vineri, 16 martie 2012

Zgomotul şi furia



La început a fost furia. Furia stârnită de proasta guvernare, de corupţie, de tupeul şi de sfidarea actualei puteri. Furia a produs Piaţa Universităţii II, cu lista ei de revendicări, aparent eclectice, care aveau un numitor comun: demisia lui traian băsescu, a lui emil boc şi alegeri anticipate. Furia promitea să se întindă, drept pentru care trebuia calmată. emil boc a plecat, împreună cu tăntălăii din dotare. A venit un nou guvern, cu o altă marionetă băsistă în frunte, şi cu nişte tăntălăi şi mai mari decât precedenţii, pe post de miniştri. Răgazul obţinut a  fost de scurtă durată. Furia ameninţă să se reaprindă, mai ales după episodul "morfină pentru bolnavii de cancer".

Atunci puterea, în lipsă de altceva, apelează din nou la maşina de produs zgomote, care, se speră, va reuşi să ţină furia între limite controlabile. Şi uite aşa discutăm despre bugetari, şi despre "reîntregirea salariilor" lor-care NU se va face-despre un judecător care a primit-sau nu-mită 50.000 de euro, despre un deputat gălăţean de care n-a auzit nici dracu până acum, care ar fi un soi de cap de mafie a retrocedărilor(deşi de mafia bucureşteană nu se ia nici dracu', vezi cazul Constanda), sau, şi mai bine, pentru că zgomotul care nu produce şi puţină frică nu e bun de nimic, despre leul care se devalorizează "galopant", la noi minime "istorice", deşi nimeni nu înţelege de ce a stat atât de ţeapăn până acum. Şi, după cum ştim noi cu toţii echipa de zgomote, ăsta e doar începutul. Vor urma şi altele asemenea, într-un crescendo savant dozat. Că la asta băieţii se pricep!

 Umblă vorba prin târg că tot circul ăsta "justiţiar" a fost ordonat de chiar Pulimea Sa, pentru a dovedi că are ţepele la el, şi că le foloseşte. Tot ce se poate. E evident că se întrebuinţa din greu, pentru a ajuta un PDL aflat la ananghie. Nu pentru că i-ar păsa prea tare de partid, ci pentru că dacă PDL nu rămâne la putere şi după noiembrie 2012, e în joc soarta lui.  

Mă tem că sunt destui cei care, păcăliţi de zgomote, vor uita de furie. Deşi nu ar trebui s-o facă. S-au strâns prea multe, pentru a mai trece peste mizeria unei guvernări de tot rahatul. Nu ar trebui să se lase înşelaţi de zgomote şi dintr-un alt motiv: la adăpostul lui se vor petrece alte grozăvii: privatizări ale unor sisteme publice esenţiale, din energie, din sănătate, din transport, din exploatarea resurselor, schimbări de legislaţie, noi taxe şi impozite, scumpirea unor utilităţi. 

E tot la fel de drept că există şanse mari ca zgomotul să alimenteze guria, pe care în principiu ar fi trebuit s-o calmeze. Asta e o situaţie pe care nimeni nu este suficient de pregătit s-o gestioneze. Aşa cîă maşina de zgomote are la ce medita, în timp ce-şi scrie scenariile...    

6 comentarii:

Mircea Hamza spunea...

Panica mare la pedelisti, dar si la Cotroceni. Vezi si ”Duhoare si apa de trandafiri la PDL” la http://mirceahamza.com/?p=1939

Sdib13 spunea...

Se pare ca a fost o furtuna intr-un pahar cu apa. Chiar si opozitia si-a facut jocul calculat, cam tarziu din p.m d.v., pacalind pe unii. Vad acum ca daca le ceri reprezentantilor opozitiei, personal, sa reactioneze concret la afirmatii prin care reprezentanti ai PDL incep sa maguleasca in teritoriu consilieri ai PNL-ului, desigur pentru a mai fura ceva voturi de la nehotarati, acestia incep sa toarca ca pisica in calduri. Pai astia pe mine nu ma mai reprezinta, chiar daca i-am insotit la miting.

Fluieratorul spunea...

Hombre, tocmai il auzii pe Doru Viorel Ursu la Dana Grecu in emisiune, spunind cu toata gura ca Mihai-Razvan Ungureanu se pregateste sa fie presedinte al Romaniei de vreo 8 ani... Si ca sintem norocosi cu un baiat mintos si care stie sa vorbeasca, un valoros, ce mai.

Deci noi de 8 ani, de cind ne chinuim cu batrinul securist marinar, se planuieste sa-i urmeze tinarul securist istoric, ambii aparatcici de altfel...

Acelasi Ursu: sa faca serviciile si la noi ce-au facut asa de bine in lume...

Inca o data, hombre, va rog opriti Pamintul, ca vreau sa cobor!

Constantin Gheorghe spunea...

Că bine zici, prietene! Asta e! Să vedem cum reacţionează bizonul mediu românesc, dacă pune botul la securache ăsta pe stil nou...

cristi spunea...

@Dumitru: asta e noua găselniţă a propagandei băsiste: diverşi băsişti de la toate nivelele încearcă să curteze reprezentanţi ai opoziţiei cu vorbe frumoase şi politeţuri, dar având grijă să nu-i trateze ca pe reprezentanţi ai USL ci ai partidelor componente. În plus lansează tot felul de scenarii şi insinuări, la asta participă chiar şi Băsescu (alianţă PDL-PNL după alegeri) şi MRU (l-a sunat pe Ponta). Scopul e să spargă USL dacă pot, sau măcar să demobilizeze cât mai mulţi votanţi ai opoziţiei. Dar am şi eu un scop: băsescu şi ai lui să se ducă dracului, şi pentru asta am să votez USL la toate nivelele, chiar dacă nu-mi plac unii. Ăsta e un mesaj constructiv pentru clasa politică, inclusiv pentru cei din USL: dacă faceţi ca băsiştii atunci ca ei o să ajungeţi. Dacă însă stăm acasă pentru că un uselist a zis o tâmpenie şi gata, "nu mă reprezintă" iar după aia ne pomenim din nou cu o coaliţie similară cu cea actuală, atunci mesajul va fi: faceţi ca băsescu că merge. E atât de simplu.

Ken spunea...

Treaba seamana oarescum cu rocada de peste vremuri a tandemului Putin-Medvedev, doar ca, respectand proportiile dambovitene, personajele noastre ie mai pitoresti si mai originale ... Sa nu mai zicem ca ai nosti' ie numa' sugaci americanofili, bre ... Ehee ..

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...