Cereţi şi a doua opinie!
Ministrul sănătăţii pare să fie adeptul modelului american în materie de organizare a sistemului de sănătate. Multe dintre conceptele pe care vrea să le introducă în România sunt luate din practica americană, inclusiv ghidurile terapeutice. Iar recentele evenimente din sistem, vezi cazul de la Slatina. Problema este că aceste ghiduri se referă la boli, nu la bolnavi, şi se bazează pe o ipoteză falsă, aceea că suntem biologic omogeni. De fapt, trebuie să tratezi bolnavi, nu boli. Altminteri spitalele for funcţiona, practic, ca nişte fabrici, sau serviceuri.
De aceea vă invit să citiţi şi opinii contrare acestui tip de abordare, venite din partea unor cunoscători al sistemului, medici americani. Cum bine zice Murphy, orice soluţie naşte noi probleme...
2 comentarii:
Ani de zile, la nivel european s-a mers pe varianta "protocoalelor".
Anul acesta se vorbeşte despre particularizarea actului medical...
"Protocoalele" au ca primă funcţie apărarea în faţa acuzaţiilor de malpractică. Ai respectat protocolul, pacientul a murit... toată lumea fericită.
N-ai respectat protocolul, pacientul a trăit, te dă în judecată pentru dizabilităţi care poate, sunt inerente...
Suprasimplificare a situatiei. Cati dintre voi ati citit vreodata un protocol american de terapie? Cati dintre voi ati vazut ca cel mai adesea se merge pe tratament nemedicamentos, numit "nefarmacologic"?
Plus ca protocoalele sunt
1) neobligatorii
2) informative
Trimiteți un comentariu