marți, 24 august 2010

Capitalismul pizdei mă-sii!



Un limbric portocaliu, fost şef la privatizare şi parcă şi ministru în guvernarea CDR, ne explică savant de ce nu e posibilă introducerea TVA diferenţiat, amintind în treacăt nişte studii de care numai el a auzit, de prin Olanda şi Marea Britanie. Ţări în care SE APLICĂ TVA diferenţiat. Apropo, Beranger, prietene, nici eu nu înţeleg cu ce-i mai bun TVA decât ICM ul socialist. Pe bune!  


De fapt, oameni buni, capitalismul ăla din manuale şi din predicile cretinilor care-i sunt propagandişti NU FUNCŢIONEAZĂ aşa cum se spune. Nu! Aia e o teorie, o labă tristă. Ca şi "socialismul ştiinţific". În realitate lucrurile sunt mult mai simple: cine are, vrea mai mult, şi pentru asta ORICE mijloace sunt permise. Indiferent de costuri, ideea este câştiguri cât mai mari acum! Punct!

M-am săturat de vorbărie, de teorii cretine, de această masturbare intelectuală. Totul este o luptă haotică pentru bani şi pentru putere, pe care nicio teorie, nicio ideologie n-o mai pot ascunde sau farda. Nu ne mai interesează reguli, legi, valori morale, politice sau sociale. Totul se rezumă la legea celui mai tare.

Sigur că rezultatul acestui comportament scelerat este auto-distrugerea. Dar se pare că pentru unii moartea e mai uşoară pe un iaht de sute de milioane de euro, cu bijuterii de milioane de euro la gât şi pe degete. Dar tot moarte e!

Întebarea e de ce am ajuns aici? Poate pentru că am dus egoismul dincolo de nişte limite normale? Pentru că am înţeles greşit termenul de "competiţie"? Pentru că am trecut uşor, fără să ştim, linia care ne desparte de animale? Pentru că nu ne mai imaginăm viitorul? Pentru că ieri şi mâine nu mai înseamnă nimic?


Oricum umanitatea se află la o răscruce. Şi nu văd niciun semn că am fi conştienţi de ce ne aşteaptă. Toată lumea se conmportă ca şi când nimic nu se întâmplă, că problemele sunt trecătoate. "Capitalismul e bun, e minunat, crizele nu fac decât să-l întărească, statul e cel care îl strică, altminteri el ar aduce Raiul pe Pământ!" Şi proştii cred, acceptând cu resemnare statutul de scavi ai unui sistem epuizat, care distruge mai mult decât creează, care epuizează resurse şi distruge destine, care a golit de conţinut democraţia şi a făcut din ea un paravan, un calmant al nemulţumirii sociale.  Doar că discreditând politicul şi reducând puterea decidenţilor publici, aservindu-i intereselor sale de moment, capitalismul îşi taie craca de sub picioare. 

Cine va putea pune sub control o Chină căzută pradă haosului economic şi revoltelor sociale, dacă actualul sistem de putere  eşuează? Aceeaşi întrebare şi în cazul Statelor Unite, care au devenit mult prea dependente de China, dependenţă valabilă şi pentru UE, care, în plus, devine pe zi ce ce trece o formă fără fond. 

Suntem într-o fundătură, şi singura speranţă de a ieşi din ea este un sistem muribund, "capitalismul". Vi se pare că avem prea multe şanse?   

6 comentarii:

ama spunea...

Ieri am vazut pe TV5 un scurt material care arata cum, in cea mai mare democratie mondiala, in scolile de stat se dau pe lista rechizitelor obligatorii detergentii si dezinfectantii pentru wc-uri si hirtia igienica...
Tot acolo am auzit ca, la privati, un an de scoala elementara costa circa 12 000 euroi...
Asta zic eu egalitate de sanse si democratie, nene !!!

Béranger spunea...

S-o citez pe Alina Mungiu Pippidi dintr-un articol recent din Dilema: "Mai nou, unii istorici argumentează că Adam Smith nu descrie un sistem care exista deja, ci face advocacy." Funcţionarea capitalismului ideal este o poveste...

Florian Liviu spunea...

"Socialismul este punerea de acord a existentei umane cu esenţa umană." K.Marx

Capitalismul această diabolică invenţie evreiască care funcţionează automat in virtutea legii valorii dublată de cea a acumulării capitalului, şi care pare un perpetuum mobile generator de progres şi civilizaţie, cere în realitate un preţ cumplit-înstrăinarea omului de natura sa umană, dezumanizarea sa. Căci ce poate fi mai devastator, mai trist şi mai apăsător pentru om decât pierderea umanităţii. Iată adevăratul combustibil care pune in mişcare maşinăria capitalismului, umanitatea omului. Capitalismul va continua să producă progres, dar din ce în ce mai puţin pe măsură ce societatea în care el îşi consumă ciclurile va fi tot mai dezumanizată, tocmai datorită funcţionării sale. Producţia de progres se va fi oprit atunci când lumea va atinge gradul maxim de alienare, atunci când ultimul strop de umanitate se va scurge în pântecele maşinăriei. Cum va arăta atunci lumea ? Cei dotaţi cu imaginaţie pot ajunge la o reprezentare. Ce e de făcut ? Abolirea capitalismului, reumanizarea omului, reaşezarea sa în centrul Universului.

Béranger spunea...

A, nu, nu-s acceptabile calificative de genul "această diabolică invenţie evreiască".

cristi spunea...

@Florian Liviu: păi nu comunismul era o "diabolică invenţie evreiască", tot ei au inventat şi capitalismul? Trei cuvinte care au făcut praf un comentariu altfel bun... cu o corecţie: lăcomia şi egoismul sunt parte din natura umană, ca şi moderaţia şi altruismul. Asta e marea greşeală a lui Marx: el considera că omul e perfect de la natură şi îl strică societatea. De fapt omul e neutru, iar societatea îl poate duce către bine sau rău în funcţie de valorile ei morale. Capitalismul neoliberal e greşit deoarece glorifică egoismul şi lăcomia.

cristi spunea...

Termenul ăsta "capitalism" e prea vag şi cuprinzător, ca dealtfel şi "socialism". Capitalism a fost şi in Anglia secolului 18 dar şi în New Deal. Socialism a fost şi în România lui Ceauşescu dar este şi în Norvegia actuală. Cred că ar fi mai util să spunem neoliberalism vs. socialism democratic (sau social-democraţie, sau welfare state). Propagandiştii dreptei sunt experţi în debate framing şi profită din plin de confuzia asta: în momentul în care zici "redistribuţie" de exemplu devii socialist, inamic implacabil al proprietăţii private şi liberei iniţiative şi echivalent cu Stalin şi Mao.

Ceea ce a dus la declinul Vestului este... căderea URSS. Ăsta e marele secret murdar al Occidentului: motivul pentru care "capitalismul" a funcţionat bine nu este democraţia ci frica de comunism. Ideea că într-o societate sănătoasă marea majoritate trebuie să fie total dezinteresată de politică este extrem de răspândită şi la noi ca şi în Vest. Şi îi tot auzi pe portocalii cu "toţi sunt la fel", un argument pentru apatie. Păi cum să meargă democraţia în condiţiile astea?

Criza financiară are din fericire un efect de trezire, oamenii au început să fie interesaţi acum de politică şi să înţeleagă câte ceva. Aşa se explică prabuşirea în sondaje a portocaliilor, care au câştigat ultimele alegeri cu sloganuri şi manele. Să sperăm că vor rămâne aşa şi dacă opoziţia câştigă, şi dacă lucrurile vor merge mai bine pentru că asta e singura soluţie pentru România.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...