joi, 23 aprilie 2009

O problemă de principiu
Mare deranj pe tema codurilor, mai ales în societatea civilă, care are acest talent tembel de a se agăţa de orice subiect controversat, care asigură expunere media maximă. Una dintre marile supărări ale civicilor este scăderea pedepselor pentru fapte de corupţie.
Vin şi întreb şi eu, ca prostul: acum, că avem pedepse mari, vi se pare că ar fi scăzut elanul pitpalacilor pentru luat parandărături şi pentru trafic de influenţă? Vi se pare că aceste pedepse sunt un factor de descurajare? Hai să fim serioşi! China are pedeapsa cu moartea pentru asemenea fapte, şi pe zi ce trece se afundă în malaştina corupţiei.
Nu cumva abordăm anapoda aceste probleme, confundând planurile? Cu alte cuvinte, facem legi mai severe, dar ne doare în cur de aplicarea lor, şi nu ne pasă de măsurile de prevenţie, care nu sunt, ce-i drept, nici simple, nici spectaculoase, nici aducătoare de voturi, ca telejustiţia, spre pildă. Că veni vorba: dacă DNA îşi închipuie că pot bate şaua corupţiei din fotbal, arestând pe capete nişte guguştiuci, care s-au dedulcit şi ei la un plic sau la un cur nurliu(nu specific sexul!), pentru a înţelege cei care şovăie să contribuie la realegerea Măreţului Cârmaci, atunci ne insultă inteligenţa!
Acum am făcut din Coduri un soi de Mesia, care va salva Justiţia. Nici vorbă! Sunt doar o colecţie de principii şi de proceduri. Care trebuie aplicate de oameni. Ei bine, noi cu oamenii din sistem avem probleme, nu cu legile. Legile se pot schimba uşor, oamenii, nu. Despre asta este vorba, până la urmă.
Cred că a venit vremea să ne reprimăm tentaţia de a răspunde oricărei probleme sociale prin înăsprirea pedepselor. Aşa nu ajungem nicăieri. Ba, mai mult, agravăm problemele, în loc să le soluţionăm.
Sigur, e mai simplu să muţi problemele din curtea ta în curtea Justiţiei. Dar justiţia nu este decât un prestator de servicii. Politicul este generatorul de politici, economice şi de orice altă natură, care să se adreseze problemelor din societate. Politicul trebuie să se ocupe de ele, nu Justiţia. Numai că politicul demisionează tot mai des de la sarcinile sale, ceea ce este nu doar îngrijorător, dar şi periculos.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...