joi, 20 octombrie 2011

Vechea şmecherie



Ăia de la "Ocupaţi Wall Street" au început să deranjeze zdravăn, de vreme ce se apelează la vechea şmecherie a "antisemitismului". Sunt acuzaţi(cel puţin aşa zic cei de la "Capital", o publicaţie tot mai neprofesionistă şi mai fanatică ideologic) că vor să "ucidă evreii".  Articolul din "Capitalul" este o adaptare neruşinată a unui alt articol, din New York Post, care descrie lucrurile în maniera Scânteii" din anii '50, doar că au înlocuit "capitalist" cu "marxist".

Sunt demascaţi, pe rând, Soros(bizar, omul este acuzat că a iniţiat şi finanţează mişcarea, ca urmare, evreu fiind, finanţează şi antisemitismul manifestanţilor), Obama, care a zis că le înţelege neliniştea, Krugman, acuzat că instigă la ură, pentru că a spus că Wall Street este o putere distructivă, atât politic, cât şi economic, Roubini, evident, pentru că a spus că Marx a avut dreptate.

Ce-i drăguţ în toată afacerea asta cu antisemitismul? Păi faptul că e o afacere evreiască. Mulţi dintre cei care susţin mişcarea sunt evrei liberali, apropiaţi de Partidul Democrat. Cei care o demască, tot evrei, din "Comitetul de Urgenţă pentru Israel", sunt partizani ai republicanilor.  Şi totul are o încărcătură electorală evidentă, semn că în 2012 vor sări scântei în America.  

Un cuvânt şi despre cei de la "Capital": dacă îl citeşti, înţelegi de ce arată capitalismul românesc aşa cum arată, adică mizerabil. Decât astfel de susţinători,  mai bine lipsă!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Par atit de concentrati pe balon ca s-ar putea sa piarda din vedere... terenul.

New York-ul si, prin rotatie, alte mari orase americane, pot fi tinute sub controlul obisnuit, manifestatiile pot fi (si sint) infiltrate de "profesionisti", Soros e bagat, ratiunea lui de a fi - "societatea deschisa" - prospera in instabilitate, mesajul trebuie distorsionat spre periferia stingismului primitiv, cel mai apropiat de "liberalii" (in sens american) ce vor (re)veni cu "mesianicul" Obama ca alegere "imperfecta", dar "aducatoare de speranta".

Mesajul principal, mult mai tehnic, cu bataie mai lunga, care are nevoie de timp, nu poate insa fi blocat.

La anul sint si alegeri pentru camera reprezentantilor si 1/3 din senat. Daca la presedintie sansele unui Ron Paul sint foarte mici, in congres bresa deschisa de Tea Party (deturnata in buna masura, dar nu integral) poate fi adincita de un nou val, cu aparente exterioare mai putin definite, ceva mai greu de oprit, mai experimentat.

Situatia aparte a SUA, cu un sistem electoral ciudat, cu banca centrala privata, cu media controlata la singe, cu mamutul militar, cu aparatul de securitate care intrece imaginatia este si o sursa de mari vulnerabilitati. Care, cred eu, pot fi speculate. Parerea mea, oricit de usor de ridiculizat la prima vedere, e ca exista destui oameni in interiorul sistemului care nu numai ca inteleg pericolul continuarii, dar au si inceput sa actioneze. La fel, destui oameni care gindesc, necuprinsi in sistemul de putere si paradigmele anchilozate, cred ca au capacitatea sa treaca peste provocari si diversiuni si sa exploateze vulnerabilitatile amintite.

Se intimpla mai multe lucruri de care nu se aminteste pe aici, cum ar fi "anularea" (pus in ghilimele pentru ca nu stiu daca traduc corect nullification dpv juridic) deciziilor federale la nivelul statelor.

Nu cred ca revolutia de acolo, daca exista o intentie ordonatoare (eu zic ca da) si nu sint doar evenimente disparate, se va petrece de la o zi la alta, ca sa nu ne mai gindim la miza imensa. Cred insa ca se contureaza o miscare a carei coerenta va deveni tot mai limpede, poate mai curind decit se poate imagina.

Nu va fi, chiar daca va suparati, "de stinga", dintr-un simplu motiv. Marea masa (chiar daca eliminam tensiunile rasiale si culturale) nu intelege tentativele social democratiei europene (fostei, acum e degenerata), iar intelighentia de stinga de acolo e o frauda, un moft aristocratic, un club inchis la virf, cu activisti de multe ori prea virulenti la baza. N-au putut (sau n-au vrut) sa schimbe ceva in gindirea multora vreme de decenii si acum au ajuns atit de bine incastrati intr-una din aripile sistemului incit nu pot trai fara el.

Anonim spunea...

(continuare)

Prelungirea existentei sistemului e posibila si, desigur, multi se ocupa exact cu mentinerea lui, dar realitatea e cam albastra, iar o dictatura tot mai brutala nu (va) face decit sa creasca instabilitatea.

La fel de logic imi pare sa gasim multi evrei in fruntea celor care urmaresc schimbarea, nu e joc la doua capete (asta se intimpla acum, in cadrul sistemului care se clatina) ci dorinta de a anticipa noua forma si de a se pozitiona din timp. Oricit de informati sau puternici, nimic nu e sigur si imbunatatirea probabilitatii de a avea un cuvint greu de spus in viitoarea alcatuire imi pare o suficienta motivare. Mai mult in cazul lorpentru ca, ucenici vrajitori, s-au jucat cu teoriile si experimentele sociale, cu mastile si adevarurile pina au produs o incilceala suficient de mare incit sa nu-i mai dea nici ei de capat.

Foarte multe intimplari, multe care pot fi provocate, pot arunca in aer orice incercare, iar consecintele vor fi pe masura. Dar pare logic ca, tocmai din cauza amplificarii riscurilor odata cu scurgerea timpului, sa apara oameni care sa incerce sa schimbe ceva cit se mai poate.

Anonim spunea...

Pai,in afara de Obama, toti ceilalti acuzati sunt evrei: Soros (se stie), Krugman( nume evreiesc din Mittel Europa), ca sa nu mai vorbim de Roubini (care nu sis ascunde originea evreiasca).

Filme 2011 spunea...

misto rau poza

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...