Circul recensământului ridică din nou, dacă mai era nevoie, problema politizării funcţiei publice. Ameţitul ăla care a ieşit aseară cu explicaţii doar de el înţelese, în emisiune la Striblea, a făcut de râs o întreagă instituţie, INS, cel puţin cu o istorie de profesionalism, şi înainte, şi în comunism, şi în primii ani după revoluţie. Cu timpul a devenit şi ea, ca multe alte instituţii, recompensă pentru diverşi activişti de partid. Unele partide au fost mai inteligente în politica lor de numiri.
Politica de cadre a PDL este de-a dreptul rudimentară, şi aminteşte de anii cincizeci ai secolului 20, când funcţionarii şi responsabilii moşteniţi de la "regimul burghezo-moşieresc" au fost schimbaţi cu "specialişti" făcuţi pe puncte, în facultăţi "muncitoreşti", înlocuite azi de cele private, care aveau, ca şi idioţii portocalii din ziua de azi, o singură calitate: fidelitatea faţă de partid. Atunci fidelitatea se măsura în numărul "duşmanilor de clasă" demascaţi şi trimişi pe pustii, azi, la fel, plus mărimea contribuţiei la puşculiţa de partid.
Până şi comuniştii au realizat că formula asta nu funcţionează, şi, oricât ar părea de ciudat, în realitate au separat partidul de stat. Partidul şi-a văzut de ale lui, statul, de ale lui. Şi, de obicei, unde îşi băga partidul coada, era belea. Corpul de tehnocraţi ai statului, cei mai mulţi apolitici(deşi unii dintre ei erau membri de partid) a făcut economia să funcţioneze cât de cât, la fel şi celelalte domenii.
Statul comunist, după moartea lui Stalin, a început să-şi selecţioneze cu mai mare grijă elitele, că erau economice, că erau birocratice, că erau tehnice, intelectuale sau se ocupau de politica externă. Statul capitalist al lui băsescu, boc şi compania, practică cea mai cruntă contra-selecţie a elitelor, de ne-imaginat într-un stat modern, european. Şi pentru că nebunia asta trebuia să poarte un nume, băsescu i-a spus "modernizare"! Restul sunt poveşti pentru copii tâmpiţi...
Un comentariu:
Ce modernizare, Evul Mediu intr-o varianta bahica, asta avem.
A propos de recensamant, am citit putin cum se organizeaza asa ceva in tari mai normale, cum ar fi Franta.
http://www.insee.fr/fr/ppp/sommaire/imeths01i.pdf
Ce se desfasoara la noi este o babilonie nesimtita, nu recensamant.
Francezii sunt foarte meticulosi si atenti cu cetatenii lor. Informatiile oferite publicului sunt incredibil de serioase:
http://www.insee.fr/fr/publications-et-services/sommaire.asp?codesage=imeths01&nivgeo=0
Ce se intampla cu noi, chiar ne-am prostit de tot? Pentru guvernanti si pentru presidelul de la Cotroceni numai conteaza decat banii pe care pun laba, nu mai fac nimic cum se cuvine?
Trimiteți un comentariu