miercuri, 7 decembrie 2011

Cea mai neutră ţară


Pe la sfârşitul anilor '60, după invazia sovietică din Cehoslovacia, circula un banc: "Care este cea mai neutră ţară din lume? Cehoslovacia, evident: nu se amestecă nici în treburile ei interne!" Ei bine, acum locul Cehoslovaciei a fost luat de România, căreia nu-i pasă de ce se întâmplă la Bruxelles. Câtă vreme băsescu, boc şi ai lor sunt lăsaţi să fure după voia inimii, România este de acord cu orice inepţie, cu orice porcărie a celor care decid în UE.

Sincer, eu, unul, care nu sunt tocmai novice în materie de politici europene, n-am înţeles NIMIC din ce-a bălmăjit Pulimea Sa acum vreo două ore. S-a ascuns în spatele unui limbaj doar aparent tehnic, şi a citit proza administrativă pe care i-au pus-o sub nas ăia ai lui Orban. A spus că este de acord cu şmecheria lui Von Rompuy, care a inventat un procedeu profund nedemocratic, ce ocoleşte modificarea Tratatelor UE(modificare ce riscă să fie respinsă de popoarele europene, care încep să pună mâna pe par), şi se rezumă la modificarea unei anexe, Protocolul 12, care are nevoie doar de acceptul şefilor de stat şi de guvern ai celor 27. Evident, modificarea Tratatelor se amână pentru vremuri mai senine. Mintea lui nedemocratică a cuplat imediat la şmecheria ieftină a lui Rompuy.

Problema este că, înainte de a modifica Tratatele, ar trebui să avem un plan, ceva. Din scremerea lui Merkozy s-a născut deocamdată doar un mare căcat! Nimeni nu ştie dacă s-au înţeles, dacă pot pune ceva pe masa summitului de mâine şi poimâine. Scrisoarea lui Merkozy către Von Rompuy este o formă mai elaborată a planului Rompuy, pe care îl devoala mai ieri The Guardian. Dacă voi găsiţi o singură referire la cetăţeanul obişnuit în scrisoare, să-mi spuneţi şi mie! Dacă citiţi atent scrisoarea, ideea de bază a "planului" este: "pupăm şi-n cur pieţele, numai să ne dea banii!"

De remarcat dispreţul lui Merkozy faţă de restul ciumeţilor din UE, care nu există nici ei în aceste negocieri. Sunt Franţa şi Germania naţiunile providenţiale ale Europei, care ne vor scoate pe toţi din rahat, şi noi le vom pupa tălpile, în semn de recunoştinţă? Ce-l îndreptăţeşte pe Sarkozy să spună asta: "Îi invit pe cei care critică această alianţă(cu Germania, n.m.) să spună pe cine propun ca aliat? Italia? Spania?"

Ce va fi? Nimeni nu ştie. Oricum Europa cu mai multe viteze este o realitate. Că va fi sau nu instituţionalizată, nici nu mai contează. Noi am căzut în ultima divizie: proşti buni de muls. Vom primi, dacă vom mai primi, ceva bani europeni, pe care au să-i fure ai noştri cu ai lor, şi cu asta, basta!

Până la urmă o să ajungem la concluzia că parcă tot în CAER era mai bine...

Un comentariu:

Karakas spunea...

Ma uitam la EuroNews (traiasca Internetu' liber!), la Congresul PPE de la Marsilia, ce jalnice figuri in partidul asta. Fillon, PMul Frantei, intrebat care e starea PPE confruntat cu problema UE, zicea ca "a venit momentul sa luam initiativa". Parol, eu cred ca PPE e depasit de mult de "moment". Ce adunatura de fripturisti "de dreapta" la volanul european...

Pe de alta parte, am ris cind Geitner, omul SUA aflat in vizita in Franta, cu omologul francez, habar nu avea ce spunea frantuzu, si avea traducator. Cit de mult sunt interesati americanii de Franta, euro si UE...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...