Să punem de-o coaliţie!
Vă invit să punem şi noi de-o Coaliţie, că văd că se poartă! Să-i spunem "Cetăţenii împotriva societăţii civile!" Pentru că, alături de politicieni, pulifricii de-şi zic în România "societate civilă" au ajuns o pacoste pentru toţi. Dintr-un motiv simplu, pe care n-am să obosesc să-l prezint ori de câte ori va fi necesar: sunt parte a sistemului corupt, participă la coruperea lui, şi consumă resurse, publice şi private, nu pentru a promova binele public, ci pentru jocuri cretine de putere!
Civicii sunt peste tot şi în toate, mai ceva ca PCR! Ei ştiu tot, au soluţii pentru toate, dau lecţii de etică şi de morală tuturor, se consideră conştiinţa întregului popor! Ei îndrumă, decid cine să candideze în alegeri şi cine nu, cum trebuie să arate legile şi de ce.
După ce au blocat lucrările la Pasajul Basarab(un amănunt: constructorii primesc compensaţii grase pentru perioada în care stau, pentru ei e mană cerească această întrerupere), după ce au cheltuit milioanele destinate ţiganilor , după ce au insistat să înfiinţăm tot felul de Agenţii inutile, precum ANI, după ce au mâncat rahat pe la Bruxelles în legătură cu Justiţia, de a ieşit cea mai proastă instituţie cu putinţă, CSM, acum au dat în judecată Guvernul din pricina Codurilor. Au pus, cum vă spuneam, de-o coaliţie, "Opriţi Codurile!".
Codurile astea sunt discutate de mai bine de un deceniu. Papagalii care fac acum scandal sunt cei care-i suflau în cur madamei Macovei, cea care a amânat aplicarea unei Legi, cea de promulgare a noului Cod Penal.
Acum o s-o întindem încă nu ştiu câţi ani, ca să ce? Să introducem nişte Coduri pe care un grup de indivizi insistă să arate cum vor ei. De ce vor aşa şi nu altfel, numai ei ştiu! Nu cred că sunt mai mult de 4-5000 de indivizi în România care au cunoştinţele necesare pentru a dezbate tehnic Codurile. Restul e impresionism! Şi atunci, ce facem? despre ce dezbatere publică poate fi vorba?
Să nu ne amăgim! Codurile nu vor fi mai bune mai bune decât sunt acum peste patru sau opt ani. Pentru că le vor scrie aceeaşi oameni, cu aceleaşi idei, şi le vor combate aceeaşi oameni, cu aceleaşi fixuri. Ne aflăm într-un cerc vicios, din care chiar nu mai putem ieşi.
Aşa că trebuie să decidem urgent cine conduce România: Parlamentul şi Guvernul, sau "societatea civilă". Ori, ori! Altminteri lupta pentru putere dintre structurile formale ale statului şi "statul paralel" al "societăţii civile" va lua accente dramatice şi va face guvernarea imposibilă.
4 comentarii:
pe mine nu ma deranjaza cand comenteaza niste specialisti, dar si specialistii pot avea pareri diferite si atunci trebuie sa decida pana la urma oamenii alesi, c-asa-i in democratie. problema e ca-si dau cu parerea despre orice tot felul de habarnisti din presa si nu numai. intr-o tara normala trebuie sa existe si societate civila, dar la noi nu e ce trebuie.
Ştefania, avem nevoie de ONG, avem nevoie de sisteme de solidaritate multiple, publice şi private, dar "societatea civilă" devine un nonsens. Există şi alte tipuri de societăţi?
De fapt, sunt nişte think tankuri, mediocre, cele mai multe, care încearcă şi ele să prindă un os de ros. Ca să dai lecţii, trebuie să fi făcut ceva. Vezi componenţa celor mai importante astfel de organizaţii din occident: cele mai multe sunt conduse sau au în conducere personalităţi politice şi academice de marcă, oameni cu o vastă experienţă. Lideri care au condus ţări şi guverne, au fost miniştri, au condus armate pe câmpul de luptă. Nu ieşi direct din facultate şi te erijezi în somitate, faci Coduri sau legi. Dacă îmi aduc bine aminte, comisia care a elaborat programa de istorie, prin 1997, era condusă de o duducă, ce abia terminase facultatea, nu predase o oră într-o şcoală. Dar era din ăia 15.000 de specialişti ai CDR, colegă cu Cioroianu, şi participase la o emisiune a lui Iosif Sava. Cam puţin, nu crezi? Şi ţi se pare că se învaţă istorie în şcolile din România?
Nu mă înţelege greşit: admir munca acelor oameni care fac ceva pentru semenii lor în nevoie. Dar urăsc impostura şi stilul muscă la arat.
de acord cu tine, persoanele care abia termina facultatea trebuie sa inceapa cu entry level si dupa multi ani de experienta intr-o specialitate sa apara pe sticla. din pacate la noi tinerii sunt (inca) incompetenti (ca oriunde) dar aia batrani sunt corupti, si asa se perpetueaza un model gresit. adevarul e ca n-avem cum sa replicam un model al soc civ din vest dupa jum de sec de comunism.
Sunt de acord de multa vreme cu subiectul principal: NU EXISTA SOCIETATE CIVILA. Nu este vorba despre tineri sau batrani, de coduri sau de sustineri ale unor personalitati politice (s-a intamplat de prea multe ori si nu e normal). Dar nu numai acest surogat de societate civila este cel cu care trebuie sa luptam. E vorba de impostura agresiva, tupeu si lipsa de raspundere in toate domeniile, inclusiv in acesta.
Cred ca oamenii care isi aroga dreptul de a vorbi in numele nostru ar trebui sa fie chemati sa dea socoteala pentru ceea ce spun si fac, adica sa-si asume raspunderea actiunileor lor. Repet, acestea sunt facute in numele nostru!
Trimiteți un comentariu