturoi şi ţuică fiartă, că tot e sezonul. 

Să ne mirăm că boc ne mulţumeşte că suntem dobitoci şi suportăm fără să crâcnim toate tâmpeniile economice pe care le face el de aproape patru ani? Să ne mirăm că ăia din Opoziţie, în loc să plece din Parlament, pentru că Guvernul îşi asumă răspunderea pentru comasarea alegerilor, îi dă cu Moţiunea de Cenzură? Se cacă pe ea de Moţiune! 

Aaşadar, mămăliga nu merită respectul nimănui.  Şi de ea poate profita orice jigodie cu tupeu, ceea ce se întâmplă.  De ce am merita, ca popor, respectul cuiva, dacă noi nu ne respectăm condiţia?

2 comentarii:

Karakas spunea...

Trist dar adevarat.

Fluieratorul spunea...

Basescu abia asteapta sa-si bage creanga in Constitutie, ca sa-si traga drepturi. Vedeti unde a ajuns Putin, facind exact asta, la alta scara, ce-i drept...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...