miercuri, 12 octombrie 2011

Mort dintr-o durere în cur


Scurt: dincolo de ceea ce s-a întâmplat în club, baschetbalistul american a murit din cauza unei dureri în cur. E drept, nu a lui, ci a medicilor de la spitalul din Giurgiu. Pe care i-a durut în cur de o cioară beată.

Să nu ne mai ascundem după deget. Ăştia suntem noi, românii. Ne doare în cur de semenii noştri. Nu-i credem nici morţi.

Cum e posibil să nu-i faci tu, medic la Urgenţe, o simplă radiografie craniană, când ştii că a suferit un traumatism cranian? Cum e posibil să-l arunci într-o salvare, fără medic, şi să-l transporţi la Bucureşti, doar cu o asistentă? 

Bun, medicii sunt prost plătiţi şi supra-încărcaţi, văd atâtea încât au ajuns imuni la suferinţa celorlalţi. Dar să nu le mai pese de faptul că, înainte de orice, au în faţa lor un om, asupra căruia au putere de viaţă şi de moarte? Nu le pasă că ajung călăi, tratându-i cu sictir? Le place să aibă cât mai mulţi morţi în palmares? 

Degeaba facem reguli, degeaba încercăm să modernizăm sistemul. Oamenii care sunt puşi să aplice regulile încearcă permanent o durere în cur de ele. Nu le pasă de ele. 

De fapt, nu banii sunt problema în sistemul de sănătate, ci calitatea umană a celor care-l populează. Iar noi, românii, ne place sau nu adevărul, suntem practic nişte sălbatici. Ne ne pasă de nimeni şi de nimic, pentru că nu ne simţim solidari cu ceilalţi. Individualismul dus la extrem ne-a făcut un soi de monştri morali.    

11 comentarii:

Cosmin spunea...

Culpa medicala o sa fie folosita in instanta pentru a diminua impactul loviturii cauzatoare de moarte.
Exceptional. Sunt foarte curios de inregistrarile convorbirilor telefonice avute de lepadaturile de la Giurgiu cu cei din ministerul sanatatii.

Constantin Gheorghe spunea...

Nu despre aşa ceva este vorba. Până una-alta, imbecilul care a dat cu pumnul e la mititica. Nepăsarea medicilor e cu totul altceva. Este o realitate pe care trebuie s-o recunoaştem. Sunt unii cărora pur şi simplu nu le mai pasă de pacienţi. Noi nu suntem solidari cu medicii, ei nu sunt solidari cu noi, şi aşa mai departe. Societatea frântă, una peste alta...

Karakas spunea...

E adevarat, exista un soi neaos de salbaticie, care infloreste in conditii propice, adica exact in tipurile de societate in care individualismul merge la extreme. Exista si in comunism o doza de "salbaticie" la doctori, de indiferenta, desi ei o duceau mult mai bine decit restul. Reversul este tipul asta de societate capitalista care apeleaza la resorturi primitive in individ.

Fluieratorul spunea...

Medici prost platiti care iau spagi am vazut. Medici supraincarcati n-am prea vazut, pe unde am avut eu treaba (la stat, nu la privati), n-aveau nici o jena sa-si ia pauzele de tigara si cafea cit vroiau, iar programul afisat era absolut de forma, ca nu-l prea respectau. Singurul loc unde i-am vazut mai atenti la rolul lor a fost la urgente-chirurgie. Dar si pe-acolo e blazarea si nesimtirea cit casa. Nu la toti. Am vazut ca si la ei, ca si la altii, cele mai multe actiuni si reactiuni depind de aia sapte ani se acasa, si nu de leafa.

pacos spunea...

Anul trecut am pierdut pe cineva foarte drag. La SUUB. Internat la neurologie. Am cumparat tot: de la sonda naso-gastrica pana la albumina serica. La o saptamana de la internare mi s-a spus: gata, e ok, facem externarea desi pacientul era inca monitorizat. Am refuzat.
Mizerii (nu dictate de sistem, ci de "dom' profesor"): de la mutarea dintr-un salon in altul (si nu intr-un pat ci pe o amarata de canapea) si pana la deshidratare. Singurele "umane" erau infirmierele (e drept, motivate corespunzator). Nu ca medicul si asistentele n-au fost. Atat. Apoi, a murit. Si, marturisesc sincer, prima reactie a fost sa-l arunc pe fereastra pe medic si pe asistenta sefa. Nu pentru ca a murit, ci pentru ca pacientul a fost chinuit. Inuman si nedemn pentru un om.
O fi si sistemul vinovat, insa sunt mult prea multi care n-au ce cauta in el.

vgeorgicas spunea...

Eu propun sa-i spinzuram pe medici. Pe cei de la camerele de garda din spitale, cel putin !

Constantin Gheorghe spunea...

Eu propun ceva mai radical: să-i umanizăm!

originar spunea...

@Constattin Gheorghe
superba replica finala :)

p.s. E asa un dezastru in spitale, vorbesc din propria experienta, incat nu are rost sa mai comentez si eu, ca nu as sti cu ce sa incep, si nici cand as termina. Suntem praf ca natiune. Si da, buba cea mare e calitatea umana a medicilor, dispretul pt viata omului. Asa e, nu toti medicii snt asa. Dar daca nu cotizezi (cu spaga), ai toata sansele sa iesi nenorocit de acolo. O suta-doua de euro fac diferenta intre viata si moarte, sau intre valid si invalid pe viata.

Dragos Bora spunea...

Este vinovat si personalul medical, da' sa sara asa , direct si rapid la gatul lui... Cam ciudat... Pai in primul rand sa sara la gatul agresorilor, al politiei, al primarului si al parlamentarilor de pe acolo... Da' sigur ca-i mai comod sa arunci vina (eventual exclusiv) pe medici iar cloaca aia sa te faci ca n-o vezi... Zic de autoritati, nu de domnul Gheorghe, sa nu fiu inteles gresit.

Cat despre sistemul medical.. Cand s-o fura si la noi 20% din buget vor fi si bani de sistemul medical si pentru invatamant si pentru ce maivreti. Momentan se fura 80%. Fix invers ca-n tarile civilizate.

Andrei spunea...

Domle, eu sint curios sa aud ce au de spus si cei de la primiri urgente din giurgiu. Nu stiu sa fi fost publicata si varianta lor pe undeva.

Dragos Bora spunea...

O sa se ajunga si aici... :(

http://www.timesnewroman.ro/monden/5629-medicii-din-giurgiu-banuiti-ca-l-ar-fi-batut-si-ei-pe-chauncey-hardy

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...