Oameni buni, prosteala de la Bruxelles nu salvează pe nimeni, doar aduce monstrul teuton la comenzile Europei, şi atât! Nu mă dau eu mare geniu în ale economiei, dar problema este simplă: cu sau fără austeritate bugetară, cu sau fără "regulă de aur", există nişte datorii, şi ele trebuie plătite. Întrebarea este :"cum pot fi plătite"? Cu bani, evident, dar de unde vin banii ăia? De la contribuabili. De unde iau bani contribuabilii? Păi, covârşitoarea lor majoritate iau bani din muncă, fizică, intelectuală, cum o fi ea.
Deci, taxe şi impozite. Dacă păstrăm nivelul actual al taxării, sau îl uniformizăm(chiar aşa, uniunea fiscală, dorită de Merkozy, înseamnă şi introducerea aceloraşi cote de impozitare la nivelul celor 23 de semnatari ai înţelegerii de azi-noapte? Înseamnă "pa, cotă unică?" traiane, ce făcuşi, omorâşi cota unică?), mai mulţi bani ar însemna venituri şi profituri mai mari, adică o creştere economică, imposibilă în condiţii de austeritate bugetară. N-o luăm de la capăt cu explicaţiile, se cunosc mecanismele.
Dacă nu aşa, atunci poate înăsprim fiscalitatea, cu consecinţle de rigoare, adică gâtuirea aceleiaşi creşteri economice. Întrebare: cum relansăm creşterea economică, în acelaşi timp cu menţinerea deficitelor bugetare sub 3% din PIB, cu reducerea datoriilor publice, cu menţinerea unui nivel redus al taxării? Nu se poate, la ceva trebuie renunţat.
Hai atunci să facem SUE, renunţând TOŢI, toate naţiunile, la suveranitate, şi astfel să dăm naştere suveranităţii europene. O singură economie, europeană, o singură piaţă, cea europeană, un singur spaţiu politic, cel european: desfiinţăm guvernele naţionale, lăsăm nişte parlamente naţionale, care să decidă oarece, alegem prin vot direct preşedintele Europei, parlamentarii europeni, facem partide(de fapt, ele există deja) europene, care se prezintă aşa la alegeri care au loc la nivel european, nu naţional, şi, în general, îi imităm pe americani. Introducem acelaşi nivel de taxare, egalizăm salariile, pentru ca ţările nou intrate în Uniune să nu mai facă dumping social, instituim un salariu minim european, un pachet minimal de servicii medicale şi sociale, un sistem unic de pensii(cu o perioadă tranzitorie), şi ştim dracului un rost şi o socoteală. Ne facem o singură armată, o poliţie federală, pe scheletul Europol, echivalentul FBI, o agenţie centrală de informaţii, şi basta.
Aşa, ca acum, nu suntem nici cal, nici măgar, nici măcar catâr. Suntem...dracu' ştie cum suntem! Dacă nu vrem aşa, desfiinţăm mustăria, pentru că alcătuirea şi-a atins limitele, nu mai poate progresa.
7 comentarii:
Kiombila reformacu' a omorit demuuuult cota unica !
Nu-i bai - s-a vazut, astfel, ca nu este solutia magica ...
Si guvernatori pentru fiecare tara.Iar alegerea Presedintelui sa fie pentru toata Europa cu presedinte,ales dupa mai multe candidaturi.
Legat si de articolul tau de mai jos, am auzit din intimplare la RR Actualitati pe internet interviul cu Boc. Recunosc, nu mi-a placut niciodata acest tip de propagandist tip "flashneta". Nu ma refer la fizic, ci la abilitatile sale intelectuale. Ei, acest Boc suna mai cazon decit inaintasii lui comunisti. Prelegerea sa despre necesitatea ca Romania sa se alinieze la noile cerinte de reducere a deficitului a sunat ca o trompeta de lupta cu dusmanul Antonescu-Ponta, de care nu s-a putut dezlipi pe durata emisiunii.
Nu cred ca e cineva care nu intelege importanta platii datoriei publice sau a mentinerii unui nivel scazut al datoriei, dar acuza absolut idioata ca Ponta & Antonescu ar vrea sa duca tara la dezastru pare mai mult o reatie de teama a puterii in fata electoratului, in perspectiva alegerilor. Practic, dl Boc se foloseste fara maiestrie de subiectul fierbinte european pentru a se lua deja la trinta electorala in Romania. Treaba lui, imi sustine parerea ca pentru putere e mai important sa cistige cumva alegerile, fie si prin fals, decit sa incurajeze o dezbatere publica serioasa pe subiectul european al crizei datoriilor.
Pina la urma insa de ce s-au indatorat statele atit de mult, prin acei politicieni pe care e suparat Boc? Si de ce nu isi pot plati datoriile? Pai s-au indatorat de cele mai multe ori pentru dezvoltare (asa i-a incurajat sistemul financiar bancar privat, mai pe scurt "Imperiul"), pentru a finanta proiecte de infrastructura, ca astea-s cele mai scumpe. Sau, s-au indatorat pentru a isi plati o parte a datoriei, pentru ca nu faceau fata la plata. De ce nu puteau e o alta dezbatere care merita atentie.
