marți, 21 aprilie 2009

Economia timpului liber
Se scrie cu mânie proletară despre acţiunile de Paşti ale Elenei Udrea. Se caută Flutur în papură adusului luminii de la Ierusalim. Se face mişto gros de slujba de înviere de la malul mării. Numai că se amestecă lucrurile, ceea ce nu ajută cu nimic înţelegerea unui lucru extrem de simplu: petrecerea timpului liber este o industrie, şi trebuie tratată ca atare. Iar produsele ei sunt şi cârnaţii şi Moş Crăciunii lui Oprescu, şi concertul de muzică de operă, şi oul de Paşte uriaş, şi concertul lui Goran Bregovici, şi pasca de Cartea Recordurilor, şi, şi...
Faptul că acestă industrie, care la noi este în faza sa primitivă, de unde şi rateurile, şi aerul de improvizaţie, şi aspectele provinciale, se întâlneşte pe undeva şi cu politicul nu este de rău, e de bine. Administraţiile centrală şi locală sunt politice, peste tot în lume. De decizii politice, mai bune sau mai proaste, depinde viitorul ei. Că politicienii profită şi ei de evenimente, pentru a-şi face imagine, este iar firesc. Devine un soi de simbioză. Cine pe cine parazitează, e iar de discutat.
Vin şi vă întreb: au fost trei zile libere, de fapt patru, că vineri n-a dat nimeni în brânci muncind. Ce evenimente au fost în Bucureşti, ce produse ale industriei timpului liber aţi putut cumpăra? Pentru Dumnezeu! Este vorba despre o capitală europeană, deloc săracă, vezi turmele de maşini de lux şi de tute cu vuitoane pe antebraţ! Şi să ignori balta asta de bani? Să nu profiţi de această oportunitate? Asta, în condiţiile în care suntem prizonieri în oraş, şi orice ieşire spre aşa-zise "staţiuni turistice" de pe Valea Prahovei ia proporţii epice, scrii o a doua Odisee după!
Înjurăm de zor manelizarea şi arătăm cu deştu' spre români, care nu ştiu să se distreze decât cu micu' şi şpriţu'n nas şi cu maneaua la maxim. Dar au ce altceva cumpăra cu banii lor, în timpul liber?
Aşa că mai uşor cu înjurătura, când unii fac câte ceva. Fecioara din Pleşcoi poate fi înjurată de multe, dar, ca ministru al turismului, şi-a făcut treaba, şi încă foarte bine. Mersi, madam! Şi poate îl convingi şi pe Berceanu să termine dracului măcar drumurile alea începute!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...