joi, 29 decembrie 2011

Ce cretin!



"Tăria Americii vine din credinţa ei în democraţia liberală(avem şi altfel de democraţie, i-liberală?), în domnia legii şi în economia de piaţă!", Ian Bremmer dixit! Ce cretin!

Sigur, dacă le compari cu China, SUA sunt o culme a democraţiei. Dacă le compari cu idealul pe care propaganda americană ni-l vinde de aproape un secol, SUA sunt un dezastru, din toate punctele de vedere. Democraţia liberală este un simulacru: banul face diferenţa, şi pune bariere în faţa oricui vrea să intre în cercul îngust din care se recrutează elitele conducătoare. Faptul că mai apare câte un Obama este doar spectacol pentru proşti! Ce a reuşit să facă din ce şi-a propus? Nimic! Să mai amintesc de "Patriotic Act" şi de alte limitări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti?

Domnia legii? Să fim serioşi! A, că nişte proşti şi-o iau din prima, pentru că n-au averi de cheltuit pe avocaţi, e una. Că din când în când câte un Maddof e dat de exemplu, nu e decât acelaşi circ pentru proşti. A fost adus în faţa justiţiei şi condamnat măcar un singur vinovat de dezastrul economic pe care l-a provocat Wall Street întregii lumi? Să fim serioşi!

Putem discuta şi despre libertatea de a întreprinde, care nu e chiar atât de liberă pe cât pare. Sigur, să înfigi cârnatu'n chiflă nu pune mari probleme. Cu treburile serioase e mai greu. Ca să nu mai vorbim despre scăderea generalizată a calificării mâinii de lucru, şi despre multe alte slăbiciuni ale economiei americane, incapabilă să mai creeze joburi.

De fapt, tăria Americii este dată de forţa ei armată. O armată pusă în slujba dominării lumii prin forţă. E suficient să vezi programele lor de armament, ca să înţelegi ce vor elitele conducătoare americane. Doar pentru armată se cheltuiesc anual, în ţara cu cei mai mulţi săraci din lumea occidentală, 600 de miliarde de dolari, iar două războaie inepte, duse în două ţări păduchioase, au costat deja 3.000 de miliarde de dolari. Şi risipa banilor continuă în Afganistan, în timp ce Pentagonul pregăteşte un nou război, cel din Iran.

Da, asta este adevărata faţă a Americii: "The new century began with contested ballots and a presidential election decided in court, a spectacle that made it harder for Americans to champion democracy abroad. The September 11 attacks generated support around the world, but the opening of Guantánamo Bay prison, the Abu Ghraib scandal, and civilian deaths following US drone attacks inside Pakistan have done lasting damage to America’s ability to defend international law and human rights. Meanwhile, the collapse of Enron and WorldCom; the 2008 financial crisis; and bail-outs for American International Group and automakers have undermined confidence in US-style capitalism. As the US economy struggles to restore lost jobs, China has rebounded."

Să crezi că Obama, şi cu atât mai puţin un dement de la republicani, vor putea schimba natura agresivă, dominatoare, a puterii americane este pură imbecilitate. Doar agresivitatea mai poate ţine America pe linia de plutire. Nu democraţia sau valorile ei.

Dă bine la galerie să scrii astea: "In the coming year Barack Obama and his Republican opponent in the presidential election will have extended debates over the nature of US power. It will not be easy to find differences on the details of their plans for Middle East peace, China, Iran or North Korea, but differences in their visions of America’s role in the world will be all too apparent. Mr Obama will argue that restoring the nation’s economic health is necessary for the US to project power abroad, and that values without strength cannot sustain a foreign policy. He will not use the politically clumsy phrase “leading from behind,” but he will herald the principle of limited commitment that toppled Muammer Gaddafi with no loss of American life and a minimal taxpayer contribution.

His challenger will counter that strength without values leaves America without purpose, that it is and must remain an “exceptional” nation, and that it must defend its values everywhere they are challenged. Mr Obama’s vision will fail to inspire. His opponent’s will simply ignore a decade’s damage to US credibility, its leverage and US public tolerance for new commitments overseas."

