marți, 18 octombrie 2011

"Bine ai revenit, recesiune!"



Eu nu înţeleg un lucru: de ce trebuie România să-şi reducă deficitul bugetar cu viteza cu care o face? Deja în 2012 trebuie să intrăm sub 3% din PIB. Asta în timp ce mai toate ţările europene sunt cu deficite peste 3% din PIB.

Reducerea deficitului, în sine, este un lucru pozitiv. Dar nu o faci în criză, pentru că este o măsură ciclică: pur şi simplu accentuează criza. O să mi se spună povestea cu creşterea costurilor finanţării. Da, dar celelalte costuri nu le luăm în calcul? Cele mai importante sunt cele de natură socială. Degradarea serviciilor publice de educaţie şi sănătate afectează infinit mai mult viitorul naţiunii decât prelungirea cu un an sau doi a termenului la care deficitul intră sub 3% din PIB. Nu ne dăm seama că o mână de lucru mai slab pregătită şi mai bolnavă produce costuri mai mari decât doi ani de deficit peste 3% din PIB? Şi ăsta este doar un aspect al problemei.

Reducerea consumului, prin îngheţarea salariilor şi a pensiilor, a cheltuielilor pentru educaţie şi sănătate, pentru protecţie socială, dar şi unor investiţii publice esenţiale, va mări, nu va micşora deficitul bugetar. Deci vor fi necesare noi tăieri de cheltuieli publice, care vor fi urmate de cheltuieli în domeniul privat. 

Perspectivele creşterii economice sunt sumbre: de la 3,5% în 2012, BERD a prezentat o cifră de 1,1% în 2012, pentru România. Este o scădere drastică. Rămâne de văzut care va fi prognoza CE şi a FMI(mai nou cele dou+ organizaţii sunt în mare love!). Ei bine, dacă se va insista pe atingerea unui deficit bugetar sub 3% din PIB, cred că putem să spunem: "Bine ai revenit, recesiune!" 

Am certitudinea că guvernanţii au să ne recite până la greaţă poezeaua aia cu "fondurile europene". Dar nu ţine! Când ai, după patru ani, un grad real de absorbţie a fondurilor europene de circa 3,7% din total, cum îl poţi creşte, dacă nu ai bani de cofinanţare, băncile nu vor să crediteze economia, iar cei care vor să investească în producţia de bunuri şi servicii nu mai au piaţă, pentru a-şi justifica investiţia. Ce ne rămâne? Păi, fanteziile absurde ale Fecioarei din Pleşcoi, şi tunurile regilor asfaltului. Dar astea nu ţin de foame!

Nu exclud nici varianta unei şmecherii: la rectificarea din vara anului viitor, în Buget să apară ca prin minune bani de salarii şi pensii mărite. Dar pe cine cred ei că mai păcălesc, mai ales după ce românii vor achita nota de plată pentru încălzirea din iarna care stă să vină, după eliminarea subvenţiilor?

PS: evident, opoziţia doarme în front. Nu putea să profite de faptul că Guvernul nu a prezentat bugetul la termenul legal, şi să prezinte ea un buget alternativ? Măcar să le facă zile fripte portocaliiilor. Dar ei sunt ocupaţi cu maidanezii. Asta e! Lăsaţi orice speranţă în politicianul român! 

4 comentarii:

Karakas spunea...

Paul Krugman descrie foarte bine in articolul "Wall Street Loses Its Immunity" dilema morala ce decurge din sperietura capitalistilor finantisti de pe Wall Street, care acum incearca linsarea mediatica a oricarui politician care are "tupeul" sa se atinga de subiectul imbogatirii lor super-rapide, si ultra-exponentiale, prin metode neo-ortodoxe si deseori ilegale, sau cu concursul adormitilor din Guvern.

http://www.nytimes.com/2011/10/17/opinion/krugman-wall-street-loses-its-immunity.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss

Anonim spunea...

Struto-camila nu e opozitie, doar cealalta jumatate a binomului cu suma (algebrica) zero. Supunerea fata de straini e un dat, o certitudine la fel de... sigura ca supunerea pedelista fata de aceiasi stapini. Nici nu prea cred ca mai au vreo urma de competenta, au consumat tot ce au avut (pesedistii, ca ailalti...) mostenire de la regimul ceausist.

Ii inteleg cumva, ar trebui sa se expuna exact cind sandramaua sistemului imperial occidental sta sa (le) cada (in cap). Hrebenciucii si Patricii sa imbrace camasa mortii (referire la Tudor Vladimirescu, nu la ceilalti) !? Nici de-un zimbet obosit nu-mi vine.

Anonim spunea...

Limitarea deficitului bugetar e doar un mod prin care tarile prada sa fie tinute cit mai jos. Tinind insa cont de magnitudinea dezechilibrului financiar mondial, a devenit irelevant. Nici Grecia, nici SUA nu mai pot face nimic, nici daca ar avea surplus, nu deficit. Inflatie mare, stergere de datorii, revenirea la monede nationale (in cazul eurozonei) ar mai amina scadenta finala, dar blestemul globalist s-a cam implinit. Daca nu se schimba paradigma, adios !

Lucian Sarbu spunea...

Explicația (pe care o bănuiesc eu) e simplă: celelate țări nu au bani de dat la FMI. Noi avem, fiindcă a fost musai ca Băse să fie reales în 2009. Și cum în 2012 vor trebui plătiți aproape 350 de milioane de euro la FMI... concluzia o trageți singuri.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...