joi, 9 aprilie 2009

Cât de proşti putem fi?
Jocurile politice de la Chişinău nu mă interesează. Dar în aceste jocuri a fost vârâtă cu de-a sila şi România, iar asta nu-mi este indiferent. Voronin a ales să escaladeze un conflict inutil, pentru că nu românii sunt vinovaţi pentru starea Moldovei şi pentru nemulţumirile celor care manifestă în stradă. Şi nu românii au incendiat Parlamentul sau au aruncat cu bolovani în ferestrele sediului Preşedinţiei Republicii Moldova.
Românofobia lui Voronin este, într-un fel, simetrică rusofobiei multor lideri politici de la Bucureşti, care nu-şi ascund, ca şi Voronin, sentimentele. Iar politicile bazate pe fobii sunt reţeta cea mai sigură pentru conflicte.
Măsurile luate de Voronin: expulzarea ambasadorului român şi a însărcinatului cu afaceri, a unor ziarişti, introducerea bruscă a vizelor, sunt toate expresia românofobiei sale. Este o realitate de care trebuie să ţinem seama. Şi căreia nu trebuie să-i răspundem cu şi mai multă rusofobie.
Una este reţinerea autorităţilor de la Bucureşti, care nu au procedat la reciprocitate şi nu l-au expulzat pe ambasadorul Republicii Moldova. Nu aveam cum proceda altfel, în calitatea noastră de membri ai NATO şi ai UE. Alta este discursul virulent anti-rus al celor care se produc zilnic la televiziuni sau scriu editoriale vitriolate.
Discursul rusofob face mai mult rău relaţiilor cu Republica Moldova decât orice. Chiar nu înţelegem acest lucru? Este acelaşi mecanism ca în cazul relaţiilor cu maghiarii de la noi, imediat după 1989, când discursul antimaghiar ne-a făcut un mare rău.
Tot aud că vrem să ne unim cu Moldova. Dar cu ruşii şi rusofonii de acolo ce facem? Îi excludem din discuţie? Ei nu trebuie să se simtă, în eventualitatea unirii, bineveniţi în noul stat? Nu înţelegem că de opoziţia lor la ideea unificării noi suntem vinovaţi?
Cred că noi, românii, am mai făcut un pas pe drumul care duce către imposibilitatea unei reunificări, prin modul în care am răspuns tembelismelor lui Voronin. În loc să-l ignorăm(în fond, şi-a terminat mandatul şi este neclar ce rol va juca în politica moldoveană), i-am făcut jocul, acela de a incita până la absurd temerile rusofonilor din Moldova. El a vrut să demonstreze că drumul Moldovei către Occident NU trece prin România, ci mai degrabă prin Ungaria(prietenii ştiu de ce!) şi noi i-am confirmat demonstraţia. Cât de proşti putem fi?
UPDATE: Citiţi acest interviu acordat de Vasile Ernu Evenimentului Zilei. Omul e din Basarabia şi ştie despre ce vorbeşte. Şi nu am motive să-l contrazic.

4 comentarii:

Darius cel Tulbure spunea...

"Rusofobia" este un bau-bau ce dă bine la discurs. Să mă ierţi... La fel ca "românofobia".

Poate vrei să spui fobia de comunism, de totalitarism... De sovietici, nu de ruşi. Au dacă pentru tine e totuna...

Karakas spunea...

E foarte adevarat ca la noi in presa nu apar informatii/analize pertinente despre relatiile regimului Voronin cu Ungaria. Drumul Moldovei in UE se bifurca pe ruta Budapesta-Bucuresti. Putini se intreaba de ce oare Ungaria pune un accent deosebit pe relatiile cu Moldova (si vice-versa). Ma indoiesc ca ungurii fac lobby pentru romani in Moldova.

http://www.mfa.gov.md/news/472918/

http://www.mfa.gov.hu/kum/en/bal/foreign_policy/hungary_in_the_world/

Constantin Gheorghe spunea...

Darius, unde dracu mai vezi tu sovietici? E românofobie, şi la Chişinău, cum e şi la Roma, în paranteză fie spus. E multă rusofobie în România. Şi maghiarofobie, şi ţiganofobie, de ce să n-o spunem p'a dreaptă! Iar fobia de totalitarism e de demonstrat, cel puţin în minunata noastră patrie! Care nu le are mai deloc cu democraţia şi urăşte profund şi temeinic parlamentarismul.

Darius cel Tulbure spunea...

Adică tu zici că suntem şovini cu unii (-fobi) şi simpatizanţi cu alţii (-fili). Eu ştiu că oamenii proşti tind să pună etichete. Să-l vadă pe "rus" într-un fel, pe "neamţ" într-altfel etc. etc. Dar rusofobie? Despre ce procente vorbim aici? Nu neg, or fi oameni care le e a' dracu de frică de ruşi, cum altora le e fircă de galbeni, sau de păsări, păianjeni, înălţime sau şerpi. De-aia întreb, despre ce procent e vorba.

Cât despre sovietici... păi undeva peste Prut văd sovietici. Şi cam acoperă o părticică bună din Asia.

A soviet is a council, the theoretical basis for the socialist society of the USSR. (de aici). Nu le mai zice la fel, dar metehnele lor îs aceleaşi.

Nu am nimic cu ruşii. Mi-ar plăcea enorm să vizitez Moscova şi St. Petersburg. Ba chiar să stau acolo o vreme să-i cunosc. Dar nu acum. Ci acum 140 de ani dacă s-ar putea. Să dau mâna cu Tchaikovsky sau cu Dostoievksi... Din păcate virusul bolşevic a distrus totul, tot ce a fost frumos la acest minunat popor.

Totalitarismul e departe de ceea ce se petrece în România. Şi cred că ştii asta mult mai bine decât mine, că tu ai apucat mai mult din regim.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...