Dar care mai sunt idealurile Americii, alea care să ne inspire, şi să o menţină în rolul de naţiune indispensabilă? Alea promovate de unul dintre ambasadorii ei, ce şi-a cumpărat, liberal şi democratic, postul, şi care cere unei naţiuni libere şi democratice să-şi schimbe legislaţia, pentru a permite unei slugi a Washingtonului să rămână în post? Hai sictir!

3 comentarii:

Arogantu' spunea...

La multi ani !
Cu ultimul paragraf si cu urarea finala sint de acord fara rezerve !
In rest - ar mai fi de discutat. Cam mult ...
Ma voi multumi sa punctez citeva.
1. Nimeni nu se mai poate astepta astazi ca prin 'democratie' sa intelegem toti ceea ce insemna la origini termenul. Vorbim mai curind de 'regimuri democratice', in care una sau alta din trasaturile democratiei sint accentuate sau ... escamotate.
2. Sigur ca banii permit alegerea unui avocat care sa te scape de pedeapsa, dar macar - de ochii lumii - principiul suprematiei legii este clamat si, cit de cit, respectat. Si zau ca e mare lucru - uita-te la noi cum au incalecat Justitia prin ... ignorarea deciziilor ei, nu doar prin declaratii ANTI.
3. Ceea ce imi place cel mai mult este REALA libertate de a intreprinde. Vrei sa dai un tun cu droguri ? Il dai - daca nu te-a prins, sal'tare taica si noroc !
Glumeam ...
Totusi - daca stai la coltul strazii si cinti la chitara nu te ia nimeni pe sus (daca nu ti-ai ales coltul Casei Albe ...). Daca pui de o afacere mica, tot la coltul strazii, cu papica - nu trebuie sa te sufoci, in prealabil, sub maldare de aprobari.
Ai si tu dreptate - afacerile mari se pornesc mai greu, dar nu din cauza legislatiei ...
4. Da, forta Americii este armata. Si, in primul rind, capacitatea ei - a Americii - de mobilizare in momente cheie. Faptul ca armata lupta pentru interesele Americii mi se pare normal. Faptul ca interesele Americii nu sint convergente cu ale tuturor celorlalte natiuni - iarasi mi se pare normal. Sa fim cinstiti - Un Mahmudinejad cu degetul pe tragaciul atomic este mult mai periculos decit toti presedintii americani. Si asta - pentru un singur motiv: Mahmudica ia decizii sub influenta hormonilor. Nu pun la socoteala ca a fost gidilat de rusi pe burta si ajutat cu tehnologie si know how ...

Anonim spunea...

Democratia Greceasca era la fel de "democrata"ca a chinezilor de acum.Bine inteles ca America are interesele ei si face ce crede si poate.Dar sa invete oile ,lupii sa "pape"iarba este cam mult.Ce ar face ,altii,recte,China,Iran,Rusia,etc...
daca ar fi in stare,nici nu vreau sa ma gandesc.Norocul nostru e ca USA e destul de puternica.Ca si capitalismul si comunismul sunt in impas,dar nu se poate face asemanare intre ele.Sigur ca Chinezii s-au remontat, pentruca la nenorocirea lor/populatie, nu-i de mirare.Democratia,asa imperfecta ,iese ,in timp la liman.Dar la alt mod se iese cu picioarele inainte.Vorba bancului "dece nu se scrie SF despre arabi?!!!Raspunsul este usor.Ca peste 200 de ani de la 60 de miliarde de oameni se va ajunge la 3 miliarde pot sa pariez,si daca n-o stergem in cosmos,n-o sa se ajunga acolo prin
metode "a la China".Usor este sa critici ca nu ne doare pixul.

Karakas spunea...

Celor care conduc Imperiul intotdeauna le-au placut liderii puternici in tarile slabe, pentru ca au un proxy unic cu care iau decizii. Asta in cazul in care liderul accepta sa-si vinda tara. Daca e vreun "comunist" care nu accepta ca tara lui sa fie praduita, il elimina, sau il izoleaza. Restul cu democratia si libertatea sunt instrumente de propaganda. Cind conditiile istorice duc la scoaterea acelui lider din viata politica a tarii respective, il lasa sa le cada din brate si se reorienteaza.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...