Va fi foarte interesant insa in viitor, cind "Imperiul" nu va mai putea face tot atitia bani prin imprumuturi catre statele europene, fiind limitati de noile limite ale datoriei publice. Si cum vor finanta statele deja indatorate proiecte incepute si neterminate?
Ceea ce insa ma sperie, ca spirit liber-democrat, este ca se va crea un model "unic", fara alternativa daca esti parte a intelegerii. Ma tem ca europenii si-au pus singuri ghiulea la picior si se arunca in lac, benevol.
@ANONIMUS: Sigur ca da !
Iar acolo unde forma de stat este monarhie - la dracu', le dam sa studieze Istoria Romaniei.
Ar fi pacat sa nu beneficieze de inaltele servicii ale guvernatorilor numai pentru ca se incapatineaza sa pastreze anacronicul regim de monarhie constitutionala !
Pai - nu ?
@Dle Gheorghe
E nu-i imitam prea tare pe americani daca nivelul de taxare este acelasi. In State exista o taxare federala (parca 2.5% la care se adauga taxele statului in care traiesti. Deci statele unite americane au nivele de taxare diferite.
"aduce monstrul teuton la comenzile Europei"
Eu zic sa nu ne mai vaicarim !
Poate asa ajungem si noi sa avem o retea de autostrazi ... ca-n Ghermania, salarii ca-n Grecia si locuri de munca girla - ca la balamuc !
In plus - problema datoriilor se rezolva de la sine, iar asta NU prin taxe si impozite ! Nuuuu, nenica !
Facem un lagar mare de concentrare a fortei de munca in fiecare tara (sau euro-regiune, depinde ce vor alege bulibasele nationale) si ... gata !
Trebuie sa recunoasteti ca in Rromanica problema e ca si rezolvata: mai trebuie hotarit daca mergem pe euro-regiuni sau nu.
In rest - totul e pregatit !
Cirmac avem (Fuhrer, pe nemteste), gardieni avem (are Ontanu lu' Izmana destui), puscoace, bastoane etc - cacalau, Maria Ta !
Nu mai trebuie decit sa vina lumina verde de la Bruxelles - de la Apus carele vasazica !
I-am spart pe rusi !
Deh, din cite stiu eu, daca platesc taxe (si asigurare de sanatate, pensie, somaj si toate alea) la nivelul statului german, cu tot cu deducerile germane, fiind eu insurat si fara copii, deci daca am avea unitate fiscala la nivelul taxarii muncii cu Germania, iese ca as da statului cu totul 34% din venitul meu brut. Am socotit-o pe salariul meu, si reiese ca acum platesc in Romania, in aceasta realitate, la taxarea romaneasca, pe la 32%. As pierde cam 2%. Care-i spaima? A mea personal, nici una. La nivel de business cred ca ar fi mai bine, si daca s-ar unifica si legislatia si functionarea institutiilor statului, cred ca ne-ar fi mult mai bine. Tot vroiam noi sa aderam la federatia nord-americana; aia germana ce-are?
Ce-i nasol e ca noi nu vom lua nimic din ce e bun la ei, vom lua numai pretaluirea generala a utilitatilor pe care cu totii le luam din aceeasi teava, plus accize. Deja platim curentul mai scump in valoare absoluta decit in Belgia, si gazul la fel, fata de tarile vecine. Cu gigacaloria cred ca n-avem rivali pe planeta...
Ce-i de 2xNasol e ca nu producem nimic in numele nostru. S-a trezit toata lumea ca s-a dus in muma-sa productia de orice fel din Romania, si latra pina si aia care si-au trintit semnaturile pe asasinarea economiei romanesti dupa '90 si s-au imbogatit din fiare vechi. Latra cu nesimtire pe tema asta si jurnalistii deontologi care au sustinut asasinarea, ca s-o "rupem cu trecutul". De fapt s-o rupa ei cu trecutul lor securist.
N-au mai rupt-o, ca acum le foloseste.
De fapt, Germania ajunge unde a mai fost: the puterea economica a Europei. Nu pentru ca sint ei destepti, ci pentru ca sint ceilalti prosti.
Eu unul nu uit ca organizatiile premergatoare UE au fost acorduri comerciale, partial economice si partial strategice. Nu sociale, nu politice, nici macar financiare, ca asta deja cam da la suveranitate. Trebuiau sa ramina asa, si fiecare sa-si vada de treaba in "familia" proprie. Vin vecinii vreodata sa-mi bata la usa si sa ma ia de guler ca sa-mi impuna ce sa fac la mine in casa si cum sa gindesc, sau sa ma santajeze? Singurul "vecin" care au facut asta la nivel macro, si de la care pleaca toata timpenia, in toata istoria, a fost biserica... Acum o sa fie si toti aia care sint mai vechi sau au bani mai multi in UE, si in paralel se vor sterge pe picioare si cu popoarele lor, ca asa se arata de la Inalta Poarta Bruxeleza. De la Hoge Poort, Hohe Tor, Haute Porte, cum vreti sa-i spuneti... No, ca iar m-am'nnervat pe ea viata.
Trimiteți un comentariu