sâmbătă, 29 octombrie 2011

Ridicolul nostru cel de toate zilele



O scenă de comă! Dacă economia nu merge, măcar producţia de sfinţi la metru de calendar bisericesc să crească! Aşadar, Economistul Şef al BOR,  Mult Prea fericitul Danel, a hotărât să-l treacă pe Andrei Şaguna în rândul sfinţilor. Bun, Şaguna e Şaguna, nu uităm ce a însemnat el pentru românii ortodoxi din Transilvania dualismului Austro-Ungar. 

Doar că producţia de sfinţi a BOR creşte pe măsură ce încrederea românilor în biserică scade, pentru că ea şi-a cam uitat misiunea, devine tot mai arogantă, megalomană, fundamentalistă, iar în aceste vremuri de criză nu este solidară cu membrii ei. Este un soi de compensaţie, şi, de ce nu, şi un util instrument de PR.

Acum, scena de comă. Pe care nu v-o pot şi ilustra încă, ci doar povesti. La paranghelie a participat şi Întâiul Credincios al Ţării, traian băsescu. Care iar a cuvântat în biserică, ceea ce nu mai miră pe nimeni. După festivităţi a urmat fotografia de familie, pe treptele Catedralei din Sibiu. Printre zeci de înalte feţe bisericeşti, îmbrăcate în alb, trona, ca măgarul în turma de oi, un cioclu: Pulimea Sa, cu o chelie mai strălucitoare ca oricând.

Totul a fost de un ridicol perfect. Cum ridicolă mi s-a părut şi prezenţa altor politicieni la paranghelia cu sfinţi. Nu aşa îşi vor atrage simpatia, şi votul, românilor. Iar România nu va fi scoasă din criză cu un nou batalion de sfinţi, ciopoare de preoţi, mormane de moaşte şi slujbe fără număr. Şi nici cu Catedrala Mântuirii banilor publici. Nu, salvarea nu vine nici de la Dumnezeu, nici de la Economistul Şef al BOR, şi nici de la Întâiul Credicncios al Ţării. Salvarea vine doar de la noi, de la inteligenţa noastră, de la munca noastră, de la solidaritatea noastră. Pentru astea nu-i nevoie de sfinţi. E nevoie de bun-simţ.

4 comentarii:

Doru spunea...

Mult bun simţ dar folosit cu inteligenţă!

pacos spunea...

Productia de sfinti trebuie sa creasca tocmai pentru ca economia nu merge. Deci, canci alocatii bugetare.
Si atunci, in vremuri de restriste, orice lumanare, orice bucatica de anafura si/sau tamaie, orice acatist e binevenit. Una peste alta, trebuie sa recunoastem ca preamercantilul Daniel e un CEO foarte bun pentru BOR. Ca activitatea BOR nu prea mai are legatura cu credinta, asta e alta poveste.
Nu ma mai mira nici prezenta politicienilor. Oamenii aia atata stiu: ca cel mai eficient vehicul electoral e biserica. Si intr-o tara in care pupatul moastelor a ajuns sport national, cum sa rateze asemenea ocazii?

Fluieratorul spunea...

Pai face parte din strategia clasica piine&circ. N-avem piine, compensam cu circ. Facea asta si Ceausescu. Nu ni se pare oricit de nasol acum pentru ca orice sarantoc tot se mai invirte de ce sa puna pe masa, si nu exista (inca) masa critica de fomisti. Ca si in cazul regimului vechi, e doar o chestiune de timp sa se constituie masa critica. Ce se intimpla de citiva ani incoace tot acolo duce, cu aminari chinuite din partea puternicilor zilei.

Cred ca Andrei Saguna s-a rasucit in mormint. Evident, n-a facut ce-a facut in viata lui in intentia de a fi canonizat dupa moarte, si nici nu cred ca ar fi vrut sa fie canonizat de unul ca Daniel, cred ca s-ar fi simtit ofensat si folosit. Mortilor putem sa le facem ce vrem, ca nu se mai pot apara...

ciprian teodorescu spunea...

aoleu,maica,da penala mai e poza asta si unele fetze, asisderea.
scarba de ei??
nici nu gasesti cuvinte.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...