E de-a dreptul jenant să vezi oameni, altminteri inteligenţi şi cu verb muşcător, jucând scena penibilă a anticomunismului. Şi anticomunismul lor se manifestă în cele mai bizare moduri. Spre pildă, Mircea Badea, cam anarhist de felul lui, s-a băşicat pentru că nişte băieţi de pe la Adminisrtaţia Parcurilor l-au pus să sară cu banu' pentru a-l lăsa să alerge prin parcurile Bucureştilor , într-o campanie de promovare a vieţii sănătoase. Din păcate, argumentele lui sunt la fel de tembele ca şi cele ale celor care-i pun tălpi.
Se dezvoltă un soi de haiducie de tip Mai 68, cu al său "E interzis să interzici!" Numai că nicio societate nu poate funcţiona fără interdicţii. Totul este să găseşti justa măsură în legătură cu interdicţiile. Şi să abordezi lucrurile raţional, nu emoţional. Iar chestia asta cu "Nu călcaţi pe iarbă!" nu are nimic de-a face cu epoca trecută, ci cu geografia, recte climatologia.
Ni se tot dau exemple din Marea Britanie, unde toată lumea calcă pe iarbă în parcuri. Dar ce climă are Marea Britanie, o insulă, cu atmosferă mai tot timpul umedă, şi ce climă România. Îşi mai aminteşte cineva când a plouat ultima oară în Bucureşti? Anul ăsta a nins?
Ce vreau să spun? Că în Bucureşti este aproape imposibil să crească gazonul, chiar şi irigat. În faţa clădirii în care am biroul este un părculeţ, amenajat de Ambasada Libanului, şi întreţinut tot de ae. Are sistem de irigaţii. Şi la ce foloseşte? Iarba are mari dificultăţi să crească, deşi arată infinit mai bine decât în alte parcuri. Din când în când, dacă nu e caniculă, mai poate fi cosită.
Dar ce faci cu parcuri precum Herăstrău, Cişmigiu, care nu au sistem de irigaţii? Dacă iarba ar mai fi agresată şi de amatorii de plimbări prin iarbă, cu sau fără pantofi, pe sau pe lângă bicicletă, ce s-ar alege de gazonul ăla? Sau uitaţi-vă cum arată gazonul de pe stadioane, irigat şi el. După un meci mai disputat, e vai de el! Noroc că labingbolul românesc nu mai e de mult disputat, ci mimat!
Şi atunci interdicţia da a călca pe iarbă îşi are rostul ei. Ca şi interdicţia plimbatului cu bicicleta. Sau aceea privitoare la mersul pe patinele cu rotile. Din câte ştiu, în unele parcuri există locuri special amenajate pentru cei care vor să mergă pe patine cu rotile. Dacă sunt insuficiente, să le înmulţim, dar trebuie să admitem că parcurile nu au fost proiectate pentru aşa ceva. Iar amenajarea ar cere reducerea spaţiului verde.
Mai avem şi problema responsabilităţii personale. Cei care merg cu bicicleta sau cu rolele în parc se comportă la fel de iresponsabil şi de teribilist ca şi demenţii de la volan. Probabil că multe dintre interdicţii vor fi ridicate atunci când şi noi vom dovedi că suntem un popor civilizat şi responsabil, dar după cum arată lucrurile, interdicţiile au un viitor luminos.
Şi ca să nu ziceţi că vorbesc aiurea, postez câteva poze făcute azi dimineaţă în parcul din faţa Ministerului Transporturilor. Unde angajaţii de la spaţii verzi lucrau să-l amenajeze. Iarba, mama ei de iarbă, nu vrea să crească, şi pace! Ceva buruieni, dar şi alea timid. Poate îmi spun anticomuniştii lu' peşte de ce, că nu e nicio interdicţie! Doar că tanti aia dormea pe cartoane, şi visa doar la iarba vede de acasă!
6 comentarii:
În plus, nici în Marea Britanie n-ai voie să calci pe iarbă peste tot, nici în Franţa, unde vezi din loc în loc tăbliţa "Pelouse interdite".
Aproximativ off topic, desi nu chiar... Am dedus dintr-un comentariu de-al dv. de pe un blog ca ati citit "Povestirile din Kolima" ale lui Shalamov. Aveti idee cum as putea sa gasesc aceasta carte? O caut de foarte mult timp si nu am reusit sa dau de ea.
Daca m-ati putea indruma cumva, mailul meu este bujenitaa@yahoo.com
Multumesc!
Adrian, îmi pare rău, nu mai ştiu pe unde este. De fapt, unele dintre ele le-am citit, ai să râzi, în jurnale sovietice, prin anii 80, după ce Gorbaciov a dat liber la publicare. Era Sputnikul, un echivalent al Rider's Digest, şi Les Nouvelles de Moscou. Cartea a apărut la Editura Minerva, în 1993.
Da, stiu, in colectia BpT. Din pacate, niciun anticar din cei la care am fost nu o au... mai trist, majoritatea nici nu au auzit de ea.
Am descoperit tot cu google cateva din povestiri, in engleza:
http://books.google.ro/books?id=6w4m82Uro2wC&dq=kolyma+tales&printsec=frontcover&source=bn&hl=ro&ei=nPbxSYnbEMmQ_Qas4JDXCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4#PPA10,M1
Multumesc inca o data!
Putem discuta despre (anti)comunism cu adevarat intorcandu-ne la sursa, adica la tata marx (mordechai). Cat despre idiotii care nu pricep care e regula de bun simt cu spatiul verde n-au nici o treaba cu vreo ideologie pe care o invoca sau o contesta, nici macar cu ecologismul. Parca-l si vad pe Badea suficient si indignat ca nu are voie pe iarba.
Dragilor, iarba in Bucuresti eu cred ca nu creste din urmatoarele motive: nu se pun semintele, deci nu se vrea. Si daca totusi se vrea, aerul e naspa, apa e naspa oamenii sint naspa, caldura e mare. Eu am locuit o vreme in Zaragoza, in mijlocul desertului aragonez, si va spun ca Zaragoza are niste parcuri superbe, si ca acolo chiar se face un mare efort pentru ca fiecare fir de iarba si fiecare copac sa existe. In Aragon, ultimul copac care a crescut unde l-a lasat Dumnezeu a fost taiat acum 60 de ani. Cine nu are, stie sa pretuiasca. Cine are pe de-a moaca nici nu vede. Parerea mea e ca nesimtirea cocalareasca de Bucuresti a fost, este si va fi mare indiferent de regim. Argentoianu avea dreptate.
Trimiteți un comentariu