sâmbătă, 11 aprilie 2009

The Red America
Sondajul care spunea că doar 53% din adulţii americani consideră capitalismul mai bun decât socialismul continuă să facă valuri peste Marea Baltă. Găsiţi aici o sinteză a reacţiilor la rezultatele sondajului de opinie. Din care reacţii se ridică o întrebare: "ce înţeleg americanii prin socialism?" Şi pentru a pune ceva gaz peste foc, Eric Hobsbawm se întreabă în The Guardian: "Socialismul a eşuat. Capitalismul a dat faliment. Ce urmează?"
Nu ştiu ce-or înţelege americanii prin socialism. E problema lor, până la urmă. Întrebarea este alta: ce înţelegem noi prin capitalism?

3 comentarii:

Karakas spunea...

Iti pot spune eu ce inteleg americanii prin socialism. Ei considera Canada o tara socialista pentru ca are sistem public de sanatate. Orice este public, fie sanatate, fie educatie, ei considera socialism. Deci o interpretare foarte simplista, pentru ca nu au timp sa citeasca despre socialism. Sunt foarte dezinformati in general pe subiectul asta. Si mai sunt si spalati pe creier de generatii cu ura fata de commies.

geomarz spunea...

Interesant. Si eu, in naivitatea mea, consideram romanii de dinainte de '89 deinformati si spalati pe creier.
Asa este deat omului... sa aprecieze ceva numai dupa ce nu mai are...
Asta imi aduce in minte vorbele unui socialist francez cu vechi state... "Cea mai prosta societate socialista reala, este mai buna decat cea mai buna societate capitalista actuala..." prin 1990.

Anonim spunea...

M-am cam saturat de discutia "socialism" versus "capitalism" si invers.
Societatea care imi ofera un loc stabil de munca( MIE SI COPIILOR MEI) si un acoperis deasupra capului(MIE SI COPIILOR MEI) este IDEALA!
Si sunt satula de tanguielile ipocritilor care sustin ca astea nu conteaza. Sictir!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...