joi, 5 august 2010

ceauşescu şi băsescu


Ce ăle mari păcate oi avea de ispăşit, de trebuie să retrăiesc ultimii ani ai "Epocii de Aur"? Faptul că l-am urât pe ceauşescu? Da, l-am urât, aşa cum îl urăsc pe băsescu. Nu pe omul ceauşescu l-am urât, ci pe şeful de stat ceauşescu. Veţi zice că nu este nicio deosebire, că nu poţi separa omul de demnitar. Din păcate lucrurile nu stau chiar aşa. 

Puterea corupe, este un adevăr de care nu ne mai putem îndoi. Iar puterea absolută corupe absolut. ca şi ceauşescu, şi băsescu a fost corupt de putere. Doar că pe băsescu puterea l-a corupt mai profund decât pe ceauşescu. Oricât ar părea de ciudat, ceauşescu era mai promp şi mai eficient cenzurat de sistem în exercitarea puterii, şi apoi la el exista un soi de autocenzură care venea din sistemul de valori în care credea. PCR avea un sistem de conducere colectivă, şi doar calitatea mizerabilă a unora dintre cei care îl conduceau a dus la crearea cultului personalităţii şi la personalizarea puterii.

băsescu nu are de cine să fie cenzurat, deşi România de azi este o democraţie, spre deosebire de România lui ceauşescu, în care aveam un regim totalitar. Motivul este simplu: fărâmiţarea puterii a dus la o situaţie paradoxală, în care, deşi constituţional are puteri mai mici decât ceauşescu, băsescu poate conduce mai autoritar şi mai discreţionar decât el.

A fost ales democratic, şi acest lucru îi conferă lui băsescu o legitimitate pe care ceauşescu n-o avea. În numele acestei legitimităţi băsescu face ceea ce nu-şi permitea să  facă el. Sigur, nu discutăm despre dimensiunea represivă a regimului ceauşist, oricum supralicitată, pentru a justifica laşităţi şi conformisme, care nu este prezentă, încă, în epoca băsesciană.

băsescu este, cum am mai spus, profund nedemocrat. Nu a fost educat pentru aşa ceva, nu are strctura mentală necesară acceptării democraţiei. De asta este mai periculos decât ceauşescu: pentru că în democraţie poate face mai mult rău decât ceauşescu în dictatură. ceauşescu n-a distrus statul român, aşa cum o face el. Este deosebirea de fond între cei doi preşedinţi totalitari ai României.

De ce o face băsescu? Habar nu am. Nu-l înţeleg. Poate fi impulsul celui care se teme de ceea ce nu cunoaşte sau nu poate controla, şi încearcă să distrugă motivul temerilor sale. Ori un stat nu poate fi controlat niciodată în totalitate de un singur om. Cei care s-au iluzionat că o pot face au simţit pe pielea lor consecinţele unei judecăţi greşite. Ceea ce se va întâmpla probabil şi cu băsescu. Numai că până atunci costul obsesiilor lui vor fi aberant de mari.

Cea mai mare ameninţare pentru statul român a devenit preşedintele României, cel care îl reprezintă. Bizar, pentru cineva din exterior, normal pentru Republica Absurdă România. Cum am ajuns aici? Păi a funcţionat acelaşi mecanism care ne-a dus la "Epoca de Aur". Laşitate, pupincurism, lipsă de solidaritate, lipsă de demnitate, lipsă de valori. Trist, dar adevărat. Şi mă tem că băsescu va reuşi ceea ce şi-a propus: să distrugă tot în jurul lui, pentru a dovedi că el e masculul alfa al haitei care ţine loc de naţiune în România.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Basescu doreste romanilor soarta tatarilor din Crimeia

Basescu, tatar dupa mama, nu iarta Rusiei stramutarea si alungarea tatarilor din Crimeia, dupa 1944. Asta, doreste el romanilor, cum se exprima el. Sa ne plece varfurile societatii, pentru el nu conteaza,atat timp cat clientela politica a PDL are de unde fura.

Karakas spunea...

Romanii ar trebui sa modifice legea electorala, si sa ceara de la candidati examene psihologice (un conducator nu are voie sa reactioneze ca un dement in situatii de criza) inainte sa fie acceptati pentru a intra in cursa pentru Presedintie.

Karakas spunea...

"Băsescu: Le mulţumesc celor care muncesc în străinătate şi nu se întorc în ţară pentru a cere şomaj"

Sper ca romanii sa te trimita in somaj, Basescule, si poate iti faci si tu bagajele, sa vezi cum e sa fii emigrant! Cinic si idiot!

'În Italia şi Spania protecţia socială este la un nivel la care spaniolilor şi italienilor le convine mai mult să stea în şomaj decât să facă muncile mai grele."

Nici un presedinte normal la cap nu si-ar permite sa faca generalizari de acest gen si sa insinueze ca doua popoare prietene sunt puturoase. Puturos e creierashul prezidential!

http://www.mediafax.ro/social/basescu-le-multumesc-celor-care-muncesc-in-strainatate-si-nu-se-intorc-in-tara-pentru-a-cere-somaj-6775397

Karakas spunea...

Adeptii statului minimal spun "Help yourself!". Varianta romaneasca este "Descurca-te singur!", o vorba iubita de Presedintele Risipitor al tarii. Adica pleaca unde vezi cu ochii, statul roman nu e in stare sa iti dea nici o sansa.

Ungurii vor da citeva milioane de pasapoarte ungurilor din jurul tarii pina anul viitor, in spatiu extra-comunitar, suplimentind temerile comunitarilor de o invazie iminenta. Basescu a facut-o deja cu moldovenii.

Fara indoiala ca acum exista un curent foarte sceptic fata de extinderea UE, si multi isi pun intrebarea - in mod gresit - despre extindere. Nu extinderea in sine a fost problema, ci modul in care s-a facut. In goana de profit maxim pe noile piete din est, tarilor astora li s-a impus sa vinda tot pe mai nimic. Acum, dupa ce privatizarea asta s-a dovedit a fi un insucces - criza o demonstreaza - occidentul se vede pus in fata propriului esec. Acela de a se asigura ca esticii vor avea parte daca nu de crestere, cel putin de o bunastare care sa ii tina la ei acasa.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...