Musiu Tapalabă închină un imn de slavă Olandei, care ne-a trântit iar în nas uşa Schengen, chiar dacă motivele pentru care o face nu sunt tocmai onorabile. Doar aşa vom scăpa de corupţie, zice Tapalabă, prin presiunea externă.
"Nu stiu cat ii pasa Olandei cu adevarat de reformarea Romaniei, dat fiind ca marile companii olandeze fac profituri frumusele in tara salbatica din marginea imperiului, asa corupta cum e. Insa, ce importanta are daca-i pasa sau nu? Din aceasta amanare, nedreapta si umilitoare din perspectiva politicienilor de la Bucuresti, cetatenii Romaniei au numai si numai de castigat. Avem ocazia nesperata de a mentine, cumva, presiunea externa asupra intregului sistem. Mai castigam timp, tot sistemul e obligat sa faca pasi inainte, tinut mai departe in sah. In absenta presiunii externe, tot edificiul construit pana azi, tot ce s-a castigat se prabuseste in secunda doi ca un castel din carti de joc. Insa politienii romani, chiar daca stiu asta, n-o vor recunoaste niciodata. Interesul lor e sa obtina totul facand putin.
Din acest punct de vedere, Olanda ne-a ajutat, la fel cum au facut-o si Germania sau Franta cand s-au opus, anii trecuti, aderarii Romaniei la Schengen. Sau nu?"
E vechea idee cretină, conform că nimic nu se schimbă în România fără presiuni externe. Ceea ce nu este nici adevărat, şi nici sănătos nu este. Tocmai presiunea externă face ca lucrurile să meargă prost. În primul rând, ca o schimbare să reuşească, ea trebuie internalizată, trebuie să răspundă unei nevoi interne reale, să fie susţinută de cetăţeni.
Veţi spune că în cazul de faţă combaterea corupţiei ar trebui să fie cauza întregului popor. Nu este. Pentru câteva motive, dintre care unul ţine de "specificul naţional". Este vorba de plăţile informale. Care fac parte din cultura noastră, ca să zic aşa. Nu spun că e bine. Dar românul nu se întâlneşte atât de des nici cu funcţionarul public, nici cu medicul, poliţistul, sau cui mai dă el şperţ-dacă dă, că şi asta trebuie văzut-încât plăţile informale să-i afecteze bugetul de o manieră semnificativă. În plus, nu în toate aceste întâlniri trebuie să-şi gâdile portofelul. Iar când îl gâdilă, cel mai adesea este pentru că a greşit, şi amenda este mai scumpă decât mita. Deci "se optimizează economic". Mai este şi un alt aspect: cred că marea majoritate a celor din mediul rural nici să vrea n-are cui da mită, căci la sat nu mai sunt nici doctori, nici alţi funcţionari ai statului. Iar popii îi dau că aşa trebuie, deci nu se pune.
Marea corupţie nu-l priveşte direct pe român, deşi ea este cea mai penalizantă pe cetăţeanul acestei ţări. Dar pentru asta sunt suficiente instituţii şi fără DNA, poliţia politică a lui băsescu, şi fără ANI, o ciudăţenie europeană, care mai mult încurcă, decât ajută. Nu cred că presiunea olandeză va schimba ceva la acest nivel. Cu atât mai mult cu cât în spatele oricărui mare corupt român rânjeşte unul străin, pentru că ştim bine ce înseamnă marea corupţie: investiţii majore din bani publici, privatizări, contracte de armament, etc.
Dar problemele României nu se rezumă la corupţie, şi unele, precum sărăcia, sunt cu mult mai periculoase, inclusiv pentru Europa, decât câţiva vameşi corupţi. Să nu înţelegeţi că bagatelizez problema corupţiei. Dar coana Olanda, şi alţi ipocriţi din UE, ar trebui să-şi pună întrebarea: "Cum pot fi incoruptibili nişte unii care, după ce că au salarii de căcat după orice standarde, le-au mai fost reduse şi cu 25%?" Ei ce se aşteptau? Că plătiţi cu 3-400 de euro pe lună, vameşii şi poliţiştii de frontieră din România nu vor fraterniza cu infractorii, care au bani adevăraţi? Haida-de!
Trecând peste asta, dacă noi, românii, nu vrem cu adevărat să se schimbe ceva, nu se va schimba nimic. Vom sta tot timpul agăţaţi în paradigma formelor fără fond. Iar intervenţiile din exterior riscă, oricât de fondate şi de bună-credinţă ar fi, să fie respinse, pentru că sunt percepute ca injuste şi nefondate. În plus, sunt adesea decalate faţă de realitatea românească, tocmai pentru că vin din exteriorul ei.
Dacă vrem să facem ceva cu viaţa noastră, s-o facem pentru noi, nu pentru a fi aplaudaţi de alţii, cei care ne scriu scenariul piesei în care ar trebui să jucăm...
PS: Pulimea Sa s-a răţoit azi la Olanda. Ei, şi?
2 comentarii:
Da' cu Serbia cum s-a rezolvat?
Simplu: am semnat un Acord, cu care sârbii s-au şters imediat la cur, vezi cazul preotului agresat de vameşii sârbi! Vezi: http://www.evz.ro/detalii/stiri/preot-roman-din-timoc-agresat-de-vamesii-sarbi-cum-puteti-sa-fiti-romani-cand-aveti-pa.html
Genial, nu?!
Trimiteți un comentariu