luni, 17 octombrie 2011

M-am săturat de proşti!



Un dus cu pluta postează comentariul ăsta pe blogul meu: "Mda, convenabil. Adevarul este ca asigurarile obligatorii si compasiunea stangista (adica distrugerea sistemului penal) au facut ca oamenii sa devina iresponsabili (datorita RCA) si fara teama de pedeapsa (fizica / respectiv metafizica). Huidu nu este decat un produs al mentalitatii de stanga. Nimic mai mult.

Asigurarile obligatorii ne invita sa facem accidente externalizand cheltuielile celorlalti asigurati. De fapt asigurarile obligatorii sunt o forma de socializare a riscului, adica o invitatie la iresponsabilitate rutiera. Sistemul penitenciar si de justitie a fost atacat de stanga pana, acum ambele sunt ineficiente, distorsionate si imorale."

Deci stânga e de vină că Huidu a omorât trei oameni. Pentru că a inventat asigurările, printre altele. Compasiunea nefiind atributul omului de dreapta, care, nu-i aşa, e necruţător cu semenii săi, deci îi duce pe calea cea dreaptă.

Cum să-i spui prostului că asigurările, în general, nu-s o invenţie a stângii, că există din antichitate?  Capitalismul a fost însă cel care le-a dat avântul cunoscut, şi le-a făcut un instrument al creşterii economice. Că nu stânga a inventat RCA, ea fiind produsul firmelor de asigurări, care au convins statul să le facă obligatorii? Că tot firmele de asigurări au constrâns, într-un fel sau altul, statul şi firmele producătoare de autovehicule să reglementeze şi să introducă noi mijloace de siguranţă activă şi pasivă? Toate aceste sisteme au dus la scăderea drastică a accidentelor şi mai ales a gravităţii lor. Iar statul, prin intermediul măsurilor represive, a completat dispozitivul care a dus la salvarea de vieţi omeneşti. 

Chiar ne facem că nu ştim câţi dintre cretinii care produc accidente în România nu au niciun fel de asigurare? După teoria unora precum comentatorul citat s-ar presupune că lipsa asigurării i-ar face mai prudenţi, nu? Pula! Ca să mă exprim politicos...

Sigur, anonimul cu pricina e doar un prost. Şi am aşa o bănuială că spune cu alte cuvinte ce a înţeles din ceea ce a citit la un ditai profesorul universitar de economie: "Asigurările duc la hazard moral. Persoana care se asigură împotriva unui risc este stimulată să acționeze mai imprudent în viitor, mărind probabilitatea de producere a evenimentului nefericit. Cum ar veni: Ai Casco? Atunci nu-ți mai pasă de mașină (atât de mult ca altminteri).

Legile care obligă la adoptarea unor măsuri de siguranță au același efect nociv. Un caz celebru se referă la obligativitatea purtării centurii de siguranță. Numeroase studii au demonstrat că după intrarea în vigoare a acestei reglementări numărul accidentelor mortale a crescut (deși numărul accidentelor mortale printre pasagerii care purtau centură a scăzut). Explicația spune că șoferii au adoptat o conduită mai imprudentă, punând în pericol mai mult decât înainte viața pasagerilor din mașină, viața celorlalți automobiliști și viața pietonilor și bicicliștilor."

Bine, tovarăşu' profesoru'! Aşa e, cum zici matale! Doar statisticile te contrazic: peste tot în lumea civilizată, deşi au crescut dramatic traficul şi numărul autoturismelor, tocmai introducerea sistemelor de siguranţă(apropo, Huidu avea sau nu cuplat sistemul ESP?), gen ABS, ESP, şi altele, şi a altor măsuri, pe şosele, a dus la scăderea numărului şi gravităţii accidentelor, dat mai ales a numărului morţilor în accidente auto.

De fapt, ce ucide pe şosele sunt prostia, aroganţa, inconştienţa, lipsa de cultură, egoismul. Adică omul iresponsabil. Care nu e nici de stânga, nici de dreapta. Doar idioţii pot citi astea în cheie ideologică.

9 comentarii:

Karakas spunea...

hahaha, asigurarile sunt "de stinga" LOL. Hai c-am auzit-o si pe-asta. Eu zic ca-s de la Dumnezeu :)

Shadow spunea...

e o tampenie ce sustine cititorul dvs. Intradevar ce ucide pe sosele in afara de "accidentele" absolut normale care pot apare sunt oamenii "iresponsabili". Iar in cazul lui huidu responsabilitatea nu-i apartine doar "sie-si" ci si familiei si prietenilor sai care nu si-au pus problema ca urca niste "minori" in masina unuia care nu mai este in deplinatatea facultatilor sale mintale si fizice.

Fluieratorul spunea...

