miercuri, 26 octombrie 2011

Întrebări



Scurt, de dimineaţă mizerabilă: dacă în 2008 datoria publică reprezenta 13% din PIB, iar la jumătatea anului acesta ajunsese la 40% din PIB, se cere să se calculeze cât a fost, în realitate, contracţia economiei în doi ani şi jumătate. Şi, după ce calculaţi(că pe mine nu mă duce mintea!) veţi avea explicaţii la multele lucruri care se petrec în ultima vreme: Bugetul nu poate fi construit, unii şi alţii ne bagă sula în coaste să reducem deficitul la sub 3% din PIB în 2012, iar pentru 2013 se profilează o reducere la zero a deficitului bugetar. Întâmplător 2013 este anul vârfului de plată al datoriei publice externe. 

A doua întrebare: dacă acum doar dobânzile datoriei publice reprezintă 2% din PIB, cât vor reprezenta în anii ce vin? 

A treia întrebare: a meritat realegerea Pulimii Sale, cu preţul unui dezastru economic, care se profilează ameninţător asupra României? 

Să trăiţi bine, fraierilor! 

7 comentarii:

Karakas spunea...

Propun ca masura de austeritate, si de plata a datoriilor externe, sa se implementeze "pachetul Ceausescu": reducerea orelor TVR la 2 pe zi, cu emisiunea "Cantarea lui Basescu", inchideri planificate de retele electrice pentru populatie, micsorarea consumului de gaz prin inchiderea robinetelor (sau neplata gazului catre distribuitorul extern), si, mai presus de toate, implementarea programului "totul pentru export".

Fluieratorul spunea...

Pai simplu, economia era praf, si a devenit pulbere in ultimii doi ani si jumatate. Dobinzile sint amenzi bine-meritate de aia care nu sint in stare sa se intinda cit ii tine patura. Si nu, nu a meritat realegerea lui Basescu toate aceste eforturi, cum nu va merita nici privatiunile pe termen lung de-acum incolo. Diferenta mare intre discursul regelui si faptele basescului: unul ne spune ca sintem datori cu o tara copiilor nostri, celalalt deja a adjudecat viitorul copiilor nostri, condamnindu-i la saracie si ratare, asa cum am fost si noi condamnati de altii, in alte vremuri. Din tara asta trebuie plecat.

Televiziunile nu vor inchide niciodata, ca astora nu le e frica de eventuala opozitie, la imensa masina de propaganda si intoxicare media pe care deja o au. Consumul de gaz il vom micsora cu totii ca n-o sa mai putem plati, nu-l va inchide guvernul. O sa fie gas si curent la discretie, si noi la luminare in casa. Vor sta marfurile de import la supermarket-uri pe raft, si noi n-o sa mai avem bani sa le cumparam.

In iadul capitalist lucrurile stau invers decit in iadul comunist. Invers sta si speranta: daca pe vremuri visam la vest, acum poate visam la vesnicele plaiuri ale vinatoarei, ca alta iluzie decit viata vesnica nu mai avem.

pacos spunea...

Asa cum am mai spus aici, nu ma pricep deloc la dileala asta cu economia. Si incepe sa-mi para din ce in ce mai bine ca nu ma pricep, daca aia de se pricep nu mai stiu cum s-o dea la-ntors cu pietele, cu fondurile, cu datoriile si alte asemenea.

Cu permisiunea dumneavoastra (si cu rugamintea de a explica, daca se poate) as mai pune o intrebare:
marele machitor sef ne-a zis azi ca, pentru a acoperi un deficit de 3%, trebuie sa imprumutam anul viitor cam 15,4 miliarde euro din intern si cam 2 miliarde din afara. Asta fac 17,4 miliarde euro. Daca asta inseamna 3% din PIB, PIB-ul nostru e calculat la cam 570 miliarde euro in 2012?

Constantin Gheorghe spunea...

Pacos, vezi dacă n-ai făcut matematica la şcoală cu Roberta Anastase, nu ştii să calculezi cum îi place Pulimii Sale! Ruşine!

pacos spunea...

Multumesc, da' tot n-am aflat cat e PIB-ul ala. Ca in 2010 era de 120 miliarde euro. Pe 2011 e de ...., cat? si mai ales, dupa o "crestere" atat de spectaculoasa din acest an, cat e ala din 2012. Ca marele machitor stie deja cam cat trebuie sa imprumutam.

chien spunea...

@ pacos: peste tot sunt lei, nu euro.
http://www.mediafax.ro/economic/exclusiv-discutiile-cu-fmi-pe-bugetul-din-2012-pornesc-de-la-o-prognoza-pib-de-2-3-2-5-8893267/

pacos spunea...

@chien: multumesc pentru precizare. Asa iese la socoteala.
Da' nenea ala de-si zice sef al statului ne-a zis ca expunerea bancilor straine in Romania e de 40 miliarde euro, din care statul a luat numai anul asta aproape 14 miliarde. Ca se duce la Bruxelles tocmai ca sa obtina un acord cu privire la pastrarea acestui flux de capital.
Si ne-a zis astea la plecare, cand se presupune ca inca mai stia ce vorbeste, fiind totusi destul de devreme.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...