joi, 3 iunie 2010

Sperietoarea din lanul de bugetari

Fecioara din Pleşcoi urcă pe noi culmi ale penibilului, în încercarea de a justifica măsurile de amputare a salariilor, pensiilor şi prestaţiilor sociale. "Sper ca parlamentarii care sustin Guvernul sa inteleaga ca nu este o masura care se ia cu usurinta, insa nu exista alternativa. Si noi, parte din Guvern, suntem parlamentari. Si noi avem aceleasi greutati cand mergem in colegiu. Nu exista alte solutii. Ori facem asta acum, ori de la 1 ianuarie nu mai platim nici pensii, nici salarii".
Am mai scris despre această strategie ridicolă, promovată de PDL şi de traian băsescu, care are drept scop stimularea fricii. E o tâmpenie cât casa. Evident, pot fi mari dificultăţi în plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Dar ce cataclism ne aşteaptă, dacă la 1 ianuarie 2011 economia României nu va mai oferi nici măcar un ban la Buget? Există vreun precedent în istoria moodernă? Îngheaţă economia? Sistemul privat intră tot în zona neagră şi nu mai plăteşte nimeni taxe şi impozite? Să admitem că se păstrează o scădere constantă a PIB, şi uniform repartizată pe întreg anul 2010. Asta ar însemna o scădere de 10% pe întreg anul 2010. Deci la sfârşitul lui 2010 PIB ul va fi de circa 100 de miliarde de euro. am pierdut, în doi ani de putere căcănie, circa 40 de miliarde de euro din PIB. Care a fost de circa 140 de miliarde de euro în 2008.
Din aceste 40 de miliarde de euro pierdute, circa 12 miliarde ar fi trebuit să se ducă la buget, şi din ei circa 7 miliarde de euro ar fi fost destinate cheltuielilor statului social. Şapte miliarde sunt şapte miliarde de euro. Lipsa lor se simte. Dar repet: ce se va întâmpla anul viitor, sau la sfârşitul acestui an, de nu vor mai fi bani de salarii şi pensii? NIMENI nu va mai plăti contribuţii sociale, taxe, impozite pe venit şi pe profit? Dăm colţul?
Ne putem afla în faţa celui de-al treilea an de recesiune în 2011. Să zicem că PIB se contractă tot cu 10% anul viitor. Ceea ce este deja prea mult. Asta înseamnă un buget de circa 28-30 de miliarde de euro. Din aceşti bani să zicem că 10 miliarde ar trebui să se ducă la FMI şi la ceilalţi creditori ai României. Rămân circa 20 de miliarde de euro. Dacă se păstrează structura 60% cheltuieli sociale, 40% investiţii şi altele, salariilor, pensiilor şi altor cheltuielui sociale le pot fi dedicate circa 12 miliarde de euro. Adică circa 1 miliard de euro pe lună. Cum pensionarii şi bugetarii sunt circa 7 milioane, tot ar rămâne circa 150 de euro de căciulă. Asta e mai mult decât nimic. Apropo: am calculat astea în ipoteza unui deficit bugetar ZERO! Să fiu mai catolic decât Papa! Cu deficitul de circa 4,8% din PIB, bugetul ar creşte la circa 35 de miliarde de euro.
Calculele sunt cât se poate de aproximative. Dar ne dau o idee despre ce se poate întâmpla. Ce vreau să spun? Că nu se pune problema neplăţii. Dar nici moale nu ne va fi. Mă gândesc că, totuşi, în loc să să-şi stoarcă mintea să inventeze noi sperietori pentru bizoni, nu mai bine se strofoacă Udrea şi compania şi găsesc ceva idei pentru relansarea economiei? Sau pentru asta îţi trebuie mai multă minte decât are sperietoarea din lanul de mohor?
PS: cum v-am mai spus, madam Vass este o tâmpită. Şi se comportă ca atare. "Daca nu aplicam masurile de austeritate asumate de Guvern, suntem niste tampiti" glăsuieşte blonda din dotarea bocului. Să mori tu?

6 comentarii:

Karakas spunea...

Ma repet degeaba ca specimenele de la conducere din regnul portocaliu nu au educatia necesara pentru a ocupa acele posturi. Daca consiliera Primului Ministru poate sa debiteze asemenea idiotenii, ce pretentii putem avea de la Primul Ministru? Boc e "consiliat" de duduia, nu?

Fara o schimbare la virf, nu mai sunt sperante...Acest guvern trebuie sa pice, odata cu Basescu si toti ceilalti incompetenti.

Karakas spunea...

Apropo de prostia portocalie, Basescu a tinut sa declare public ca (Romania=EL) nu sprijina planul lui Medvedev de securitate europeana. Nici macar americanii nu au spus clar ca nu il sprijina, iar Slovacia il sprijina, dar iata, vine Basescu sa ii dea o palma lui Medvedev. Magarul, cum isi permite sa vina cu un plan european fara sa se consulte cu Basescul?

Bai fratilor, inteleg sa aparati interesele nationale ale Romaniei, dar puneti niste oameni care stiu cind sa deschida gura, si ce sa spuna. Nu cred ca statea Medvedev cu katiusha pe el daca nu declara ca Romania (adica EL) e impotriva planului rusesc. Nu exista nici un pericol pentru Romania din partea rusilor la acel moment. Si nu e clar daca planul rusesc are un cal troian. Cel putin, lucrurile astea se pot clarifica prin dialog. Dar nu, era cu Saakashvili de mina, si trebuiau sa miriie tinuti de minutza.

Constantin Gheorghe spunea...

Karakas, prietene, sunt frustrările unui lider la care nu se mai uită nici dracu'. Dacă UE vrea un proiect comun cu Rusia, aşa va fi. Şi nu România putea pune beţe în roate, ci Polonia. Iar Polonia a înţeles că are de câştigat dacă face ea ce ne fusese destinat nouă de americani: va fi o punte către Rusia. Şi ruşii vor potoli temerile polonezilor şi faţă de nemţi. Acolo este o pâine de mâncat, şi polonezii o ştiu. Numai noi prindem muşte şi vedem stele verzi...

Costin spunea...

Masurile adoptate de guvern sunt mai mult decat corecte si nu cred ca trebuie criticate atat de intens.

gheorghitazbaganu spunea...

Ar fi pacat ca acest guvern sa nu o sfirseasca rau, la fel ca si acest semipresedinte.

Anonim spunea...

prostii nu se vor schiba niciodata asa ca lor nu le poti cere nimic. ce este aia va ramine pt ca ceea ce-au spus este singura lor idee. de unde alta?!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...