Well, "stinga" mentionata in contextul asta inseamna un singur lucru: ca personajul anonim care v-a scris mesajul stie numai de mazare (leguma dicotiledonata) sau de castravete (care contine 98% apa), dupa caz si gust. Ipochimenu' face galagie multa pe idei putine. De ce va bateti capul?

Cit despre Huidu si altii asemenea, un singur lucru se poate spune: pina sa se adapteze drumurile si conditiile meteo la potentele lor masini, mai bine s-ar adapta ei la trafic, asa cum cere legea.

Ok, drumurile sint proaste, putine, aglomerate, si pe mine m-a frustrat si ma frustreaza asta, dupa cum cred ca frustreaza pe orice om care n-are timp de pierdut in viata lui, dar daca asta e situatia si nu se schimba curind, poate ca ar trebui sa ne adaptam, pentru moment, la ea.

In trafic, din varii cauze, unii oameni uita de raspunderea pe care o au fata de ei, pasagerii propriei masini, si de respectul si egalitatea in fata legii intre colegii/partenerii de trafic. De multe ori acestia sint dusmani, sau fraieri. Nu-i de bine.

ciprian teodorescu spunea...

intamplarea face ca lucrez in asigurari de 7 ani.ce a scris ala chiar mi se pare o imbecilitate fara margini.chiar ca bine ziceti:"m-am saturat de idioti".

pacos spunea...

Nenea ala anonim e, cu tot respectul pentru dumneavoastra si cu scuzele de rigoare pentru limbaj, tare prost. Atat de prost incat nu merita sa discutam despre cele spuse de el.

Despre accident s-au spus multe. Si e doar inceputul. Masina aia are 4Matic(tractiune integrala permanenta), are ESP, ESC si alte asemenea. Care nu inlocuiesc ci ajuta conducatorul auto. Cu conditia ca acesta sa nu se creada un Niki Lauda al soselelor.

Constantin Gheorghe spunea...

Pacos, am o nedumerire: dacă a fost un derapaj, cum a reuşit să bage tancul ăla în derapaj, cu toate sistemele cuplate: ESP, ESC, tracţiunea integrală? Alea nu te lasă să derapezi. Doar dacă faci prostii uriaşe iese de pe traiectorie. Eu nu cred că a derapat. A tăiat curba. Punct!

pacos spunea...

Pai, n-a fost derapaj. Ci doar o viteza suficient de mare ca tancul pe roti sa nu mai poata fi condus (nu controlat, condus) si sa treaca pe contrasens.

Anonim spunea...

Petridou&Moustaki identifica 2 categorii de factori umani raspunzatori de accidentele rutiere. Huidu s-a incadrat, din nefericire, in cel putin una din ele:
http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/10/17/cati-ca-huidu-mai-suntem/

Anonim spunea...

Nu mai este nimic de mirare!
De curînd, IRES a realizat un asemenea sondaj despre „starea naţiunii“. E treaba sociologilor să interpreteze datele şi să dea explicaţii. Eu constat doar că felul nostru de a ne vedea pe noi înşine e, pe alocuri, confuz şi contradictoriu. 93% dintre concetăţenii noştri sînt mîndri că sînt români, 95% cred în Dumnezeu, 70% cred că românii sînt mai inteligenţi decît restul europenilor. După mintea mea, aceste procente ar trebui să ne dea o foarte mare încredere în noi înşine. Dacă sîntem aşa deştepţi şi credincioşi, dacă sîntem atît de mîndri că ne-am născut în această ţară înseamnă că nimeni nu ne poate sta în cale: ar trebui să construim o Românie pe măsura marilor noastre calităţi. Ei bine, nu ne iese! 70% dintre români cred că „oamenii obişnuiţi sînt neputincioşi în faţa conducătorilor“. Foarte mulţi sînt – desigur – îngrijoraţi de clasa politică, de starea proastă a economiei, a învăţămîntului, a spitalelor (cauzată, evident, tot de clasa politică), de corupţie. 73% i-ar sfătui pe tineri să plece din ţară.

Care va să zică – simplu spus –, aşa o mîndreţe de popor deştept ar vrea să-şi golească ţara de locuitori pentru că politicienii sînt proşti. După 20 de ani de democraţie, nu ne-a ieşit ce-am vrut, ne-am pierdut răbdarea şi nu sîntem aproape deloc îngrijoraţi că noi i-am ales pe conducătorii noştri. Şi tot noi trebuie să-i schimbăm. Ce păcat că Dumnezeu nu votează în locul nostru: ar cîştiga alegerile, cu 95% din voturi, nişte conducători mîndri şi deştepţi, după chipul şi asemănarea noastră…
In concluzie de ce sa ne miram ca la noi au aparut taranii sclifositi, numiti libertarieni, urmasii gainarilor de tarani scosi la lumina prin orase de comunistii fara de care ar fi ramas, spre binele nostru al celorlalti, mai departe la coada vacilor acolo unde se potrivesc ei cel mai bine.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...